Klangfylte vårkvelder i kirkene på Ytteren og Gruben

To vårkonserter med nærmere 100 sangere fra Gruben mannskor, Gruben damekor og Haukneskoret fylte både Ytteren kirke og Gruben kirke med sangglede 20. og 21. mai.

Kirkerommene var nesten fullsatte, og stemningen både blant publikum og utøvere vitnet om at dette ble minnerike musikkopplevelser, melder Linda Eide, leder Gruben damekor i en pressemelding. 

Hun skriver at det var et variert og stemningsfullt repertoar, både fra hvert enkelt kor og som fellessanger, der konsertene ble en feiring av både våren og korsangen.

– Vi er overveldet og takknemlige for den flotte responsen fra publikum. Å få synge for så mange, i slike akustisk vakre rom, sammen med nærmere hundre sangere, gir en helt spesiell
opplevelse, sier dirigent Bernhard Bernstein.

– Når så mange stemmer samles i et fellesskap som dette, skjer det noe helt spesielt. Det gir en enorm musikalsk kraft, men også en sterk følelse av samhold både for oss som står på scenen og for publikum som lytter, fortsetter han.

Også dirigent Anja Olsen fremhever opplevelsen som noe helt unikt:

– Dette var mektig. Å stå midt i lyden av nærmere 100 stemmer og kjenne hvordan musikken bærer gjennom rommet, det gir mersmak. Det er rørende å se hva korsang kan bety, både for oss som utøvere og for dem som kommer for å lytte.

Korene fremhever det musikalske samarbeidet som noe av det mest inspirerende ved prosjektet.


Dette er Tuff Enuff denne gangen

Tuff Enuff Bluesfestival arrangeres for tredje gang i år på Park 22, hovedscenen, 13. og 14. juni.

Tuff Enuff har sendt ut en pressemelding om festivalen og programmet som venter. Presentasjonen av de ulike musikantene er fra pressemeldingen.

Fredag 13.juni:

Reidar Larsen og Knut Hem

Norges «blueskonge» åpner kvelden med både feiende boogie og sarte rundganger i vakkert samspill med klassisk lap-steelgitar. Knut Hem er Spelemanns-nominert i år i kategorien «blues»!

Kongelaget

Kjell-Inge Fisher Brovoll, Dr. Bekken og Arne Skognes

En meget impulsiv, improviserende, humoristisk og særdeles spilleglad kvartett med fire av blues-Norges beste. Opplev unike øyeblikk som garantert er forskjellige fra konsert til konsert. Dette er levende blues som inneholder det meste.

Jan Arild Sørnes og det Elektriske Bandet

Jan Arild Sørnes, Paul Wangberg, Axel Arnesen, Sigbjørn Thomassen, Lasse Weeden og Finn Håkon Borgi. På konserten hos TUFF ENUFF er bandet utvidet med blåserekke med saxofon og trompet.

Jan Arild synger blues på Nord-Norsk, ramsalte historier som treffer. Det store bandet spiller suverent, med et sjeldent trykk og klasse. Konserten tar oss med gjennom mange bluesformer, levende, nært, men også med en storbandmagi fylt med alle de solistprestasjonene vi liker.

Lørdag 14.juni: 

Gratis Ungblues på formiddagen

Her spiller lokale BAMBUS opp og etterfølges av fantastiske Tommy Tito som har med seg Petter Solvik-Dahle og Martin Lien. Blueseksplosjonen fra Bodø, som i år representerte Norge i European Blues Challenge (EBC), besøker oss igjen med sin eminente trio. Tommy viderefører og nyskaper bluesen til nye opplevelser, men har med seg både tradisjon og respekt.

Kveldsprogrammet:

Starter med Damer i Blues som består av Rita Engedalen og Margit Bakken. I år feirer disse to bluesvenninnene 20 års samarbeid med musikalske hyllester til viktige damer i bluesens historie. Vi blir med på en feiring av mange de tøffe damene som satte varige spor i musikkhistorien så vel som i samfunnet. En sterk og engasjerende reise, som understreker viktigheten av å stadig løfte fra de selvstendige kvinnene i bluesen rundt oss.

