Hemnes Båt & Fjordfestival markerer 30 år med et fullspekket program: - Det blir garantert liv
Klart for finalekonsert

Onsdag ettermiddag får ranværingene mulighet til å sjekke ut ny musikk - laget av unge musikere fra Rana, Nesna og Hemnes.

Da er det nemlig Havmannens musikkmønstring i Kammersalen. Arrangementet er finalekonsert for prosjektet "Vi vil skape musikk". Der skal 13 unge musikere fra Helgeland - Rana, Nesna og Hemnes - urframføre musikk de har skapt i løpet av våren. Da gjennomførte de et kurs i komposisjon. De unge komponistene møtte hverandre på samlinger, men hadde også individuelle timer med kursinstruktør Bernhard Bornstein for å komponere egen musikk. Komponist, musiker og dirigent Bornstein - også kjent som festivalsjef for Smeltedigelen musikkfestival - har også vært kunstnerisk leder for hele prosjektet.

Finalekonsertens program byr på en fin variasjon av solo på piano, fiolin, akkordeon, saksofon, ensembler og et band. Alle deltagerne får Havmannens musikkpris. Prosjektet er et samarbeid mellom Rana kulturskole og Rana Pianoforening, og ble gjennomført for sjette gang.

Flere tror at Ask Carol står fremfor et større internasjonalt gjennombrudd. Nå venter Rana

Ask Carol er en alternativ indie-rock-duo som har vokst frem fra det avsidesliggende norske fjellsamfunnet Auma, klar til å ryste musikkscenen. Ikke la deg lure av den lille størrelsen på dette bandet - med to gitarer, trommer, synth og Carols unike bass- og gitarsystem. Og med litt multitasking pakker Ask Carol et slag med en lyd like stor som et fullt band.  

Musikken til denne høyenergiske power-duoen spenner fra heftig og slem til myk og trøstende, og henter inspirasjon fra Kills, Yeah Yeah Yeahs og White Stripes, alle med en distinkt nordisk, melankolsk vri.  Ask Carol har allerede gjort seg bemerket på den internasjonale scenen, turnert i USA, Storbritannia, Filippinene, Japan, Sør-Korea og Skandinavia, og opptrådt på South by Southwest (SXSW) flere ganger (2024, 2023, 2018). De har også støttet The Brian Jonestown Massacre på turné. I august 2022 ga de ut sitt etterlengtede debutalbum gjennom sitt eget indie-label, ChoVan Records. 

I 2024 var Ask Carol 7 mnd på turne i USA. De gjorde 80 konserter og spilte i 30 ulike stater. De opplevde orkanen Helene som tok mange liv, de kolliderte med rådyr og de reiste 53 000 km i bil. De spilte i alt fra den knøttlille bygda Pine Hill hvor en gammel hippie hadde satt opp full bar og scene i første etasje i bygda si, og de spilte 5 konserter på den legendariske festivalen SXSW i Austin Texas. Flere tror at Ask Carol står fremfor et større internasjonalt gjennombrudd. 

«Da vi i 2023 første gang hørte på musikken til Ask Carol, et til da ganske ukjent band for oss, blei vi fascinert av soundet» sier 4/4 ved styreleder Bjørn Bonsaksen i en pressemelding 

«Det var rart å tenke på at to musikere kunne skape noe så dynamisk, vakkert, rått og utadvendt. Vi har jobbet i to år med å få dem til Mo i Rana og endelig kommer de på Teaterkafeen 9.mai»  

Til tross for at de er isolert i fjellbyen deres, med bare noen få naboer og en flokk kyr som publikum, har Ask Carol brukt sin ensomhet til å skape en mørk, introspektiv atmosfære som gjennomsyrer musikken deres og garantert vil fengsle publikum.  Dagen før de kommer til Mo i Rana, på frigjøringsdagen 8. mai slipper de en ny singel «Writing On The Wall» inspirert av det som skjedde på 30 og 40-tallet og dagens situasjon i USA. Ikke gå glipp av sjansen til å oppleve den unike og kraftige lyden av Ask Carol 9. mai på Teaterkafeen.

Nå er det klart hvem som får Havmannprisen

Årets vinner av Havmannprisen, Ingvild Holvik, kommer opprinnelig fra Rolland utenfor Bergen, men har nå base i Tromsdalen.

Dette melder Rana kommune i en pressemelding.

