Mann funnet med hodeskader i Hamar – politiet mistenker vold

Politiet ber om tips etter at en mann ble funnet bevisstløs med hodeskader i Hamar natt til 18. mai.

Like etter klokken 3 natt til søndag ble politiet varslet av forbipasserende om en bevisstløs person i Hamar sentrum.

Mannen i 40-årene ble funnet med skader i hoderegionen og ble fraktet til sykehus. Flere timer senere er personen fortsatt bevisstløs.

I en oppdatering søndag ettermiddag opplyser politiet at de har mottatt opplysninger som indikerer at personen ble utsatt for en straffbar handling. De ønsker fremdeles tips i saken.

Politiet ønsker ikke å kommentere ytterligere om personens helsetilstand.

Mannen ble funnet i krysset mellom Parkgata og Torggata i Hamar sentrum, og politiet ber om tips om observasjoner mellom kvart på tre og tre natt til søndag.

Norsk satellitt brant opp i natt

Satellitten NorSat-TD brant opp i atmosfæren rundt klokken 4 natt til søndag.

Det er første gang en norsk satellitt brenner opp i atmosfæren, skriver Norsk romsenter i en pressemelding.

Siste kontakt med satellitten var klokken 02.31. En og en halv time senere skulle den sendt signaler på nytt, men da var det stille.

Satellitten har trolig brent opp et sted mellom Island og Japan. Den har vært i drift siden 2023, men kraftig solaktivitet i fjor gjorde at atmosfæren utvidet seg mer enn ventet og satellitten fikk mer luftmotstand.

Luftmotstanden gjorde at satellitten bremset opp og begynte å falle tilbake til jorda. Fra en opprinnelig bane på omtrent 500 kilometers høyde, kom siste signal 151 kilometer over bakken.

– Denne hendelsen skal vi bruke til å lære mye mer om hva som faktisk skjer når en satellitt treffer atmosfæren og brenner opp, sier Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør ved Norsk romsenter.

Norge har skutt opp små nasjonale satellitter siden 2010. Selv om noen allerede har gått ut på dato, var dette den første som brant opp. Satellitten demonstrerte ny teknologi.

Snittpris på 85,08 øre per kWh

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 85,08 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 1,11 kroner.

Mandagens snittpris per kWh er 30,9 øre høyere enn søndag og 66,5 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

For tre år siden var maksprisen 2,29 kroner per kWh og snittprisen var 1,95 kroner.

Maksprisen mandag på 1,11 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 25,7 øre høyere enn søndag og 77,1 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,61 kroner.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,11 kroner, dekkes 32,8 øre.

Minsteprisen blir på 60,6 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.

145 kontrollert – alt i orden

Politiet gjennomførte søndag formiddag en trafikkontroll på Steinmosletta i Alvdal. Fokus var rus.

145 kjøretøy ble stanset, uten at politiet fant noe å slå ned på.

Vipps-rekord: Flere enn 3 millioner betalinger

Årets nasjonaldag ble nok en rekorddag for betalingstjenesten Vipps.

3.064.000 vipps-betalinger ble gjennomført på nasjonaldagen. Det er første gang det vipses flere enn 3 millioner ganger på et døgn, og dermed er rekorden fra i fjor slått.

Trøkket var størst klokken 12.42. Da ble det vipset 8.500 ganger i minuttet. På en vanlig dag er det maks 1.500 betalinger hvert minutt.

– Til sammen 1,5 millioner nordmenn vipset i løpet av nasjonaldagen. De tæppet i butikken, betalte venner, bedrifter, restauranter, lag og foreninger, og sendte pengegaver som aldri før, sier administrerende direktør Rune Garborg i Vipps.

Før 17. mai advarte Vipps mot svindelforsøk på nasjonaldagen. Svindlere utgir seg for å være Vipps og sier at man må oppdatere kundeinformasjon. Nasjonaldagen har vært utnyttet av vipps-svindlere tidligere.

Norgesferie trumfer utlandet i sommer – og mange vil til Innlandet

De fleste skal tilbringe sommeren her hjemme i år. Flere dropper utenlandsferie fordi det blir for dyrt.

Åtte av ti nordmenn skal på sommerferie i år, ifølge en undersøkelse Kantar har gjennomført for NHO Reiseliv.

Av dem skal hele sju av ti tilbringe hele eller deler av ferien i Norge. Dette er det høyeste tallet som er målt i undersøkelsen noensinne.