Etterfulgt av Stina Stenerud Band, bestående av Stina Stenerud, Erik Harstad, Håkon Høye og Tage Vedal (trommer). Høyenergisk soul med dype bluesrøtter, svingene, lekende og hardtslående. Med Stinas sterke vokal i front er dette en forrykende festivalopplevelse. Stinas egne låter har en klassisk soulfeeling, men også en Nordisk tone.

Så er det klart for Reidar Larsens Tuff Enuff Allstars med en line-up bestående av Reidar Larsen, Erik Harstad, Kjell-Inge Fisher Brovoll, Holger Chr. Sjåvik og Frank Marstokk.

- Vi har fått en tradisjon på festivalen med å samle så mange av programmets musikalske venner til en heidundrende avslutning. I år leder Reidar Larsen an hele gjengen og det kommer bidrag fra mange. Vi imøteser spennende konstellasjoner som vil berike vår bluesverden, melder leder Espen André Hagen, leder i Tuff Enuff Bluesklubb, i pressemeldingen.

Festivalen avsluttes med Tommy Tito

- Vi tar like godt en kveldsøkt med denne svært gode og underholdende artisten for dem som ikke fikk med seg UngBlues tidlig på dagen, sier Hagen.

Jentetrio fra Rana og Mosjøen med konsert i Mo i Rana.

Det er i en pressemelding Byscena melder at en jentetrio bestående av Christin Eriksen fra Mosjøen, Anna Fauske fra Mosjøen og Maja Neeraas fra Rana står på scena på Byscena den 31. mai. 

Trioen, som er uten navn, spiller musikk i pop/rock-landskapet har alle gått musikklinja i Mosjøen og da de møttes under Festspillene Helgeland fikk de lyst til å gjøre noe mer sammen. 

Nå skal de stå på scena både i Mosjøen og i Mo i Rana nå i mai. 

Tassen i Nesna samfunnshus

Fra 12. til 14. juni er det forestilling med Tassen på Nesna Samfunnshus.

«Tassen» er en nyskreven barnemusikal, skrevet og komponert av Espen Alvim, under regi av Kristin Jørgensen. Samfunnshuset vil fylles av 35 barn og ungdom fra TeaterZahl og Nesna Kulturskole, i alderen 6 til 16. 

De har siden januar har sunget, danset og spilt seg til et resultat arrangørene gleder oss til å vise fram. 

- Lappekjerringene har sydd kostymer, Tiptoe Dansestudio har bistått med sine lærere, og et sammensatt Tassenband bestående av åtte musikere loser oss gjennom historien, skriver Alvim i en pressemelding.

Dette er en samproduksjon mellom Teaterzahl, Nesna Kulturskole og Nordland Teater.

«Ka e galt med Tassen, Keisern over Spar? 

Der på parkeringsplassen han sitter sur og så rar 

Banker sussebassene vårres langsmed Skoleveien 

Og alt e helt upassende! Forbanna, B’yn vi bli lei’n! 

Sku nesten tro han eid denne plassen? 

Ka e galt med Tassen?»  

Slik synger Nesnas hundeeiere i om katten Tassen. Denne katten ble nemlig en nokså stor lokalkjendis sist sommer, som lokal maskot for bygdas Sparbutikk. Hunder fikk gjennomgå, mens barn ble vist all kjærlighet en firbent venn er i stand til å vise. 

Så hva skjedde med tassen? Dette spørsmålet sender Tassens eier ut på et magisk eventyr, fylt av magiske havørner, syngende hareunger og fornærmede hunder, står det i pressemeldingen.

Dette er plakaten:

Klassen har jobbet hele året med revyen - resultatet ser du på selveste nasjonaldagen på Nesna

På selveste nasjonaldagen er det duket for premiere på årets 10. klasserevy på Nesna. 

Tradisjonen tro har 10 klasse ved Nesna skole jobbet gjennom hele skoleåret med å lage revy. Resultatet vises frem til to forestillinger på 17. mai - klokken 1800 og klokken 2000.

