Freia avslutter samarbeid med foreningen Fri

Foreningen Fri mister en årlig pengestøtte på 333.000 kroner når Freia avslutter samarbeidet med dem.

De siste to årene har Freia produsert Nonstop i regnbuefarger i forbindelse med pride-måneden juni – og samtidig fremmet regnbuevenn-konseptet til Foreningen Fri. Nå har de avsluttet samarbeidet, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi fikk en diffus begrunnelse for hvorfor de ikke ønsket å fortsette. De sa de skulle prioritere andre ting, uten at jeg er sikker på hva annet de har valgt å gjøre, sier styreleder Marianne Gulli for foreningen Fri i Oslo og Akershus.

Dermed står regnbuevenn-tilbudet uten sikre inntekter neste år. Det er et tilbud for ensomme skeive som består av en telefontjeneste og et besøksvenn-opplegg med frivillige.

Freia sier at de heller kommer til å lyse opp Freia-uret på Karl Johans gate i Oslo i regnbuefarger for å vise støtte. Beslutningen om å avslutte samarbeidet var rent kommersielt, sier de.

– I 2024 solgte vi kun en tredel av det produserte volumet til full pris og måtte ta ganske store tap for å få omsatt resten. Vi hadde selvfølgelig håpet at vi skulle selge mye bedre og at vi kunne videreføre produktet, men vi må også drive kommersielt bærekraftig, sier kommunikasjonssjef Øyvind Olufsen i Mondelez Norge til DN.

Vålerenga greide bare 1-1 mot HamKam

To formsvake lag slet med å finne de rette svarene da Vålerenga og HamKam spilte 1-1 i Oslo i den siste eliteseriekampen på fotballens festdag.

Vålerenga har så langt ikke hatt det eliteseriecomebacket de drømte om etter opprykket fra 1. divisjon. 2-2-4, åtte poeng og en ellevteplass er fasiten etter åtte spilte kamper.

HamKam var tre poeng bak Oslo-klubben før fredagen med én kamp mindre spilt. Fredagens uavgjortresultat var likevel et steg i riktig retning etter 0-4-tapet for Sarpsborg forrige runde.

Fredag skaffet Carl Lange vertene en drømmestart på kampen da han sendte Vålerenga i ledelsen før ti minutter var spilt. Dansken lurte inn kampens første i etterdønningene av en corner.

Gjestene spilte seg så inn i oppgjøret, og 20 minutter senere sto det 1-1. Brynjar Ingi Bjarnason headet et frispark på tvers til Kristian Lien som styrte inn Kammas første bortemål for sesongen.

– Et ekstremt viktig hodestøt, mente TV 2-kommentator Haakon Frydenberg Thon.

En matchvinnerscoring i annenomgangen ville gitt Vålerenga håp om å ikke havne for langt bak i kampen om en plass på øvre halvdel av tabellen.

Isteden står de nå med færre poeng enn på samme tidspunkt i nedrykkssesongen 2023. Da hadde de ti poeng etter åtte spilte seriekamper.

Neste runde er det klart for lokaloppgjør i Oslo når Vålerenga møter KFUM. HamKam møter Aalesund i cupen tirsdag, før de møter Molde i Eliteserien søndag.

Mann med pistol og kniv: – Skjøt på personer

Fredag kveld mottok politiet melding om en mann på Lillehammer.

Operasjonsleder Vidar Flokenes ved Innlandet politidistrikt opplyser at den første meldingen gikk ut på at en mann var observert med en pistolliknende gjenstand.

– Politiet rykket ut og fikk raskt kontroll på mannen, som viste seg å være i slutten av tenåra. Han hadde da en luftpistol og en kniv på seg, sier Flokenes.

Mannen er nå anholdt av politiet.

Faren over

Luftpistolen skal mannen ha brukt til å skyte på både personer og gjenstander i sentrum av OL-byen.

– Vi har ikke fått melding om at noen ble skadet, sier Flokenes.

Etter at politiet grep inn er faren over.

– Mannen ble tatt med inn til avhør. Politiet har tatt beslag i både luftpistol og kniv, sier operasjonslederen fredag kveld.

Ble ikke pågrepet

Mannen slapp unna å bli pågrepet av politiet.

– Han ble bortvist fra Lillehammer sentrum til klokken 08.00 i morgen tidlig, sier Flokenes.

Mannens oppførsel får likevel konsekvenser.

– Politiet vil opprette straffesak, sier operasjonslederen.

Varsler nye konkurransetiltak overfor dagligvarebransjen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) innkaller til pressekonferanse mandag der han skal presentere nye tiltak for å bedre konkurransen i dagligvarebransjen.

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) skal også være med på pressekonferansen på Statsministerens kontor mandag klokka 11.45, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Tema er «nye tiltak for bedre konkurranse i dagligvarebransjen».