Norge framfor utlandet

I fjor var første gang siden 2019 at flere valgte kun å reise utenlands framfor kun å dra på norgesferie. I år har dette snudd.

Andelen som kun skal på ferie i Norge, har økt med 6 prosentpoeng, mens andelen som bare reiser til utlandet, har gått ned tilsvarende.

Omtrent like mange som i fjor planlegger å feriere i Sverige eller Danmark, mens. nedgangen i utenlandsferier er i hovedsak for reiser til land i Europa.

30 prosent oppgir at de skal kombinere Norge og utlandet i sommer. Det er en nedgang på 1 prosentpoeng.

Avlyser fordi det er for dyrt

Økonomien spiller inn, blant annet den svake kronen.

25 prosent oppgir at de enten må planlegge norgesferie fremfor utenlandsferie, eller at de avlyser den planlagte utenlandsferien, fordi det blir for dyrt. Det er en økning på 4 prosentpoeng, som er signifikant.

21 prosent må enten avlyse eller redusere omfanget av utenlandsferien som følge av endrede tollsatser og økonomisk usikkerhet.

Innlandet og Vestland mest populært

Blant dem som tilbringer ferien i Norge, skal litt over halvparten være på Østlandet.

Fordelt på fylker er Innlandet og Vestland mest populært. 20 prosent planlegger å feriere i Innlandet, mens 18 prosent vil til Vestland.

Blant de store byene er Oslo desidert det mest populære reisemålet. En andel på 29 prosent planlegger Oslo-tur, etterfulgt av Trondheim (16 prosent) og Bergen (12 prosent).

Færre til fornøyelsesparker

De fleste skal tilbringe norgesferien på hytta og/eller besøke venner og familie, men andelen går ned. Samtidig er det en økning i andelen som skal bo på hotell, og blant dem som skal bo i bobil, campingvogn og telt.

Nordmenn får dessuten ikke nok av fjellturer. 47 prosent skal gå i fjellet, en økning på 7 prosentpoeng fra i fjor.

Blant dem som skal besøke fornøyelsesparker, er det en nedgang på 4 prosentpoeng. 14 prosent har planer om dette.

Fant bevisstløs person – politiet ber om informasjon

Politiet går i morgentimene 18. mai ut og ber publikum om informasjon etter at en bevisstløs person er funnet i Hamar sentrum.

Personen ble funnet i krysset mellom Parkgata og Torggata i litt over klokka tre i natt.

Det var forbipasserende som oppdaget vedkommende.

Politiet trenger informasjon for å avklare om personen er utsatt for en straffbar handling eller en ulykke, ifølge operasjonsleder Pål Gjestvang i Innlandet politidistrikt.

Politiet kan kontaktes på telefon 02800.

NTB skriver at mannen i 40-årene ble funnet med skader i hoderegionen, og ble fraktet til sykehus. 

– Status omtrent klokken 7 er at personen fortsatt er bevisstløs, sier operasjonsleder Pål Gjestvang til NTB.

Politiet ber om tips om observasjoner mellom kvart på tre og tre natt til søndag.

Travel natt til 18. for politiet: – Man blir jo ikke imponert

Fyll, bråk og krangling har holdt politiet opptatt natten etter nasjonaldagen.

Politiet melder om en travlere natt til søndag enn vanlig stort sett i hele landet. Nasjonaldagsfeiring og finale i Eurovision Song Contest med påfølgende fridag har gjort at mange var ute lørdag kveld.

Ingen alvorlige hendelser

– Det har vært sammenhengende slagsmål, fyll og fanteri over hele byen gjennom hele natten, sier operasjonsleder Per Ivar Iversen i Oslo politidistrikt til VG.

I hovedstaden har det ikke vært alvorlige hendelser, men operasjonslederen sier til Dagbladet at slike oppdrag tar «enormt mye kapasitet».

– Man blir jo ikke imponert over at voksne folk ikke klarer å begrense seg mer enn de gjør, sier Iversen til Dagbladet.

På Sørvestlandet passerte politiet 100 oppdrag i løpet av natten.

– Årsak til økningen er flere ordensoppdrag, ofte pga. beruselse, hvor noen også inkluderte slagsmål og vold, skriver operasjonsleder Steinar Knudsen.

Måtte tømme utesteder

Flere steder i landet har politiet måtte hjelpe utesteder å tømme lokalene ved stenging og oppløse folkemengder, blant annet i Harstad og Tromsø.

Da en mann i 20-årene ble pågrepet i Kristiansand for å ikke etterkomme politiets pålegg, bet han en polititjenesteperson i leggen. Han anmeldes for vold mot politiet, sier operasjonsleder Ronny Aateigen Andersen til VG.