– Utallige ettermiddags- og helgetimer er lagt ned, og ungdommene har skrevet det meste av tekstmaterialet selv. Tittelen "På villspor" er et stikk til verden vi lever i, hvor man stadig opplever nye kriser og absurde situasjoner, uttaler Runa Meidell på vegne av ungdommene. 

Billetter til forestillingen kan kjøpes på Hoopla. 

Jill Larsdotter urfremfører ny låt under Havmannprisen

Lørdag står Helgeland-artist Jill Larsdotter på scenen under Havmannprisen – og publikum får en helt spesiell smakebit: urfremføringen av hennes første single «En liten hand i min», skrevet sammen med ingen ringere enn Trygve Skaug. 

– Jeg begynte å skrive disse låtene sammen med Trygve for over ti år siden, men livet kom i veien. Sangene har hvilt og ventet. De har lett etter en åpning – og etter at ordene skulle komme tilbake. Tidligere i vår børstet jeg endelig støvet av dem, og har siden ferdigstilt dem alle, forteller Jill Larsdotter. 

Låten er den første utgivelsen fra hennes kommende debut-EP, som skal spilles inn i Store Studio i sommer med John-Kåre Hansen som produsent. Første single slippes i juli, og resten av låtene kommer utover høsten og vinteren. 

– Dette prosjektet er både personlig og viktig for meg. Det har ligget nært hjertet så lenge. Og det at Trygve ville være med på reisen – det betyr mye for meg. 

På Havmannprisen får publikum høre låten i sin mest nakne form: en stemme, et piano (Tor Petter Aanes), og en sang fra en forelder til et barn. Låten er skrevet til hennes sønn Wilmer. 

100 sangere – to kirker – vårens mektigste kormøte

Våren synges inn med kraft og klang når nærmere 100 sangere samles til to storslåtte konserter i Rana. 

Det skriver korene i en pressemelding. 

Gruben mannskor, Gruben damekor og Haukneskoret går sammen om en felles vårkonsert – en musikalsk festkveld med variert repertoar, fellesskap og ekte sangglede. 

– Korsamarbeid er noe av det mest inspirerende vi vet, sier en av dirigentene i pressemeldingen og fortsetter: 

– Det er både musikalsk utviklende og sosialt berikende. Når så mange stemmer samles, oppstår det en kraft og en fellesskapsfølelse som er helt spesiell – både for oss på scenen og for publikum. 

Konserten byr på både vårsang fra hvert enkelt kor og mektige fellessanger der rundt 100 stemmer fyller kirkerommet.

Publikum kan forvente en variert og stemningsfull konsert med ekte musikalitet og varme. 

Tid og sted er 20. mai  i Ytteren kirke og 21. mai i Gruben kirke. 

– Velkommen til en stemningsfull vårkveld med klang, kraft og korfellesskap!

Nå blir det sirkus igjen

Cirkus Agora er på veien igjen etter  jubileumssesong i 2024. Fra fredag til søndag er det fire forestillinger i Mo i Rana.

I fjor var det historien som stod i sentrum. I år er det ungdom og framtid, skriver Sirkus Agora i en pressemelding. 

Som en ung tenåring fortalte sirkusdirektør Jan Ketil Smørdal sin lærer at han trengte ikke så mye mer skole, for han skulle bli sirkusartist. Han spente opp et tau mellom et epletre og den gamle utedoen på foreldrenes gård på Nordfjordeid og startet øvingen. Etter ungdomsskolen reiste han avsted med et sirkus. Første året som læregutt, andre året i manesjen som en ung og talentfull linedanser. Nå slipper han også ungdommen til i manesjen.

– Årets forestilling forteller historien om en ung gutts vei fra en drøm om sirkus til å være læregutt og til å bli en fullblods sirkusartist i manesjen på sirkuset, forteller Smørdal.

– Den sjansen jeg fikk de første årene på veien som la grunnlaget for det som i dag har blitt det største og flotteste sirkuset i Norge. Det har vært hardt arbeid og vi har bygget stein på stein gjennom mange år. Dette er et fantastisk liv som jeg gjerne vil dele med mange, og da trenger vi solid rekruttering til bransjen, sier han.