Støre og Myrseth har også planlagt et møte med flere av aktørene i bransjen neste fredag.

– Fremstår totalt urimelig

– Vi kan ikke sitte rolig og se på at dagligvareprisene stiger så mye som de har gjort. Veksten i matprisene har vært altfor høy. Vi vil ha klare svar, så skal vi handle etter det, sa Støre i et intervju med VG denne uken, der han presenterte planene om å møte Coop, Norgesgruppen, Reitan Retail, Oda, Nortura og Orkla.

Støre viste blant annet til eksempler på at First Price fiskeboller og Stabburet leverpostei har opplevd en prisvekst på 80 prosent.

– Det fremstår som totalt urimelig, og det skal vi få svar på, sa statsministeren.

– Konkurransen er svak

I januar i år leverte Konkurransetilsynet en undersøkelse av marginene hos leverandørene og dagligvarekjedene som regjeringen hadde bestilt.

– Vi ser det er store variasjoner i hvor mye kjedene tjener på ulike produkter. Tilsynet har tidligere vurdert at konkurransen i dagligvaremarkedet er svak. Marginstudien gir ikke grunnlag for å endre denne vurderingen. Regjeringen vil derfor fortsette arbeidet med å bedre konkurransen med full styrke, sa næringsminister Cecilie Myrseth i den forbindelse.

Undersøkelsen viste blant annet at kjedene tjente mer på å selge sjokolade og snacks enn kjøtt, egg og sjømat.

– Nå skal vi gå grundig gjennom undersøkelsen og vurdere om det er funn som tilsier at vi bør oppdatere vår tiltaksplan, sa Myrseth.

Bruksforbud for halvparten av kontrollerte russekjøretøy i år

Rundt halvparten av de kontrollerte russekjøretøyene i år har fått bruksforbud av Statens vegvesen, flere med alvorlige tekniske mangler.

Statens vegvesen har kontrollert rundt 40 busser og biler som brukes av russ denne våren. 21 av dem ble ilagt bruksforbud, skriver VG.

Nivået i år er omtrent det samme som tidligere år. Det er bekymringsfull, mener Statens vegvesen, som viser til at alvorlige tekniske mangler er en trussel for trafikksikkerheten.

– At foreldre lar sine egne barn, selv om de nå er myndige, være passasjerer på sånne typer kjøretøy, det synes vi er skrekkelig, sier seksjonssjef Roy Harald Holm i Statens vegvesen.

Vegvesenet mener det mest alvorlige er blankslitte dekk, manglende bremser, sabotering av ferdsskriveren og brudd på hviletidsbestemmelsene for sjåføren.

Mehl bryter en lang praksis på Stortinget

På tross av at hun er Senterpartiets finanspolitiske talsperson, overlater Emilie Enger Mehl ansvaret for budsjettforhandlingene til Geir Pollestad.

Mehl bryter dermed en lang praksis om at det er partienes finanspolitiske talspersoner som leder budsjettforhandlingene på vegne av partiet sitt på Stortinget, det skriver NRK.

– Jeg er fraksjonsleder for finans og har vurdert at det er mest formålstjenlig at Geir leder forhandlingene nå, sier Mehl til NRK.

Geir Pollestad har tidligere vært finanspolitisk talsperson for Senterpartiet og budsjettforhandler før han ble statsråd i 2023.

Torsdag la regjeringen fram revidert nasjonalbudsjett for året. Nå starter de forhandlinger med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti for å få vedtatt budsjettet i stortinget.

Enighet i jordbruksoppgjøret

Staten og Bondelaget er enige i jordbruksoppgjøret om en ramme på 1,1 milliarder kroner. Det er rundt 300 millioner kroner mer enn det staten først tilbød.

– Det er kun Forsvaret som har hatt en sterkere vekst i budsjettene under Støre-regjeringen enn det matproduksjon og jordbruket har hatt. Det sier litt om den urolige og alvorlige tiden vi er inne i, sa landbruksminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap) da avtalen ble presentert.

Han kunne røpe at rammen i oppgjøret var på 1107 millioner kroner. Bøndenes krav var i utgangspunktet på 2 milliarder kroner.

– Med denne avtalen styrker vi nasjonal beredskap og selvforsyning. Vi har tatt et veivalg for å sikre landbruk i hele landet som bidrar til trygghet for fremtiden, sier Sandtrøen.

Småbrukarlaget: – Manglende avklaring

Bonde- og Småbrukarlaget trakk seg fra forhandlingene fredag formiddag og er ikke del av enigheten.

– Det har vært manglende avklaring på et avgjørende spørsmål, og avstand på viktige områder, sier leder Tor Jacob Solberg i en pressemelding.

Småbrukarlaget mener at forhandlingene har vært konstruktive, men opplyser at de ikke kan stille seg bak protokollen og grunnlaget for årets oppgjør.

