Kongsvinger-drapet: Siktet finne ventes utlevert til Norge innen kort tid

Den tredje siktede mannen i saken hvor en svensk mann er antatt drept, er utlevert fra Thailand til Finland. Han ventes utlevert til Norge.

Det sier politiadvokat Marit Fiskerud Welo til Glåmdalen. Hun opplyser videre at politiet forventer at den finske mannen i 30-årene forventes utlevert til Norge innen relativt kort tid.

Finnen ble først pågrepet av thailandsk immigrasjonspoliti i feriebyen Hua Hin, skriver avisen. Da var han etterlyst av norsk politi via Interpol.

Politiet har ennå ikke funnet liket til svenske Jerry Mikael Lemetty (32), men de har oppgitt at siste sikre livstegn var i november i fjor.

Fra før er to menn i henholdsvis 20- og 50-årene siktet for drap eller medvirkning til drap i saken. Begge nekter straffskyld.

Politiet mener en cannabisplantasje på en gård i Kongsvinger er det sentrale åstedet i drapsetterforskningen.

– Vi gjør mange undersøkelser og tester flere hypoteser, men jeg kan ikke gå noe inn på akkurat hvilke etterforskningsskritt vi gjennomfører nå, sier politiadvokat Welo til Glåmdalen.

Stenger Nybrua i sommer

I august stenges Nybrua i Elverum.

I slutten av august stenges Nybrua i Elverum i flere timer.

Det skjer som følge av at brua skal gjennom en del undersøkelser.

Østlendingen har vært i kontakt med Vegtrafikksentralen, som opplyser at brua skal gjennom en inspeksjon.

Eksakt hva som skal gjøres hadde ikke Statens vegvesen noen informasjon om.

VTS opplyser at det generelt handler om å sjekke at alt er som det skal.

Nybrua stenges helt tirsdag 26. august klokken 08.00.

Hvis alt går etter planen skal brua åpnes igjen for trafikk klokken 11.00 samme dag.

Vannet tok vegen – igjen

Gamle Kjernmovegen i Søre Osen er nok en gang tatt av vannet.

Etter det Østlendingen får opplyst har vegen "bukket under" for vannmassene på samme sted som i fjor.

Vegen er privateid og driftet. Østlendingen har forsøkt, men ikke klart å komme i kontakt med noen som kan si noe om når og hvor fort vegen vil bli utbedret.

Farevarsel om styrtregn på Østlandet natt til onsdag

Det er sendt ut gult farevarsel om styrtregn på Østlandet mellom klokken 1 og 8 onsdag.

Ifølge Meteorologisk institutt kan det komme over 20 millimeter nedbør per time gjennom natten.

Det er også fare for lyn i forbindelse med regnbygene.

Farevarselet gjelder i deler av Innlandet, Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud og Telemark.

Meteorolog: Liten tro på varmerekord i dag – men kanskje i morgen

Det er langt over 30 grader flere steder i landet tirsdag, men få tegn til nye varmerekorder. Onsdag kan bli langt varmere, ifølge meteorologen.

– De høyeste temperaturene vi har sett hittil i dag, er 32,9 grader på Gartland i Trøndelag og 32,6 på Namsos, sier statsmeteorolog Hanne Beate Skattør til NTB like før klokken 16 tirsdag.

– Så det er et stykke unna rekord, og vi har vel liten tro på at det skal bikke julirekord i dag – da burde temperaturene vært litt høyere allerede, sier hun.

Det er altså svært varmt i Trøndelag tirsdag, et fylke hvor varmerekorden er på 35 grader. Norgesrekorden i varme er fra 20. juni 1970, hvor det ble registrert hele 35,6 grader i Nesbyen. Denne rekorden har stått i 55 år.

– Men det er en mulighet i morgen, det ligger an til å bli den varmeste dagen på en stund, så det er sjanse for rekorder i morgen, sier hun.

De siste nettene har det vært tropenatt flere steder i Norge. For at det skal regnes som tropenatt i Norge må det aldri bli under 20 grader i løpet av kvelden og natt.

– Det kan godt finne på å bli tropenatt også i natt, det er ikke utenkelig, sier hun.

Kritisk til solkraftverk: – Akkurat her går det en grense

Stig Vaagan og Gabriel Hesjadalen fra Venstre slår fast at det grønne skiftet ikke kan gå på bekostning av naturen. 

