Skjærgårdsdagan på Sleneset i anmarsj: – Samler bygdas befolkning, turister og tilreisende til en trivelig helg

Skjærgårdsdagan på Sleneset  arrangeres 18. til 20.juli. Arrangøren lover et variert program hele helga. 

Skjærgårdsdagan er et kulturelt arrangement som har vært arrangert i en årrekke. Dette er Solværøyan UILs største årlige event og det er ei egen gruppe bestående av fire dedikerte øyværinger som har jobbet fram programmet. 

– De startet allerede i fjor høst med planleggingen, opplyser Berit H. Hauknes til Rana Blad. Hun sitter i styret i Solværøyan UIL.

– Skjærgårdsdagan samler bygdas befolkning, turister og tilreisende til en trivelig helg for små og store.Under og etter pandemien lå arrangementet brakk, til vi i fjor hadde en lightversjon med arrangement kun en kveld.

I år er det et  fullskala arrangement publikum får servert.

– Vi starter opp fredag kveld med åpent hus på Klubbhuset Nordlysheimen. Da spiller bandet Pikesjau fra Trøndelag. Lørdag kommer Vitensenter Nordland til øya og skal holde show for de yngste. Dette arrangementet er gratis for alle takket være drivkraftstøtte fra Sparebank 1.

Det blir også hoppeslott for ungene, og konkurranser som blåsekasting og puttekonkurranse for å promotere at de skal i gang med å bygge frisbeegolfbane. 

Om kvelden blir det stand up på Nordlysheimen med Kevin Kildal. Han har med seg Hans Magne Skard som blant annet er kjent fra «Ikke le på hytta». Senere går ni-mannsbandet Drunken Sailors på scenen. Søndag blir det arrangert rebusløp for hele familien og helga avsluttes med kafé i Småbåthavna.

- Alt dette på ei lita øy med cirka 300 fastboende! sier Hauknes begeistret via sin presseinformasjon. 

Skjærgårdsdagan er mulig takket være lokale sponsorer og en stor dugnadsånd fra både fastboende og hyttefolk. 

Solværøyan UIL er et ungdoms- og idrettslag som ble stiftet i 1997 etter at øyas ungdoms- og idrettslag slo seg sammen til et lag.

Trygve Skaug til Østerdalsknabben: – Skjer noe magisk når vi samler mennesker til konsert i naturen

Trygve Skaug følger i fotsporene til Daniel Kvammen, opp Østerdalsknabben. Og Eldbjørg Fagerjord håper at også du følger etter 26. juli. 

Trygve Skaug fylte Den Norske Opera tidligere i sommer. Lørdag 26. juli klatrer han i alle fall rent geografisk enda høyere – til Østerdalsknabben i Grønfjelldal – for en opplevelse du ifølge arrangør Eldbjørg Fagerjord ikke får noe annet sted.

– Det skjer noe magisk når vi samler mennesker til konsert i naturen. Det treffer på et helt annet plan enn vanlige konsertarenaer. Dette vil du ikke gå glipp av, sier Fagerjord i Kroglia i en pressemelding.

Det er Kroglia kulturgård som har invitert poeten, musikeren og publikumsyndlingen Trygve Skaug til å spille konsert på Østerdalsknabben. Fjelltoppen ruver 1116 meter over havet øverst i Grønfjelldal. 

For hele familien

Fagerjord lover en intim og storslått opplevelse på samme tid. 

– Jeg tør påstå at dette blir en av de mest minneverdige kulturopplevelsene i Norge i sommer. Hvis du først skal svette, kan du like gjerne gjøre det på vei opp et fjell med musikk og utsikt som belønning, sier hun i presseskrivet.

Nå inviteres både fastboende og tilreisende til å oppleve Trygve Skaug i helt nye omgivelser.

