LO og YS bryter forhandlingene med KS om lønnsoppgjøret for kommuneansatte. Unio og Akademikerne kom til enighet med KS om en ramme på 4,4 prosent.
– Vi er skuffet over at vi ikke greide å nå fram til enighet. Vårt krav var at hele laget av ansatte skal få økt kjøpekraft, og at de med minst må få mest. Dette var det ikke mulig å få til i forhandlingene med KS, sier Mette Nord, som er leder av Fagforbundet og LO kommune.
KS organiserer kommunene og fylkeskommunene, og har forhandlet med LO Kommune, Unio, YS kommune og Akademikerne om årets lønnsoppgjør siden 24. april.
I år er det mellomoppgjør hvor det kun forhandles om lønn.
Enig om en lønnsvekst på 4,4 prosent
Forhandlingsfristen var ved midnatt natt til onsdag.
– KS ble onsdag kveld enige med Unio og Akademikerne om en løsning i tariffoppgjøret i kommunesektoren, mens LO og YS brøt forhandlingene, opplyser KS.
Resultatet med Unio og Akademikerne har ifølge KS en ramme på 4,4 prosent årslønnsvekst, altså likt med det LO og NHO ble enige om i frontfaget.
– I en svært urolig verden, og den mest krevende økonomiske situasjonen for kommunesektoren på mange år, er vi glad for at det ble en forhandlingsløsning innenfor frontfagsrammen med to av partene, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø.
Unio representerer 14 fagforbund, inkludert Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet.
– Vi mener dette er et akseptabelt resultat for våre medlemmer i en tid med stram kommuneøkonomi. Etter flere år med reallønnsnedgang, ligger det nå an til en reallønnsøkning for våre medlemmer i kommunesektoren for andre år på rad. Det er bra, og svært viktig, sier Geir Røsvoll, som har ledet forhandlingsutvalget i Unio Kommune.
Akademikerne representerer 16 fagforbund, inkludert Lektorlaget.
– Det har vært vanskelige forhandlinger, men gitt økonomien i kommunesektoren, var dette et tilbud vi kunne akseptere, sier leder Tonje Leborg i Akademikerne Kommune.
LO og YS går til mekling
Oppgjøret med LO Kommune og YS Kommune går nå til mekling hos Riksmekleren.
Blir de ikke enige der, ligger det an til streik blant LO Kommunes 190.000 medlemmer og YS-medlemmene.
– Vi håper å komme fram til et resultat under meklingen som øker medlemmenes kjøpekraft. Dersom vi ikke kommer i mål, vil vi ta i bruk det kraftigste virkemiddelet vi har. Da blir det streik, sier Nord.
Hun sier at kommuneansatte opplever økte krav og press i sin arbeidshverdag.
– Derfor har vi vært tydelig i vårt krav om at de også skal sikres økt kjøpekraft i årets oppgjør, sier Nord.
LO kommune er den største forhandlingssammenslutningen i KS-området, og består av Fagforbundet, FO, EL og IT Forbundet, Creo, Skolenes landsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund.
YS: Umulig å akseptere
Leder for YS Kommune og forbundsleder i Delta, Trond Ellefsen. sier at tilbudet fra KS ikke var godt nok.
– Avstanden mellom partene var for stor til å fortsette, sier han.
Han sier det var umulig å akseptere det KS la på bordet.
– Matvareprisene stiger, renta er fortsatt høy, og det er tøffe tider for mange. Vi må ha solide tillegg og reallønnsvekst, understreker han.
YS Kommune består av YS-forbundene Delta, Skolelederforbundet, Parat og Yrkestrafikkforbundet.