Gir ut låt om psykisk vold: – Vold som ikke gir blåmerker, men som likevel ødelegger liv

Elin Iren, artist og låtskriver fra Mo i Rana og nå bosatt i Trøndelag, er aktuell med låta «It’s War». 

– En låt som betyr mer for meg enn noe annet jeg har skrevet, sier hun.

«It’s War» handler om psykisk vold. 

– Den typen vold som ikke gir blåmerker, men som likevel ødelegger liv. Jeg har opplevd det selv, og bærer fortsatt merkene, sier artisten i presseinformasjonen som er sendt ut. 

– «It’s War» er skrevet fra et ekte sted,  ikke for å få oppmerksomhet, men for å si høyt det så mange fortsatt tier om.

Låta er produsert av Erlend Elvesveen og inngår i Elin Irens kommende EP Fractions, hvor flere av låtene tar for seg temaer som psykisk vold, maktmisbruk, stillhet og oppgjør.

Film om selvmordsforebygging til Helgeland - og Mo: – Alle berørt av noen som har tatt livet sitt

Ingen å miste – en film om selvmordsforebygging, er nå klar for
premiereturne på Helgeland og kommer til Mo i Rana 5. juni. 

 – Det er en sterk film, som absolutt alle vil kunne lære noe av, sier fylkesråd for kultur, klima og miljø, Arne Ivar Mikalsen i en pressemelding.

Filmen «Ingen å miste» - er en dokumentarfilm om selvmordsforebygging med fokus spesielt mot menn. I tilknytning til visning av filmen, vil det bli arrangert fagdager i alle kommunene knyttet opp til filmturneen, står det videre å lese i pressemeldingen.

Nullvisjon 

– Nordland fylkesting har vedtatt en nullvisjon for selvmord og vi jobber aktivt med mange aktører for å få ned antall selvmord. Denne filmen viser gjennom sterke historier fram hvor
mange som blir berørt av dette samfunnsproblemet, underbygger fylkesråd Arne Ivar
Mikalsen.

Initiativtager og regissør, Leif Larssen, har sammen med produksjonsselskapet Deadline og prest Odd Eidner, jobbet med filmprosjektet i to år. 

Mandag 2. juni starter premiereturneen på Helgeland, med visning i Sandnessjøen kino.

– Så går det slag i slag hele uka til Brønnøysund, Mosjøen, Mo i Rana, Bodø og til slutt i Glomfjord den 11. juni, forteller Larssen.

Totalt er det registrert 727 selvmord i Norge i 2024. Av disse var det hele 535 menn som tok livet sitt. 

Regissør Leif Larssen håper gjennom filmen å utfordre særlig menn til å søke hjelp når livet blir vanskelig.
– Vi kan ikke stå å se på at dette skjer, vi må gjøre noe, sier Larssen. 

Viktig og tungt tema

Larssen er pensjonert prest, og har et stort engasjement knyttet til selvmordsforebygging. Hans kollega og venn Odd Eidner er engasjert i organisasjonen LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, og har en viktig rolle som samtalepartner i filmen.

– Selv om filmen belyser et alvorlig og tungt tema, så har det også vært viktig å sette fokuset på det gode livet. Jeg håper at de som ser filmen, blir berørt – og blir enda mer glad i livet, sier Eidner.

Gjennom personlige historier og intervjuer med pårørende og overlevende, belyser dokumentaren de mange aspektene av psykisk helse og selvmord. Filmen tar sikte på å bryte ned stigma og skam, samt oppfordre til åpenhet og vise at det finnes håp og hjelp tilgjengelig.

Lars Petter Storfjord, fra Mo i Rana, er med og bidrar med sin sterke fortelling i filmen. Lars Petter er overlevende som prøvde å ta sitt eget liv to ganger.

Produsent hos Deadline, Stein Inge Pedersen, påpeker at målet med dokumentaren er å starte en viktig samtale om selvmord og psykisk helse.

– Vi ønsker å skape en plattform der folk kan dele sine historier og få støtte. Selvmord er et komplekst tema, og det er avgjørende at vi tør å snakke om det, sier Pedersen.