– Østerdalsknabben er et overkommelig fjell å ta turen til. Løypa er godt merket av DNT, og det tar mellom 1,5 og 2 timer i rolig tempo. Ta med familien og gjerne niste. Dette blir en dag vi kommer til å huske, sier Fagerjord.

– Stol på oss

Kroglia kulturgård har som sist forberedt seg godt, med en plan B i tilfelle dårlig vær skulle hindre konserten på Østerdalsknabben. 

– Dette betyr at publikum trygt kan kjøpe billetter og vite at det vil bli tatt vare på i tilfelle uforutsette værforhold. Konsert blir det uansett. Vi ser virkelig fram til å ønske publikum velkommen til denne uforglemmelige helga med Trygve Skaug, sier Fagerjord.  

Da Daniel Kvammen sang på toppen av Østerdalsknabben i Grønfjelldalen for to år tilbake kom cirka 200 konsertdeltakere. Det var helt spesielt og etterlengtet, ifølge de Rana Blad pratet med den gang.

Festivalkunstner med motiver fra nordnorsk natur til «Mo i August»

Årets festivalkunstner under andre utgave av festivalen«Mo i August», 7. til 9. august, er Karsten Pedersen.

Pedersen bor og arbeider i Harstad og har jobbet med akvarell de siste seks -åtte årene. Før det var det mye keramikk på dreieskiva.

Motivene på akvarellene er hentet fra nordnorsk natur. Ofte der hav og land møtes i omskrevet form. Bildene kan også ha med bebyggelse hvis de faller inn i motivene på en naturlig måte. 

Som kunstner er Karsten autodidakt. Det hele startet forsiktig med de første strøkene med en nysgjerrig tilnærming. Ulike tekniker ble utprøvd uten veileder til stede. Det gjorde at han våget å eksperimentere uten noen form for påtrykk utenfra, opplyses det i et presseskriv. 

Pedersen henger i flere gallerier i Norge, blant annet Tromsø.  

Festivalsjef for «Mo i August» er Gudmund Monsen. Her kan du lese en reportasje om han og bakgrunnen for arrangementet i forbindelse med fjorårets festival. 

I forkant av festivalen 2025 sier Monsen blant annet: 

– Nå er det ikke veldig lenge til årets arrangement går av stabelen, og jeg mener at flere av disse utflyttede ranværingene med levde liv som kommer hit for å delta fra scenen på Park 22 (og noen fra scena i Jernbaneparken lørdag 9. august) har store personligheter, sier Monsen. Da tenker han både scenisk, musikalsk og som mennesketyper. 

Festivalen pågår fra 7. til 9. august. og har 20-årsgrense. I fjor ble det fulle hus. På plakaten denne gang finner vi Stig Leinan & Carbon, Great Tide feat. Odin Landbakk, Gøsta Lindhs Orkester feat. Sølvi Tollefsen, Mo Gymnassamfunn feat. Huga A, Bodil J. L. Ruth Ø, Posthuskjelleren med flere. Og altså  festivalkunstner Karsten Pedersen.

Spiller to sommerkonserter i Mo kirke

Som en del av åpen kirke skal Olaf Andreas Strand spille to konserter med orgelimprovisasjoner i løpet av juli, den første torsdag i neste uk (17. juli).

Olaf Andreas Strand er en pianist, organist og cembalist fra Mo i Rana. Med bakgrunn som klassisk pianist har han vunnet Ungdommens musikkmesterskap 2017/18 og opptrådd som
solist med blant annet Kringkastingsorkesteret og Trondheim symfoniorkester, og han har studert idéhistorie ved Universitetet i Oslo hvor han særlig utforsket hukommelsens rolle for renessansekomponister. Nå går Olaf på Norges Musikkhøyskoles frie masterstudie hvor han
utvikler sitt eget tonespråk gjennom undersøkelser av historiske stilarter og tenkemåter tilbake
til middelalderen.

