Synger inn våren i havgapet med vårkonsert på Lovund

I helga møtes Kor i havet og Helgelandskoret til en stemningsfull vårkonsert. Det skriver Jenny Myklebust i  Helgelandskoret, i en pressemelding. 

På fredag vil Helgelandspendelen plukke opp sangerne på forskjellige stopp langs leia. Destinasjonen vil være Lovund. Her skal korene møtes til øving, samvær og felles konsert. 

Vertene, Kor i havet, er et blandakor med rundt 25 medlemmer, som holder til på Lovund. Hvor Ellen Fjelldal Lien har dirigert «Kor i havet» siden høsten 2024. 

Lovundfjæringene  tar imot Helgelandskoret med dirigent Guro Breck i spissen. 

Helgelandskoret har medlemmer fra Nesna, Tomma, Mo i Rana, Mosjøen, Dønna, Herøy, Hattfjelldal, Lovund, Sleneset og Sandnessjøen. Så koret er vant til å være på reise. Når det er korøving en helg i måneden, rullerer de nemlig på hvor på Helgeland de møtes. 

Om konserten skriver korene i et felles arrangement på facebook: 

– Velkommen til en stemningsfull vårkonsert på Lovund lørdag 26. april.  Kor i havet og Helgelandskoret samles for en musikalsk ettermiddag fylt med vakre toner og herlig kormusikk. Vi byr på variert korsang som passer perfekt til vårens ankomst – med både kjente favoritter og nye musikalske perler. Ta med deg noen du er glad i og bli med oss på en uforglemmelig konsertopplevelse i vakre omgivelser. 

Konserten finner sted i Lovund kirke lørdag ettermiddag.

Unge komponister viser sine verk: – Det var en spennende prosess

Prosjekt "Vi vil skape musikk!" avsluttes med finalekonserten Havmannens musikkmønstring. 

Det skriver produsent ved Rana Kulturskole, Elena Beck, i en pressemelding på vegne av Havmannens musikkpriser for unge komponister fra Helgeland. 

13 unge musikere fra 11til 16 år gammel fra Helgeland, herunder Rana, Nesna og Hemnes skal urframføre sin musikk som de har skapt på kurs i komposisjon i våren 2025.

Deres kursinstruktør Bernhard Bornstein som er både komponist, musiker og dirigent er også kunstnerisk leder for hele prosjektet. 

– Det var en spennende prosess da unge komponister møtte hverandre på samlinger, også hadde individuelle timer med dyktig veileder for å komponere egen musikk, skriver Beck.

På finalekonsereten blir det god variasjon med solo på piano, fiolin, akkordeon, saksofon, og ensembler, forteller hun.

Prosjektet er et samarbeid mellom Rana pianoforening og Rana kulturskole. Prosjektet ble videre støttet av Nordland fylkeskommune Ungtiltak, Mo industripark as og Frifond musikk, Helgeland.

Konserten er onsdag 7.mai i Kammersalen ved Rana kulturskole kl.17.30, og det er gratis inngang, avslutter Beck. 

Regnet nesten bort, nå satser festivalen friskt og kommer med tilbud til de unge

Hemnes Båt- og fjordfestival feirer 30 år og lanserer «Båt & Fjord UNG».

Det opplyser festivalens ledelse i en pressemelding.

– Etter et krevende økonomisk år i 2024, der festivalen nesten regnet- og blåste bort, satser vi nå friskt mot sommeren 2025 og vårt 30-årsjubileum, sier Kjell-Idar Juvik, styreleder i Hemnes Båt- og fjordfestival.

De tre foreningene som står bak festivalen: Hemnes IL, Hemnes Dykkeklubb og Hemnes Båt- og sportsfiskeforening går sammen med ny giv, ny kapital og store forventninger, står det i pressemeldingen. 

– Vi håper å se både vårt trofaste publikum og mange nye ansikter på Hemnesberget siste helgen i juni 26.-29. juni. 

Om nyvinningen for de unge sier Juvik: 

– «Båt & Fjord UNG» er et rusfritt ungdomsarrangement med aldersgrense 13 år. Dette blir åpningen av festivalen torsdag 26. juni, og da byr vi på konsert,  aktiviteter og ungdomsfest innenfor  trygge rammer.

Jubileumshelg ar også tradisjonelle aktiviteter for hele familien. Som fiskekonkurranser, vannaktiviteter, marked med salgsboder og utstillere . Det lokkes med  Marina-show  og lekepark, åpning av kunstutstilling, stand-up show med Stand-up Helgeland og som nevnt -  konserter. Kjente aktiviteter som Sundsholmen Rundt og VM i båtklammerkasting, blir det også samt sjørøvershow og sjørøvertog. Besøk av brannbamsen Bjørnisblir nok som det pleier veldig populært blant de små. 