Berører alle 

Med på fagdagene som arrangeres rundt i kommunene, knyttet til filmfremvisningen, er også rådgiver i Nordland fylkeskommune, Ronny Olsen. Han har i mange år jobbet med
selvmordsforebygging, og mener filmen vil gi noen tankevekkere hos seerne.

– Jeg tør påstå at absolutt alle innbyggerne i Nordland er berørt av noen som har tatt livet sitt. Filmen vil nok sette spor, og vil med den nære og sterke formen den er laget gi ettertanke. Vi
ønsker å gi kunnskap til hele befolkningen, slik at alle kan være en ressurs for sine venner, arbeidskolleger og omgangskrets. Selvmord er et stort folkehelseproblem som berører alle, avslutter Ronny Olsen.

Bingo og musikkquiz med Maalfrid som sjelden går rundt grøten og er fryktelig glad i menn

Det inviteres til bingo og musikkquiz med Maalfrid hos Park 22 den 28. mai.

Maalfrid er fortsatt «too hot for hytta» og tilbake med quiz og mere til - for denne gangen blir det bingo OG musikkquiz.

Maalfrid, etter sigende med Å blant venner, er ifølge presseinformasjonen «ei fresk ei» nordantfra, som har vært i sin beste alder ei passe god stund. Hun er ikke den som går rundt grøten, er fryktelig glad i mannfolk og liker å love god stemning når hun kaller inn til kalas. Og quiz. 

Hennes mantra er: «Koffer sett heime å surmule, når det e så mykje artiar å gjør det ute blant folk».

Maalfrid sier at hun 28. mai ruller baller, skapee god stemning, byr på mye humor og livlig musikk på Byscena hos Park 22.

Sex Magick Wizards trylller seg til en scene i Hemnes: – La deg forføre

Sex Magick Wizards kan oppleves hos Jernvaren i Hemnes lørdag 31. mai. 

– La deg forføre av klassisk rock, avantgarde improvisasjon og et sonisk eventyr du knapt har opplevd maken til, gjennom bandet Sex Magick Wizards sitt hittil mest ambisiøse prosjekt – Suola ja Noaidi (Tyven og Sjamanen), oppfordrer arrangør Magnar Skreslett via et presseskriv.

Siden andrealbumet Your Bliss My Joy ble sluppet i 2021 har Sex Magick Wizards drevet omfattende turnévirksomhet i Europa og Norge, og nå returnerer de med et verk inspirert av det tradisjonelle samiske diktet Suola ja Noaidi. 

– Her maner de frem den eldgamle fremstillingen av Tyven og Sjamanen gjennom suggererende grooves, psykedelisk joik og heseblesende riff! opplyser Skreslett. 

Viktor Bomstad – joik, gitar
Sigrid Aftret – saksofon, fløyte
Henrik Sandstad Dalen – bass
Ingvald André Vassbø – trommer

Tirsdag skal fuglenes dag markeres i Engasjyen

Fuglenes dag tirsdag 27. mai

Tradisjonen tro inviterer BirdLife Rana til årets fugledag på Bakkabrygga på ettermiddagen på fuglenes dag tirsdag 27. mai. 

Bakkabrygga er åpen for alle som vil se hvordan det er blitt etter restaurering/ombygging og det serveres vafler og kaffe for de som ønsker det. 

- På skjerm vise vi fugler som er sett i Engasjyen. Flere teleskop er tilgjengelige og vi håper på å kunne se opp mot 40 forskjellige arter av fugl. Flere som fotograferer fugl er til stede og kan gi gode råd om fotografering og hvor vi ellers finner hvilke fugler hvor i Rana, sier Eirik Røtnes i BirdLife Rana.

Engasjyen er kjent som en god trekklokalitet og det er notert nær 155 forskjellige arter i området. 

Akkurat nå er det mange myrsniper, sandlo og vi ser en og annen brushane, forteller Røtnes. 

Den mer sjeldne temmincksnipa er på plass og de første gulerlene er kommet. Han sier også at det er godt med havelle og av og til dukker blant annet brunnakke opp. 

- Så er det å håpe på en eller annen «sjelden fugl» som for eksempel skjeand, sier Røtnes.

Han opplyser at på brygga vil du finne turprogrammet for BirdLife Rana for resten av året, som ser ut til å fenge flere og flere. 

