Film om selvmordsforebygging til Helgeland - og Mo: – Alle berørt av noen som har tatt livet sitt
Ingen å miste – en film om selvmordsforebygging, er nå klar for
premiereturne på Helgeland og kommer til Mo i Rana 5. juni.
– Det er en sterk film, som absolutt alle vil kunne lære noe av, sier fylkesråd for kultur, klima og miljø, Arne Ivar Mikalsen i en pressemelding.
Filmen «Ingen å miste» - er en dokumentarfilm om selvmordsforebygging med fokus spesielt mot menn. I tilknytning til visning av filmen, vil det bli arrangert fagdager i alle kommunene knyttet opp til filmturneen, står det videre å lese i pressemeldingen.
Nullvisjon
– Nordland fylkesting har vedtatt en nullvisjon for selvmord og vi jobber aktivt med mange aktører for å få ned antall selvmord. Denne filmen viser gjennom sterke historier fram hvor
mange som blir berørt av dette samfunnsproblemet, underbygger fylkesråd Arne Ivar
Mikalsen.
Initiativtager og regissør, Leif Larssen, har sammen med produksjonsselskapet Deadline og prest Odd Eidner, jobbet med filmprosjektet i to år.
Mandag 2. juni starter premiereturneen på Helgeland, med visning i Sandnessjøen kino.
– Så går det slag i slag hele uka til Brønnøysund, Mosjøen, Mo i Rana, Bodø og til slutt i Glomfjord den 11. juni, forteller Larssen.
Totalt er det registrert 727 selvmord i Norge i 2024. Av disse var det hele 535 menn som tok livet sitt.
Regissør Leif Larssen håper gjennom filmen å utfordre særlig menn til å søke hjelp når livet blir vanskelig.
– Vi kan ikke stå å se på at dette skjer, vi må gjøre noe, sier Larssen.
Viktig og tungt tema
Larssen er pensjonert prest, og har et stort engasjement knyttet til selvmordsforebygging. Hans kollega og venn Odd Eidner er engasjert i organisasjonen LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, og har en viktig rolle som samtalepartner i filmen.
– Selv om filmen belyser et alvorlig og tungt tema, så har det også vært viktig å sette fokuset på det gode livet. Jeg håper at de som ser filmen, blir berørt – og blir enda mer glad i livet, sier Eidner.
Gjennom personlige historier og intervjuer med pårørende og overlevende, belyser dokumentaren de mange aspektene av psykisk helse og selvmord. Filmen tar sikte på å bryte ned stigma og skam, samt oppfordre til åpenhet og vise at det finnes håp og hjelp tilgjengelig.
Lars Petter Storfjord, fra Mo i Rana, er med og bidrar med sin sterke fortelling i filmen. Lars Petter er overlevende som prøvde å ta sitt eget liv to ganger.
Produsent hos Deadline, Stein Inge Pedersen, påpeker at målet med dokumentaren er å starte en viktig samtale om selvmord og psykisk helse.
– Vi ønsker å skape en plattform der folk kan dele sine historier og få støtte. Selvmord er et komplekst tema, og det er avgjørende at vi tør å snakke om det, sier Pedersen.
Berører alle
Med på fagdagene som arrangeres rundt i kommunene, knyttet til filmfremvisningen, er også rådgiver i Nordland fylkeskommune, Ronny Olsen. Han har i mange år jobbet med
selvmordsforebygging, og mener filmen vil gi noen tankevekkere hos seerne.
– Jeg tør påstå at absolutt alle innbyggerne i Nordland er berørt av noen som har tatt livet sitt. Filmen vil nok sette spor, og vil med den nære og sterke formen den er laget gi ettertanke. Vi
ønsker å gi kunnskap til hele befolkningen, slik at alle kan være en ressurs for sine venner, arbeidskolleger og omgangskrets. Selvmord er et stort folkehelseproblem som berører alle, avslutter Ronny Olsen.