Håkon W. Skog Erlandsen og Ingvild Skogvold med Norsia Storband på hovedscenen til Nordland Teater!

Norsia Storband er kjent for å ha et rikt repertoar fra gode gamle swing-låter til moderne storbandmusikk. Med seg som solist, 27. april på hovedscenen til Nordland Teater, kommer saksofonvirtuos og eventyrer Håkon Skog Erlandsen.  

– Han som en gang begynte i Ytteren skolekorps, har siden turnert hele verden med musikk og spilt med de største internasjonale stjerner.

Det skriver leder i 4/4 Forum for takt og tone, Bjørn Bonsaksen i en pressemelding. 

Håkon var en del av Jeunesse Musicales International Big band, et band bestående av de 16 beste ungdomsmusikerne i verden. I senere tid har Håkon også blitt kjent for å spille konsert på det høyeste fjellet på alle kontinent i verden.

Skogvold som sangsolist 

– Vi presenterer også sangsolist, Ingvild Skogvold. Hun har sunget så lenge hun kan huske. Som student i Oslo sang hun i Kvindelige Studenters Sangforening, og hun har opptrådt sporadisk med gitar på åpen mic-kvelder blant annet i Mo i Rana, heter det i pressemeldingen som fortsetter: 

Det var etter en slik anledning i 2023 at Norsia Storbands musikalske leder Ulf Skjæran så et klipp av henne på Facebook, og spurte om hun ville være med på bandets julekonserter.

– Det var hun rask til å takke ja til, og siden har hun vært bitt av storband-basillen, skriver Bonsaksen.  

Musikalsk leder Ulf Skjæran har jobbet med musikk mesteparten av livet, og har ledet Norsia Storband siden 2016. 

– Han bidrar som vanlig også med egne arrangementer og komposisjoner på denne konserten. Dette blir en kombo av de sjeldne og vi håper du kommer til Nordland Teater 27 april for en kveld med god musikk, skriver Bonsaksen i pressemeldingen og forteller at det blir låter av blant annet Billy Strayhorn, Marcus Miller, Charles Mingus og Duke Ellington og kanskje noen gode historier.

– Dette er et samarbeid mellom 4/4 og Norsia storband. Vi bruker hovedscenen på teateret slik at både Norsia, Håkon og Ingvild skal få god plass på scenen og publikum en flott opplevelse, avslutter Bjørn Bonsaksen, leder i 4/4, og legger til at han vil rette en stor takk til alle gode samarbeidspartnerne som gjør denne konserten mulig.

Hemnesjazz slipper sine første artister!

Hemnesjazz 2025 arrangeres fra 31. juli til 3. august og deres første artistslipp er nå klart. Festivalen får besøk av Liv Andrea Hauge trio, Loney Dear, Supercharger Duo, Driving Miles og Kaipu.

– Styreleder og bookingsjef Magnar Skreslett har nok en gang spikret sammen et knallsterkt festivalprogram med høy kunstnerisk kvalitet. Hans søken etter unike opplevelser er utrettelig, det er bare å glede seg, sier festivalsjef Marte Præsteng stolt. 

Liv Andrea Hauge trio 

Liv Andrea Hauge er 29 år og kommer fra Mosjøen. Hun bor nå i Oslo og er musiker og komponist, hovedsakelig innenfor jazz og improvisert musikk. Hun ble uteksaminert fra Norges Musikkhøgskole i 2020 og er nå frilanser på heltid. Hun spiller piano i mange ulike prosjekter, og i 2021 var hun Norges representant på Melting Pot and Footprints, to europeiske jazzprogrammer for unge musikere. 

Hun bruker imidlertid mesteparten av tiden sin på egne band. Til Hemnesjazz tar hun med seg sitt hovedprosjekt «Liv Andrea Hauge trio» som er en improvisasjonstrio med Kertu Aer (bass) og August Glännestrand (trommer). Trioen ga ut livealbumet «Live fra St. Hanshaugen» i 2022, spilt inn i stua hennes samme uke som de begynte å spille sammen. Samme år dro de på Footprints-turné til Ungarn, Slovenia og Østerrike. I 2024 ga de ut albumet «Ville blomster» som fikk glimrende kritikker både i Norge og i utlandet. De vant også Zenith Award samme år.

Loney Dear 

Loney Dear er sangeren, låtskriveren og multiinstrumentalisten Emil Svanängens unike musikkprosjekt der klassisk låtskriving møter komplekse produksjoner, like vidåpne og oppløftende som de er følsomme og hjerteskjærende. 