Klangfylte vårkvelder i kirkene på Ytteren og Gruben

To vårkonserter med nærmere 100 sangere fra Gruben mannskor, Gruben damekor og Haukneskoret fylte både Ytteren kirke og Gruben kirke med sangglede 20. og 21. mai.

Kirkerommene var nesten fullsatte, og stemningen både blant publikum og utøvere vitnet om at dette ble minnerike musikkopplevelser, melder Linda Eide, leder Gruben damekor i en pressemelding. 

Hun skriver at det var et variert og stemningsfullt repertoar, både fra hvert enkelt kor og som fellessanger, der konsertene ble en feiring av både våren og korsangen.

– Vi er overveldet og takknemlige for den flotte responsen fra publikum. Å få synge for så mange, i slike akustisk vakre rom, sammen med nærmere hundre sangere, gir en helt spesiell
opplevelse, sier dirigent Bernhard Bernstein.

– Når så mange stemmer samles i et fellesskap som dette, skjer det noe helt spesielt. Det gir en enorm musikalsk kraft, men også en sterk følelse av samhold både for oss som står på scenen og for publikum som lytter, fortsetter han.

Også dirigent Anja Olsen fremhever opplevelsen som noe helt unikt:

– Dette var mektig. Å stå midt i lyden av nærmere 100 stemmer og kjenne hvordan musikken bærer gjennom rommet, det gir mersmak. Det er rørende å se hva korsang kan bety, både for oss som utøvere og for dem som kommer for å lytte.

Korene fremhever det musikalske samarbeidet som noe av det mest inspirerende ved prosjektet.


Dette er Tuff Enuff denne gangen

Tuff Enuff Bluesfestival arrangeres for tredje gang i år på Park 22, hovedscenen, 13. og 14. juni.

Tuff Enuff har sendt ut en pressemelding om festivalen og programmet som venter. Presentasjonen av de ulike musikantene er fra pressemeldingen.

Fredag 13.juni:

Reidar Larsen og Knut Hem

Norges «blueskonge» åpner kvelden med både feiende boogie og sarte rundganger i vakkert samspill med klassisk lap-steelgitar. Knut Hem er Spelemanns-nominert i år i kategorien «blues»!

Kongelaget

Kjell-Inge Fisher Brovoll, Dr. Bekken og Arne Skognes

En meget impulsiv, improviserende, humoristisk og særdeles spilleglad kvartett med fire av blues-Norges beste. Opplev unike øyeblikk som garantert er forskjellige fra konsert til konsert. Dette er levende blues som inneholder det meste.

Jan Arild Sørnes og det Elektriske Bandet

Jan Arild Sørnes, Paul Wangberg, Axel Arnesen, Sigbjørn Thomassen, Lasse Weeden og Finn Håkon Borgi. På konserten hos TUFF ENUFF er bandet utvidet med blåserekke med saxofon og trompet.

Jan Arild synger blues på Nord-Norsk, ramsalte historier som treffer. Det store bandet spiller suverent, med et sjeldent trykk og klasse. Konserten tar oss med gjennom mange bluesformer, levende, nært, men også med en storbandmagi fylt med alle de solistprestasjonene vi liker.

Lørdag 14.juni: 

Gratis Ungblues på formiddagen

Her spiller lokale BAMBUS opp og etterfølges av fantastiske Tommy Tito som har med seg Petter Solvik-Dahle og Martin Lien. Blueseksplosjonen fra Bodø, som i år representerte Norge i European Blues Challenge (EBC), besøker oss igjen med sin eminente trio. Tommy viderefører og nyskaper bluesen til nye opplevelser, men har med seg både tradisjon og respekt.

Kveldsprogrammet:

Starter med Damer i Blues som består av Rita Engedalen og Margit Bakken. I år feirer disse to bluesvenninnene 20 års samarbeid med musikalske hyllester til viktige damer i bluesens historie. Vi blir med på en feiring av mange de tøffe damene som satte varige spor i musikkhistorien så vel som i samfunnet. En sterk og engasjerende reise, som understreker viktigheten av å stadig løfte fra de selvstendige kvinnene i bluesen rundt oss.