Ingvild Holvik debuterte i 2010 med romanen Lykkefeltet. Hun fulgte opp med Premien for alt (2017), Ho er fri (2020) og altså Reiret (arbeidstittel) i 2024.

Om årets tildeling sier juryen:
I hele sitt forfatterskap har Holvik vist oss mesterlige karakter- og miljøskildringer, i form av nøktern og usentimental prosa. Juryen vektlegger Reiret (arbeidstittel)s nærmest sentrallyriske tilnærming til fortellingen, som skildrer de store, sentrale emner og følelser i menneskelivet. Når Holvik velger et så tydelig formgrep som en fragmentarisk roman, blir det en invitasjon til å sette sammen puslespillbitene. Det er noe uforløst i den oppstykkede fremstillingen. Dette uforløste finner vi igjen i fortrengingen av det onde, av Satan, som i bokas siste akt trer ut av sidene og frigjør både bokas hovedperson, Holvik og bokas lesere. Boka er sint og fortvilet, ladet med mørk humor og fandenivoldsk vilje, irriterende oppstykket i puslespillbiter. Magien oppstår når disse elementene møter nøktern prosa og rike skildringer.

Havmannprisen deles ut av Rana bibliotek og Nordland fylkesbibliotek i samarbeid med Sparebank1 Helgeland og Ark Mo. Prisvinneren mottar et prisbeløp på 50.000 kroner fra Sparebank1 Helgeland.

Havmannprisen deles ut på Rana bibliotek lørdag 10. mai.

Anita Overelv tilbake som festivalsjef på Træna

Anita Overelv er tilbake som festivalsjef for Trænafestivalen i år. Det melder Trænafestivalen i en pressemelding.

Hun var festivalsjef for Trænafestivalen fra 2008 til 2015. Siden den gang har Trænafestivalen gjennomgått store endringer. Med "nytt" festivalområde, flere og mer intime scener og større «show» på dagtid. 

-Det passer utmerket å gjøre Trænafestivalen i år. Det er10 år siden sist og det er pauseår for Hamsundagene, sier Overelv, som nå er i litteraturens tjeneste på Hamsunsenteret på Hamarøy.

- Eksotiske, sexy-arrogante Trænafestivalen. Jeg har jo savna den litt... innimellom, sier Overelv.

Trænafestivalen startet opp i 2003, 33 nautiske mil til havs. 

Festivalen i år går av stabelen fra 9. til12. juli. 

- Det er generøst av styret å gi meg denne tilliten. Og jeg er klar, avslutter Overelv.   

Feiret tusenårsstedet og åpnet den 25 år gamle tidskapselen

På lørdag ble 25-årsjubileet for Hemnes kommunes tusenårssted markert på Lapphella Kulturarena på Hemnesberget. 

Lapphella ble i år 2000 valgt som Hemnes’ tusenårssted – et symbolsk og varig minnesmerke for å løfte frem kulturhistorisk viktige steder ved overgangen til et nytt årtusen. Stedet har i flere hundre år vært en viktig sosial møteplass, og historien knyttet til de gamle kirkebuene, lofotfiske og båttrafikken lever fortsatt i bevisstheten til lokalsamfunnet.

Som en del av markeringen i år 2000 ble det valgt å lage en lofotkiste. En lokal vri på den tradisjonelle tidskapselen, fylt med gjenstander fra de fem tettstedene i kommunen. Kista skulle åpnes hvert 25. år, og lørdag ble den åpnet for første gang.

Trine Lise Bang Mulstad, kultur- og samfunnsutvikler i Hemnes kommune, ønsket velkommen til markeringen. Trond Rydsaa, som også var sentral under markeringen i 2000, fortalte om bakgrunnen for valget av Lapphella. Andreas Målvatn sto for musikalske innslag, og ordfører Paul Asphaug holdt en tale der han trakk linjer mellom fortid, nåtid og framtid.

Under åpningen viste Rydsaa og Mulstad fram innholdet i kista fra 2000, før nye bidrag fra dagens Hemnes ble lagt ned.

Bygdeutvalgene i de ulike tettstedene i kommunen hadde fått oppdraget å finne ut hva de ønsket å legge i kista på vegne av sin bygd, og dette ble, sammen med noen andre ting lagt i kista. 

Det ble en veldig hyggelig stund og en verdig markering av tusenårsstedet.

Synger inn våren i havgapet med vårkonsert på Lovund

I helga møtes Kor i havet og Helgelandskoret til en stemningsfull vårkonsert. Det skriver Jenny Myklebust i  Helgelandskoret, i en pressemelding. 