Han begynte sin musikalske karriere med å selv utgi album i Sverige, og hans første store utgivelse kom i 2007 med albumet Loney, Noir. Loney Dear er kjent for sin elegante og dypt rørende musikk. Peter Gabriel har omtalt Emil som Europas svar på Brian Wilson, ofte beskrevet som "det obsessive arbeidet til én mann, som kan synge med den sårbare delikatessen til en engel, og lage soveromsinnspillinger som høres ut som Guds eget orkester" 

Emil Svanängen - vokal, keys 

Fredrik Ljungqvist - saksofon 

Mattias Ståhl - vibrafon 

Josef Kallerdahl - bass

Supercharger Duo

SuperCharger Dup ble dannet i 2023 og består av det 25-årige stortalentet Eirik Tveten fra Tønsberg på piano og ringreven Ernst Wiggo Sandbakk, trommer. 

Eirik er nyutdannet ved Jazzlinja på NTNU, bor i Trondheim og spiller boogie woogie, rag time, blues og Oscar Peterson-repertoar så busta fyker! 

Den godt voksne trommeslageren Ernst Wiggo Sandbakk kommer opprinnelig fra Kjeldebotn og har preget Trondheims musikkliv i 46 år. Han har blant annet vært lærer på NTNU Jazzlinja (hvor duoen møttes) og er sjef for Trondheim Jazzfestival.

Duoen har solide røtter i New Orleans jazz og boogie, og er kjent for sin ekte spilleglede og energiske opptredener der de kombinerer tradisjonell jazz med moderne boogie, og deres musikk er preget av rytmiske trommer og melodisk piano.
De er kjent for å skape en festlig atmosfære på sine konserter, hvor publikum ofte blir oppfordret til å danse og delta aktivt.

Driving Miles 

"Driving Miles" er en teaterforestilling skrevet av Henning Mankell og hadde urpremiere på Moldejazz i 2010. Den tar oss med til en norsk by på Nordvestlandet med egen jazzfestival. 

Her møter vi en oppdiktet karakter, spilt av Per Egil Aske, som beveger seg i et univers fylt med virkelige historiske personer – både levende og døde. 

Forestillingen utforsker hvordan musikken og historiene lever videre gjennom minner og fortellinger. Den legendariske jazztrompetisten Miles Davis (1926–1991) er en sentral figur i stykket, sammen med en sjåfør fra festivalstaben, en jazzinteressert skraphandler og et gjøkur fra Montreux Gjennom musikk, minner og fortellinger skapes en hyllest til jazzen, dens mestre og dens evige kraft. 

Skuespiller: Per Egil Aske Manus: Henning Mankell Regi: Kim Sørensen Musikalsk ansvarlig: Atle Halstensen Musikere: Gunnar Halle (trompet), Jørn Øien (piano), Trygve Fiske (bass)

Kaipu med Nordnorsk jazzensemble

Nordnorsk Jazzensemble er en stor og etterlengtet nysatsing for jazz og improvisasjonsmusikk i landsdelen. Her samles Nord-Norges fremste musikere innen jazz og improvisert musikk i et stort, profesjonelt ensemble. Med splitter ny musikk skrevet spesielt for ensemblet og musikerne som deltar skal Nordnorsk Jazzensemble vise frem det særpreget og mangfoldet som landsdelen representerer innenfor jazz og beslektet musikk.

Nordnorsk Jazzensemble med Arve Henriksen presenterer verket «Kaipu», basert på kvensk musikk og historie. 
Nordnorsk Jazzensemble fortsetter med den musikalske reisen inn i det ukjente kvenske landskapet. Sammen med den internasjonalt anerkjente komponisten og trompetisten Arve Henriksen, skaper Nordnorsk Jazzensemble et nytt prosjekt med kunstnere og artister der den kvenske kulturarven løftes frem, formes og bringes inn i et nytt lys i jazzens og improvisasjonens tegn.

Kaipu - som betyr lengsel og savn - beskriver dagens situasjon med kvensk kultur. Det finnes et savn til noe som kvener har mistet. Lengsel til egne kulturuttrykk som eksisterte en gang, men som ikke fikk mulighet til å bli overført eller utviklet videre.
Dette er gjennomgående i det mange kvener lever med i dag. 

Dette prosjektet håper på å gjenspeile noen av erfaringene som kvener har hatt, og Kaipu står helt sentralt i dette. 

Gjennom små og store lydlandskap får vi oppleve bearbeidede gamle kvenske skillingsviser, salmer, tekster, rim, regler og sanger. Alt i improvisasjonens ånd. 