Etterfulgt av Stina Stenerud Band, bestående av Stina Stenerud, Erik Harstad, Håkon Høye og Tage Vedal (trommer). Høyenergisk soul med dype bluesrøtter, svingene, lekende og hardtslående. Med Stinas sterke vokal i front er dette en forrykende festivalopplevelse. Stinas egne låter har en klassisk soulfeeling, men også en Nordisk tone.

Så er det klart for Reidar Larsens Tuff Enuff Allstars med en line-up bestående av Reidar Larsen, Erik Harstad, Kjell-Inge Fisher Brovoll, Holger Chr. Sjåvik og Frank Marstokk.

- Vi har fått en tradisjon på festivalen med å samle så mange av programmets musikalske venner til en heidundrende avslutning. I år leder Reidar Larsen an hele gjengen og det kommer bidrag fra mange. Vi imøteser spennende konstellasjoner som vil berike vår bluesverden, melder leder Espen André Hagen, leder i Tuff Enuff Bluesklubb, i pressemeldingen.

Festivalen avsluttes med Tommy Tito

- Vi tar like godt en kveldsøkt med denne svært gode og underholdende artisten for dem som ikke fikk med seg UngBlues tidlig på dagen, sier Hagen.

Jentetrio fra Rana og Mosjøen med konsert i Mo i Rana.

Det er i en pressemelding Byscena melder at en jentetrio bestående av Christin Eriksen fra Mosjøen, Anna Fauske fra Mosjøen og Maja Neeraas fra Rana står på scena på Byscena den 31. mai. 

Trioen, som heter Maja Neeraas Trio, spiller musikk i pop/rock-landskapet og har alle gått musikklinja i Mosjøen. Da de møttes under Festspillene Helgeland fikk de lyst til å gjøre noe mer sammen. 

Nå skal de stå på scena både i Mosjøen og i Mo i Rana nå i mai. 

Tassen i Nesna samfunnshus

Fra 12. til 14. juni er det forestilling med Tassen på Nesna Samfunnshus.

«Tassen» er en nyskreven barnemusikal, skrevet og komponert av Espen Alvim, under regi av Kristin Jørgensen. Samfunnshuset vil fylles av 35 barn og ungdom fra TeaterZahl og Nesna Kulturskole, i alderen 6 til 16. 

De har siden januar har sunget, danset og spilt seg til et resultat arrangørene gleder oss til å vise fram. 

- Lappekjerringene har sydd kostymer, Tiptoe Dansestudio har bistått med sine lærere, og et sammensatt Tassenband bestående av åtte musikere loser oss gjennom historien, skriver Alvim i en pressemelding.

Dette er en samproduksjon mellom Teaterzahl, Nesna Kulturskole og Nordland Teater.

«Ka e galt med Tassen, Keisern over Spar? 

Der på parkeringsplassen han sitter sur og så rar 

Banker sussebassene vårres langsmed Skoleveien 

Og alt e helt upassende! Forbanna, B’yn vi bli lei’n! 

Sku nesten tro han eid denne plassen? 

Ka e galt med Tassen?»  

Slik synger Nesnas hundeeiere i om katten Tassen. Denne katten ble nemlig en nokså stor lokalkjendis sist sommer, som lokal maskot for bygdas Sparbutikk. Hunder fikk gjennomgå, mens barn ble vist all kjærlighet en firbent venn er i stand til å vise. 

Så hva skjedde med tassen? Dette spørsmålet sender Tassens eier ut på et magisk eventyr, fylt av magiske havørner, syngende hareunger og fornærmede hunder, står det i pressemeldingen.

Dette er plakaten:

Klassen har jobbet hele året med revyen - resultatet ser du på selveste nasjonaldagen på Nesna

På selveste nasjonaldagen er det duket for premiere på årets 10. klasserevy på Nesna. 

Tradisjonen tro har 10 klasse ved Nesna skole jobbet gjennom hele skoleåret med å lage revy. Resultatet vises frem til to forestillinger på 17. mai - klokken 1800 og klokken 2000.

– Utallige ettermiddags- og helgetimer er lagt ned, og ungdommene har skrevet det meste av tekstmaterialet selv. Tittelen "På villspor" er et stikk til verden vi lever i, hvor man stadig opplever nye kriser og absurde situasjoner, uttaler Runa Meidell på vegne av ungdommene. 

Billetter til forestillingen kan kjøpes på Hoopla.