I Stor-Elvdal planlegger energiselskapet Aneo en solcellepark på nesten 800 dekar på Mora i nærheten av Koppang. 

Ifølge Venstre-politikerne blir dette et av de største naturinngrepene for solenergi i Norge noensinne.

– Dette handler ikke lenger om vi skal bygge fornybart, men hvordan vi gjør det, og akkurat her går det en grense, mener de.

Stig Vaagan, stortingskandidat for Venstre i Hedmark, er tydelig på at grønn energi må bygges med respekt for det som gjør Innlandet verdifullt: sammenhengende natur, biologisk mangfold og levende landskap.

– Vi trenger mer fornybar energi. Men vi må bygge smart, ikke bare stort. Jeg mener vi må skille mellom gode og dårlige prosjekter. Dette handler om hvordan vi bygger ut, ikke om vi skal bygge ut. Vi må ikke ødelegge naturen for å få orden på klimaet, vi skal få orden på klimaet for å redde naturen, mener Vaagan

– Når man legger en solpark i et naturområde, mister man både natur og tillit. Det er et valg vi ikke trenger å ta, legger han til.

Både Vaagan og Hesjadalen, som er leder i Stor-Elvdal Venstre, mener at Furuseth Solkraftverk, som også ligger i Stor-Elvdal, viser hvordan det bør gjøres uten å ta store naturverdier.

– Det er fullt mulig å si ja til solkraft og nei til dårlige plasseringer samtidig, slår Hesjadalen fast.

Kvinne i 30-åra rundstjal skolekorpset

En kvinne i 30-årene fra Østlandet er tiltalt for grovt underslag etter at hun skal ha overført over 720.000 kroner fra kontoene til et skolekorps til sin egen.

Kvinnen, som var økonomiansvarlig i korpset, skal ha overført betydelige summer via nettbanken som hun hadde tilgang til.

Overføringene skal ha skjedd i perioden juni 2024 til februar 2025.

I tiltalen står det at underslaget anses som grovt fordi verdien av det underslåtte er betydelig, det har pågått over lengre tid, og det er begått ved brudd på tillit som følger med et verv.

Saken skal opp i retten 17. oktober.

Fylkesveger i Solør skrapes

Nortransport er nå i gang med skraping av fylkesveger i Solør.

Driftsleder hos Nortransport på Flisa, Kjell Arne Kjernlie, forteller at det blir skraping og eventuelt salting etter behov utover sommeren.

– Vi har foreløpig ikke full oversikt over hvor det er behov. Men vi gjennomfører kontinuerlig inspeksjon. De vegene som har behov for å bli skrapt, blir skrapt fortløpende. Det saltes etter behov ettersom vegen setter seg etter skraping, samt om det støver eller ikke, forteller driftsleder hos Nortransport, Kjell Arne Kjernlie, til Østlendingen.

Snittpris på 53,90 øre per kWh

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 53,9 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 63,9 øre.

Onsdagens snittpris per kWh er 3,1 øre lavere enn tirsdag og 21,9 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

For tre år siden var maksprisen 1,73 kroner per kWh og snittprisen var 1,11 kroner.

Maksprisen onsdag på 63,9 øre per kWh er mellom klokken 19 og 20. Den er 6,8 øre lavere enn tirsdag og 25,9 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,023 kroner.

90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.

Minsteprisen blir på 5,2 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.

PST hindret et terrorangrep – mindreårige var tenkt til en rolle

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har avslørt og avverget et terrorangrep. Terroristene ville benytte barn, ifølge Dagbladet.

– Det er korrekt at vi har avslørt og forhindret ett planlagt terrorangrep i Norge, hvor mindreårige var tiltenkt en rolle. Utover det verken kan eller vil jeg gi flere opplysninger om de involverte, sier spesialrådgiver Siv Sørensen i PST til avisen.

Hun ønsket heller ikke å dele hvem planene om terror var rettet mot, eller hvor de mindreårige var tenkt å gå i gang.

PST merker at flere unge gutter, så unge som omtrent tolv år, har blitt gjort mer ytterliggående de siste årene. Både internett og propaganda fra for eksempel al-Qaida bidrar til det, ifølge Sørensen.

Unge radikaliseres til høyreekstreme synsmåter og ekstrem islamisme, ser de.