Årets show er satt sammen av numre av artister og arbeidere fra Norge i nord til Portugal i vest og Ukraina i øst.

– I den situasjonen verden er i har det aldri vært viktigere å utveksle kultur over landegrensene. Med en sirkustropp som teller ti nasjonaliteter får vi oppleve artister fra nord, sør, øst og vest i Europa, sier Smørdal.

2024 ble en ny rekordsesong for Cirkus Agora. Mer enn 85.000 publikummere så jubileumsforestillingen. 

Dette har gjort sirkuset i stand til å bygge organisasjon og til å etablere seg med faste fasiliteter for vintrene.

– Allerede midt i april har vi passert 23.000 publikummere, noe som lover svært godt for årets sesong også, sier Smørdal.

Ida Maria er tilbake med en låt som beskrives som soundtracket til en maraton i ansvarsfraskrivelse

Rockedronnina Ida Maria fra Nesna er tilbake med et smell. Fredag slipper hun låta "Lazy".

Låta "More" som kom ut i slutten av mars, får nå selskap der musikk spilles av en helt ny Ida Maria-singel. Fredag 8. mai er nemlig "Lazy" ute.

– La deg ikke lure: Lazy er alt annet enn slapt. Med sass-nivå skrudd til 11 og en velrettet dose kvinnelig raseri sparker Lazy fra seg i alle retninger. Det er rett og slett en indrefilet av en rockelåt surret inn i herlig fuzz, krydret med angelisk mannskor, og smørt inn forførende fete riff – servert på en seng av diskutable moralske valg og et konsekvent fokus på den umiddelbare nåtid, skriver Bakke Consulting i en pressemelding.

– I en verden der rike blir rikere, mens de mindre bevilgede må kildesortere, er Lazy er soundtracket til en maraton i ansvarsfraskrivelse.

Kvinnene fra havet til Mo i Rana: – Vi viser at det er mulig å følge drømmen og leve av håndverket sitt

– Vi kommer til Mo i Rana, søndag 25. mai. Du finner oss i storsalen, på Samfunnshuset, det skriver leder for kvinnene fra havet, Siv Johansen, i en pressemelding. 

Kvinnene fra havet er en gruppe kvinnelige håndverkere og designere fra Lofoten og Vesterålen. De har fokus på kvalitet og unikt håndverk laget med kjærlighet. 

– Dette er første gang vi er så langt sørover.  Tidligere har vi vært to ganger på turne i Finnmark. Vi har vært med på Festspillene i Harstad og hatt utstilling hos Juhls Sølvsmie i Kautokeino. I fjor jubilerte nettverket vårt med 10 år, skriver Johansen og fortsetter:

– Det som skiller oss ut fra andre håndverksgrupper er at vi lever 100 prosent av det vi gjør og flere av oss driver våre egne utsalg. I 2023 omsatte vi for over to millioner på markedene våre. Vi viser at det er mulig å følge drømmen og leve av håndverket sitt.

Johansen legger til at de arrangerer pop-up-marked med egen kafe. 

Her finner du Janett fra Sjokoladerommet i Gravdal som byr på de mest fristende kanelsnurrer og kaker, i tillegg til utsøkt konfekt. Her vil du også møte: Strikking av Rannveig Gjevre, hun har med seg ponchoer, luer og sjal i fargerik strikk. Fra Galleri Uver, kommer Siv som er glass- og billedkunstner. Hun har med hjerter og mye mer i glass. Hun har også lys fra eget lysstøperi. 

Gry V. Hansen's keramikk og bilder kommer også. Keramiker Gry lager keramikk som bringer latter og glede. Lefsebua Gårdsbakeri kommer,  her baker Lisa lefser, smultringer og flatbrød. Videre LykkeLi Design, som består av Lisa som syr fine barneklær i god kvalitet. Samt Silvia, som er gullsmed og lager smykker og søljer i sølv.