Mer penger

Norges Bondelag ble med videre i forhandlingene og er nå altså kommet til enighet med staten.

Avtalen staten og Bondelaget nå er enige om, legger opp til en økning i bevilgningen over statsbudsjettet på 747 millioner kroner. Målprisene foreslås økt innenfor en ramme på 288 millioner kroner.

Nivået på den totale budsjettoverføringen vil etter den inngåtte avtalen være på 29,7 milliarder kroner i 2026.

Det er en økning på 75 prosent fra 2021.

– Det som er viktig å få fram, er at når mediene skriver i dag at det er en ramme på 1107 millioner kroner, så er det penger som legges på toppen av de milliardene som er i jordbruksavtalen fra før, sier Sandtrøen.

Bondelaget: – Inntektsgapet tettet

Leder Bjørn Gimming i Bondelaget sier at noen vil være fornøyde med avtalen, mens andre ikke deler den oppfatningen.

– Jeg står her alene. Vi har jobbet for at et samlet norsk landbruk skulle ta ansvar for en avtale til det beste for norske bønder. Og jeg mener det er dypt beklagelig at Bonde- og Småbrukarlaget valgte å bryte årets forhandlinger, sa han på pressekonferansen.

Han mener det ligger en stor styrke i å greie å lande enigheten sammen.

– Men vi er to organisasjoner med ulike vurderinger, og jeg tar til etterretning at de valgte å bryte årets forhandlinger, sier han.

Bondelaget mener nå at inntektsgapet i jordbruket er tettet.

– Vi har forhandlet fram en avtale som gir bonden mulighet til å oppnå inntekt på nivå med andre yrkesgrupper i 2026. Det er et gjennomslag med stor verdi, ikke bare i årets forhandlinger, men i hele bondelagets historie, sier Gimming.

De årlige forhandlingene startet 9. mai.

Senterpartiet hadde landbruksministeren fram til de gikk ut av regjering i februar. De har markert seg svært kritiske til statens tilbud og bedt dem tenke seg om.

Senterpartiet: Fortsatt skuffet, men positive

Nå sier Senterpartiets Erling Sande, som er leder i næringskomiteen, at han i utgangspunktet er positiv til enigheten.

– Samtidig må jeg si at jeg fortsatt er skuffet over Arbeiderparti-regjeringens svake utgangspunkt for forhandlingene. De startet forhandlingene med å levere en kald skulder til landbruket. Det er likevel imponerende at landbruket har klart å forhandle inn over 300 millioner kroner i forhandlingene, sier han.

– Det er bra at Arbeiderparti-regjeringen ikke har fått gjennomslag for å øke gapet mellom landbruket og andre grupper, legger han til.

Se pressekonferansen her!

Fire søkere til psykologjobb i Elverum

I Elverum kommune skal det nå ansettes en ny psykologspesialist til arbeid med barn, unge og deres familier.

Jobben er en fast hundre prosent stilling.

Jobben er i hovedsak rettet mot psykisk helse for barn, unge og deres familier, men vil også være en del av aktuelt plan- og systemarbeid i Elverum kommune.

Søknadsfristen gikk ut i april.

Da hadde fire søkere vist interesse for jobben.

Disse fire har søkt jobben:

Håkon Kagnes (38), fagkyndig medlem, Elverum

Marthe Emilie Tangen Sandsbakk (24) assistent/miljøterapeut, Trondheim

Hanna Bergan (28), psykolog, Hamar

Anita Husby (60), psykolog, Oslo

Stans i togtrafikken

Hamar Arbeiderblad meldte klokken 12.25 at det er stans i togtrafikken mellom Brumunddal og Hamar. 

– Du må regne med forsinkelser, og at noen tog kan bli innstilt. Dette skyldes en signalfeil, skriver Vy.

Bane Nor jobber med å rette feilen, og melder at ny oppdatering kommer kl. 16.

Antall nordmenn med forbruksgjeld øker

3,43 millioner nordmenn hadde i mai forbruksgjeld. Det er en økning på 7,6 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Tall fra Gjeldsregisteret viser at 3,18 millioner nordmenn hadde forbruksgjeld i mai 2024. Ett år senere hadde tallet økt til 3,43 millioner, skriver TV 2.

Det er en vekst på 7,6 prosent og over 240.000 flere personer. Det er også det høyeste nivået siden Gjeldsregisteret ble etablert i 2019.

Inkassobyrået Zero Zero kreditt opplyser til TV-kanalen at de ser en økning i inkassosaker på 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Vi ser en jevn økning i antall personer som får betalingsanmerkninger. I tillegg ser vi en vekst i den samlede inkassogjelden. Dette tyder på at stadig flere havner i økonomisk uføre, sier inkassorådgiver Geir Grindland.