I Finnmark ble en kvinne i 50-årene anmeldt for å ha misbrukt nødnummeret 112. Politiet sa at hun fremstår meget beruset.

Politiet registrerer også i politiloggen en rekke mindre voldsepisoder, krangler, høy musikk og promillekjøring.

Datteren fikk velge bil på 17. mai

Det ble ikke kron og mynt som avgjorde for Atle i Elverum.

– Sjefen bestemte at vi skulle kjøre den gamle, for den var det mulig å feste flagg på, smiler Atle Langholen i Elverum.

Før 17. mai skrev Østlendingen om det vanskelige valget han måtte ta på nasjonaldagen:

Hvilken av grombilene skulle brukes i den store bilkortesjen før russetoget?

Valget sto mellom en Ferrari fra 1990 og en 1936-modell Chevrolet, ombygd til en ekte «hot rod».

Alt lå an til kron og mynt før avreisen hjemmefra.

Men i stedet fikk datteren Ylva Sofie, alias «sjefen», bestemme. Og seksåringen gikk for Chevroleten.

Det valget støttet både pappa og flere som duoen møtte på sin veg.

– Det ble noen kommentarer på at vi valgte rett bil, da dette er en riktig cruisingbil og den mest egnete for en dag som dette, oppsummerer en blid Atle etter at feiringen er unnagjort.

Mye fyll og 17. mai-bråk rundt om i det ganske land

Store ansamlinger av berusede mindreårige, slåssing i flere byer og fulle elsparkesyklister var blant ingrediensene for politiet rundt om i landet på årets 17. mai.

Årets 17. maifeiring var preget av høye temperaturer og sol i Sør-Norge, mens nordlendingene fikk det noe kjøligere.

Men høy alkoholføring hos mange nordmenn i forbindelse med 17. maifeiring førte som alltid til at politiet fikk litt å gjøre rundt om i landet.

På fergen mellom Oslo og Nesodden ble en mann sendt til legevakten etter å ha blitt bevisstløs da han ble dyttet ned en trapp. Det hadde oppstått et slagsmål på båten. Politiet opprettet sak.

Flere slåsskamper

I Lørenskog rykket politiet ut til melding om slagsmål mellom 50–60 ungdommer. Flere skal ha hatt jernstenger og machete. De involverte løp av gårde da politiet ankom, og politiet fant ingen skadede personer.

Det var også et slagsmål i Stavanger sentrum lørdag kveld. En skadet person ble sendt til legevakt, og politiet pågrep en mann i 20-årene.

I Tromsø opplyste politiet om flere berusede menn. Én sov inne på et utested, men politiet opplyste at de ikke hadde kapasitet til å håndtere ham, mens en annen beruset mann lå og sov utenfor et utested.

Et annet sted i byen ble en person slått ned i Storgata, og politiet fikk raskt kontroll på gjerningspersonen.

I Trondheim sentrum ble to berusede menn i 20-årene bortvist etter en voldshendelse, hvor den ene skal ha fått seg en trøkk over nesen.

Ingen elsparkesykler i Oslo sentrum

I hovedstaden hadde elsparkesyklene blitt sperret for kjøring i sentrum, men det var fremdeles mulig å kjøre utenfor ring 1. Flere elsparkesyklister med promille ble stanset av politiet og anmeldt.

Ved Skui i Bærum var det flere som ble engstelige da en beruset mann på sparkesykkel kjørte nær barnetorget med paintballvåpen.

– Dette førte til mange telefoner inn til politiet, og vi har forståelse for at dette virket skremmende. Mannen var kraftig beruset, og opplyste at han var på vei til paintballbanen. Mannen pågrepet, våpenet tatt i beslag, og mannen anmeldes for blant annet våpenloven og skremmende/plagsom atferd, skrev politiet.

Traktor-henger veltet

I Indre Østfold ble minst én person skadet da en henger på en traktor veltet i en grøft. Det var rundt ti personer i hengeren da den veltet, ifølge politiet.

På Grilstad Marina i Trondheim var anslagsvis 200 mindreårige samlet lørdag kveld. Politiet meldte om at flere var overstadig beruset. Nordland politidistrikt kommer med en nesten likelydende melding fra Hauknes Marina. Også der var rundt 200 ungdommer samlet, inkludert mange berusede mindreårige.

Politiet i både Trøndelag og Nordland ba foreldre om å hente sine ungdommer hjem.