Mo i Rana vil ha mer latter med Erlend Osnes. Nå kommer han tilbake

På slutten av fjoråret og den 8. februar spilte komiker Erlend Osnes tre utsolgte forestillinger i Mo i Rana – men publikum vil ha mer, det skriver Stand Up Norge i en pressemelding. 

Det blir derfor nå satt opp ekstraforestilling på Meyergården og allerede nå begynner det å bli få billetter igjen.

Erlend Osnes, bosatt i Bodø, er kjent som en frittalende og uredd komiker, en historieforteller av rang, beskriver bookingselskapet.  

– Med sin selvsikre stil, sin skarpe og trygge formidling så har han etablert seg som en av landets mest kjente og elskede komikere. 

Sitt fjerde solo-show

Osnes er for øyeblikket å se på turné med sitt fjerde solo-show, «Fermentert».

Forestillingen på Sentrum Scene i Oslo i mars ble stappfull, så det settes nå opp ekstraforestillinger på Hovedscenen på Latter i Oslo i september. 

Videre kan storbyer som blant annet Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Tromsø – og ikke minst Mo i Rana - se frem til å få besøk av komikeren.

Showet «Fermentert»  inneholder betraktninger fra egen hverdag, et skrått blikk på tingenes tilstand og mye latter, heter det i pressemeldingen. 

– Det er tidvis mørkt, tidvis på kanten, men alltid veldig morsomt, avslutter bookingselskapet.

Osnes går på scenen på sin ekstraforestilling i Mo i Rana 10.oktober i år.  

Andrew Strong fra The Commitments til Smeltedigelen

Andrew Strong fra Dublin var bare 18 år da han ble verdensstjerne over natta i filmen The Commitments. Nå kommer han til Smeltedigelen med en superrekke av udødelige hits fra Alan Parkers suksessfilm, som Mustang Sally og Try A Little Tenderness. På konserten backes Andrew av det nordnorske soul, rhythm & bluesbandet EHEM, skriver arrangøren i en pressemelding. 

Irske Andrew ble håndplukket til rollen som vokalist Deco Cuffe i The Commitments i 1991. Med Andrews sterke og soulfulle stemme i front, solgte filmmusikken over 12 millioner plater. Den Oscarnominerte filmen ga nytt liv til de klassiske soullåtene fra 60-tallet, som spredte seg som en farsott over hele verden. 

Andrew turnerte med The Commitments i Europa og USA, før han fortsatte karrieren som soloartist og blant annet spilte med store navn som The Rolling Stones, Ray Charles, Elton John, Lenny Kravitz, Bryan Adams og Prince. Andrew gir fortsatt ut ny musikk og turnerer i Europa, USA og Australia med eget band. 

I 2009 inngikk Andrew Strong et uformelt samarbeid med EHEM, som resulterte i braksuksess under Vinterfestuka i Narvik med over 1000 publikummere i en stappfull Lokstall1. Samarbeidet ble tatt videre til flere norske festivaler og store konsertarenaer. Andrew har holdt kontakten med EHEM, og nå ser alle virkelig fram til et musikalsk gjensyn med fullt trøkk på Smeltedigelen! EHEM byr på energisk soul, rhythm & blues. 

Bandet har 38 års fartstid og er kjent for å alltid ha humør og spilleglede i sentrum. Med opprinnelse i Trondheim og Narvik, består EHEM i dag av erfarne musikere bosatt over hele landet. Flere i bandet har vokst opp i nord, også trommeslager Odd Gunnar Moe fra Mo. Han har vært med i EHEM siden bandet ble stiftet i 1987. EHEM har spilt i Mo i Rana flere ganger: Fra tidlig 90-tall på legendariske Charlys og Loftet til Smeltedigelen 2006 og Ramona i 2008. 