Nordnorsk Jazzensemble består av: 
Arve Henriksen - trompet, elektronikk 
Frida Lydia Hansen - vokal 
Svein Schultz - bass       
Viktor Wilhelmsen - gitarer       
Mariann Torset - orgel     
Aleksander Kostopoulos - trommer, perkusjon
Adrian Danielsen - keyboard, piano 
Louisa Palmi Danielsson – elektronikk, effekter 
Sivert Henriksen – Lyddesign
Ruben Westerli - Lysdesign

Musikk og tekst er komponert, tolket og rearrangert av Viktor Wilhelmsen, Svein Schultz og Mariann Torset, Frida Lydia Hansen og Arve Henriksen.  

30 årsjubileum for Konsvik Teaterlag: – Billettene blir revet vekk, så vi er veldig heldige

Stykket som teaterlaget skal spille har et tema som alle støter på i løpet av livet.

– Stykket vi skal spille heter Arven er vår. Dette stykket er en komedie, som tar opp et seriøst tema. Teamet som vi tar for oss er arv, og de utfordringene som kommer etter at noen har gått bort, og det skal fordeles arv. Det vil bli noen intriger under stykket, sier formann Konsvik Teaterlag, Solrun Hopaneng.

Det er et godt knippe aktører under denne forestillingen.

– Vi er en gjeng på åtte som skal på scenen, og to på lyd og lys. Det er en god gjeng med godt voksne mennesker, hvor de fleste er mellom 50-60 og den eldste er 79 år, sier hun.

Stykket er noe som er populært i lokalsamfunnet.

– Billettene blir revet vekk, så vi er veldig heldige. Vi har som mål om at det skal være 110 besøkende. Vi får tilbakemeldinger på at dette er årets happening for lokalbefolkningen, så det er veldig gøy.

Etter covid-19 ble det en liten pause for teaterlaget, før de startet opp igjen i fjor med første forestilling.

– Vi har måtte sette dette på pause to ganger under korona, men vi startet opp igjen for fullt og hadde den første forestillingen etter korona i fjor. Dette blir da den andre, og har hatt med oss mange flinke hjelpere, blant annet kulissemaker Helge Kongsvik, og lokal instruktør i Mariann Sivertsen, avslutter Hopaneng.

Hederspris til Jan Ole Otnæs
Mo Hornmusikk til NM i janitasjar i helga
Spennende og fargerik helg for den minste? Inviterer til innovativt teater for babyer

Nå kan de aller, aller minste få oppleve en verden av myke berøringer, bølgende farger og hypnotisk stemning.

Fields of Tender spilles hos Nordland teater 6. 7. og 8. april med to forestillinger hver dag. Dette er en koreografert installasjon som inviterer de yngste barna til å utforske, sanse og hvile i sitt eget tempo. Her smelter dans, musikk, video og sanselige objekter sammen i et univers fylt med overflod, ømhet og en touch av det overnaturlige, ifølge omtalen fra teatret.

Babyteateret er tilrettelagt for barn fra 6 - 18 måneder, i følge med en nær voksen/ledsager. Maks 15 barn per forestilling kan delta. Hvile- og ammeområde tilgjengelig ved siden av og teatret tilrettelegger gulvsitteplasser for alle, også voksne

– Rommet er åpent og fleksibelt – kom når dere er klare, ta en pause eller gå når det passer. Her er det ingen faste regler, kun en verden av oppdagelser på barnas egne premisser, opplyser Tina Ditlefsen hos Nordland teatret.

Dalija Acin Thelander, med base i Stockholm, er kjent for sine innovative verk rettet mot de yngste. Fields of Tender er en del av hennes akademiske forskningsprosjekt om sanselige økologier og inkluderende koreografiske praksiser.

Varighet på forestillingen er to timer

Teatret kommer med mer teatermagi for de små fremover.  Nordnorske barnesanger kan oppleves 16., 17. og 18. mai,

Elin Iren er klar med sin første EP

– Dette er ikke musikk som prøver å pakke inn sannheten, men som tør å si det som det er, rett fra hjertet, står det i et presseskriv fra artisten Elin Iren i forkant av at hun snart slipper sin første EP.

EP'en har fått navnet "Fractions", og skal inneholde fire låter. Låten "Oh My God" er først ut, og slippes 11. april.

– Den ble til i et øyeblikk der angsten tok overhånd,og både tekst og melodi kom nærmest ut i ett – rått og ufiltrert, står det i presseskrivet.

– Denne låta kom som et rop. Jeg hadde en sånn dag der alt bare kokte over, og så plutselig satt jeg der med tekst og melodi – nesten ferdig. Det var som om følelsene tok pennen fra meg, sier Elin Iren selv.

Elin Iren Storvolleng er opprinnelig fra Rana, men har de siste årene bodd i Skaun, sørvest for Trondheim.

"Oh My God" beskrives som rå og desperat indiepop som blander mørke synthflater med sårbar vokal, og bygger seg opp til et eksplosivt og desperat refreng.