Foruten et bunnsolid komp stiller EHEM - som alltid -med blåserekke, kor og ikke minst Terje Grande med rocka Hammond B3-lyd fra øverste hylle. Terje er bandets opprinnelige keyboardist, og han spiller også med kjente navn som Terje Tysland og DDE. Her er det bare å møte opp og la seg rive med av en av verdens største soulstemmer, Andrew Strong fra Dublin, skriver arrangøren. 

Gir nytt liv til gammel joik: – Perfekt for dansegulvet
iDJa og Sárá Nilut forener krefter i sommerens store klubblåt.

Den samiske DJen og produsenten iDJa (Markus Thonhaugen) fra Helgeland og joikeren Sárá Gáren Ánne Nilut fra Kautokeino har gått sammen om en energisk, klubbvennlig låt tilpasset sommeren.

Resultatet er «FIMBÁN» – en houseinspirert låt som både hedrer tradisjonen og inviterer til dans. Joiken i låta tilhører Fimpá-slekta i Kautokeino, og tilhører broren til Niluts tippoldemor.

– Dette er en gammel joik fra min egen slekt. Jeg joiker den litt annerledes her enn jeg ville gjort uten musikk, forteller Nilut. 

– Slike møter mellom sjangre gir joiken nytt liv og nye uttrykksrom, sier hun.

Aritstene begynte å diskutere et samarbeid for et par år siden. På Márkomeannu-festivalen i 2023 ble et tidlig utkast presentert. Men det var først i år at låta ble ferdig.

– Jeg ønsket å lage noe lett, lekent og klubbete – men som samtidig har en kulturell dybde. Det å få jobbe med Nilut har vært givende, sier Markus.

– Det har vært utfordrende å plassere joiken i et moderne uttrykk, samtidig som det føles veldig meningsfullt.

Det har bare gått tre uker siden han slapp sin ambient-EP "Suvva".

– Gjennom vinteren har jeg sluppet rolige låter som inviterer til introspeksjon. Nå som sommeren er her, er tiden inne for å skru opp tempet igjen – og invitere til samefest!

Nilut har klare forslag til hvor låta best nytes:

– Den passer i bilen, på trening, på fest – kanskje til og med mens du vasker huset! Og jeg håper lytterne blir med og joiker.

Klart for humorfestival: – En hyllest til helgelandsk humor, varme og fortellerglede

Stand Up Helgeland inviterer til tidenes første Humorfestival på Helgeland! 13. og 14. juni blir det sprell, skråblikk og skratt – for både store, små og de midt imellom. 

Festivalledelsen lover jazz med glimt i øyet, standup som treffer der det kiler, improvisasjon, røverhistorier og allsang så veggene dirrer.

Det skal flires!

– Dette er ikke bare en festival – det er en hyllest til helgelandsk humor, varme og fortellerglede. Når vi først samles for å flire, så flirer vi skikkelig, sier Elisabeth Kulseng, i Stand Up Helgeland.

Festivalen starter med  Stand Up Jazz fredag formiddag og da blir det sanger med England Brooks og pianist Tor-Petter Aanes som deler scenen som duo for aller første gang – og det gis garanti om en time fylt med både vakre toner, spontane historier og herlig stand-up.

 – Begge er kjent for sin sterke tilstedeværelse og evne til å skape en nær og levende stemning, og sammen byr de på en musikalsk opplevelse med hjerte, sjel og humor.

Hvem er Helgelands morsomste?

Fredags kveld er det klart for Helgelands Morsomste fredag  og da er det å stålsette seg for impro og standup i skjønn forening, står det i en pressemelding fra festivalen. Det er publikumstemningen som avgjør hvem som stikker av med
tittelen Helgelands morsomste. Kan Tinene forsvare tittelen, eller får vi en ny mester?

Headlinere er Roy-Arne Johannessen, fra Tromsø, kjent fra Latter. Pål Roaldsen, har akkurat avsluttet turne med Erlend Osnes og debuterer på Latter uken etter humorfestivalen. Nå får du første mulighet å høre han. Seinkveld Roast med Målfrid ( Alex Cornelius Sørensen) blir det også fredag kveld for ytterligere trim av magemusklene. 

– Et kveldsshow du sent vil glemme! Målfrid inviterer til roast sammen med sine frittalende gjester: Anita Solli, Thomas Bustnes og Hilde Karin Skreslett. Her er det ingen som slipper
unna – men alt skjer med glimt i øyet, opplyser Kulseng.

Popoup-kor

Lørdag starter med pop-up-kor for alle.  Først varmer Båsmokorets Barbershop opp publikum, deretter inviterer dirigent Bernhard Bornstein hele salen med i et uformelt og lystbetont pop-up-kor. 

– Det er ingen krav til erfaring – bare møt opp og syng med den stemmen du har!

Familieforestilling har den nye festivalen også i ermet. Brødrene Propell og Tante Pilot spilles lørdag ettermidag . 

– En sprudlende forestilling for hele familien! Full av tull, musikk og fantasi. Det er gratis ansiktsmaling for barna i forkant av showet.

Røverhistorier og rorbuastemning

Når kveldingen kommer seiler Du skal flire mykje  opp – og det inviteres til en kveld med røverhistorier og Rorbua-stemning, 

– Latter og historiefortelling på sitt aller beste! Inspirert av Rorbua, men med Helgeland som scene, sier Kulseng. 

Disse er: Øystein Thrana (Brønnøysund), Petter Rønning Jr. (Hemnesberget), Stig Meisfjord og Rune Henriksen (begge fra Rana). Musikken leveres av Kristian Rødvand og Alex Cornelius Sørensen, mens Tor-Petter Aanes sitter ved pianoet. Kveldens konferansier erLars-Sivert Larssen.

Humorfestivalens arena er Teaterkafeen og datoene er 13. og 14. juni. 

Konsert med banebrytende AI: – Innovativ og spennende

– Innovativ og spennende. Slik beskriver Ida Elise Jørgensen, produsent hos Rana kulturskole, konserten  «Kunst i bevegelse» med NordSync Ensemble.

Har du noen gang vært på en klassisk konsert med AI-generert kunst presentert i sanntid? Det kan oppleves søndag kveld, altså 15. juni, hos Rana kulturskole.

«Kunst i bevegelse» er en nyskapende musikalsk forestilling der klassisk musikk smelter sammen med ny teknologi og visuell kunst, står det å lese i pressemeldingen fra kulturskolen.

Forestillingen presenteres av NordSync Ensemble – en ung, tverrfaglig stryketrio med musikere fra Norge og Sverige: Stepan Frolov (fiolin), Emma Alrikson (bratsj) og Iida-Alina Poijärvi (cello).

Repertoaret består av romantiske og impresjonistiske verk fra den klassiske musikkens skattkammer, fremført med høy kunstnerisk kvalitet og personlig uttrykk. 

– Den visuelle delen er skapt ved hjelp av banebrytende AI-basert teknologi og utvikler seg i sanntid i samspill med musikken. Resultatet er en forestilling der lyd og bilde smelter sammen og skaper en unik dramaturgi for hver konsert, opplyser Jørgensen.

Liker du gamle motorsykler? Da burde du ta turen til Korgen i helga

Det er i en kort pressemelding det vises til at Rana Veteranmotorsykkel Club i helga skal arrangeres Gammel-motorsykkeltreff på Korgen Camping. Treffet ambulerer i Nord-Norger, og i år er tiden kommet til Korgen, mens det neste år er duket for møte på Fauske. 

Treffet er åpent kun for motorsykler som er eldre enn 1960, vil den nyeste tillatte motorsykkelen være 65 år gammel. Blant dette finnes merker som BSA, Triumph, Ariel, Zündapp, BMW og DKW med flere. 

Lørdag er det utstilling av motorsyklene på Korgensenteret før deltakerne kjører felles tur til Inderdalen gård i Bryggfjelldalen.