På fredag vil Helgelandspendelen plukke opp sangerne på forskjellige stopp langs leia. Destinasjonen vil være Lovund. Her skal korene møtes til øving, samvær og felles konsert. 

Vertene, Kor i havet, er et blandakor med rundt 25 medlemmer, som holder til på Lovund. Hvor Ellen Fjelldal Lien har dirigert «Kor i havet» siden høsten 2024. 

Lovundfjæringene  tar imot Helgelandskoret med dirigent Guro Breck i spissen. 

Helgelandskoret har medlemmer fra Nesna, Tomma, Mo i Rana, Mosjøen, Dønna, Herøy, Hattfjelldal, Lovund, Sleneset og Sandnessjøen. Så koret er vant til å være på reise. Når det er korøving en helg i måneden, rullerer de nemlig på hvor på Helgeland de møtes. 

Om konserten skriver korene i et felles arrangement på facebook: 

– Velkommen til en stemningsfull vårkonsert på Lovund lørdag 26. april.  Kor i havet og Helgelandskoret samles for en musikalsk ettermiddag fylt med vakre toner og herlig kormusikk. Vi byr på variert korsang som passer perfekt til vårens ankomst – med både kjente favoritter og nye musikalske perler. Ta med deg noen du er glad i og bli med oss på en uforglemmelig konsertopplevelse i vakre omgivelser. 

Konserten finner sted i Lovund kirke lørdag ettermiddag.

Unge komponister viser sine verk: – Det var en spennende prosess

Prosjekt "Vi vil skape musikk!" avsluttes med finalekonserten Havmannens musikkmønstring. 

Det skriver produsent ved Rana Kulturskole, Elena Beck, i en pressemelding på vegne av Havmannens musikkpriser for unge komponister fra Helgeland. 

13 unge musikere fra 11til 16 år gammel fra Helgeland, herunder Rana, Nesna og Hemnes skal urframføre sin musikk som de har skapt på kurs i komposisjon i våren 2025.

Deres kursinstruktør Bernhard Bornstein som er både komponist, musiker og dirigent er også kunstnerisk leder for hele prosjektet. 

– Det var en spennende prosess da unge komponister møtte hverandre på samlinger, også hadde individuelle timer med dyktig veileder for å komponere egen musikk, skriver Beck.

På finalekonsereten blir det god variasjon med solo på piano, fiolin, akkordeon, saksofon, og ensembler, forteller hun.

Prosjektet er et samarbeid mellom Rana pianoforening og Rana kulturskole. Prosjektet ble videre støttet av Nordland fylkeskommune Ungtiltak, Mo industripark as og Frifond musikk, Helgeland.

Konserten er onsdag 7.mai i Kammersalen ved Rana kulturskole kl.17.30, og det er gratis inngang, avslutter Beck. 

Regnet nesten bort, nå satser festivalen friskt og kommer med tilbud til de unge

Hemnes Båt- og fjordfestival feirer 30 år og lanserer «Båt & Fjord UNG».

Det opplyser festivalens ledelse i en pressemelding.

– Etter et krevende økonomisk år i 2024, der festivalen nesten regnet- og blåste bort, satser vi nå friskt mot sommeren 2025 og vårt 30-årsjubileum, sier Kjell-Idar Juvik, styreleder i Hemnes Båt- og fjordfestival.

De tre foreningene som står bak festivalen: Hemnes IL, Hemnes Dykkeklubb og Hemnes Båt- og sportsfiskeforening går sammen med ny giv, ny kapital og store forventninger, står det i pressemeldingen. 

– Vi håper å se både vårt trofaste publikum og mange nye ansikter på Hemnesberget siste helgen i juni 26.-29. juni. 

Om nyvinningen for de unge sier Juvik: 

– «Båt & Fjord UNG» er et rusfritt ungdomsarrangement med aldersgrense 13 år. Dette blir åpningen av festivalen torsdag 26. juni, og da byr vi på konsert,  aktiviteter og ungdomsfest innenfor  trygge rammer.

Jubileumshelg ar også tradisjonelle aktiviteter for hele familien. Som fiskekonkurranser, vannaktiviteter, marked med salgsboder og utstillere . Det lokkes med  Marina-show  og lekepark, åpning av kunstutstilling, stand-up show med Stand-up Helgeland og som nevnt -  konserter. Kjente aktiviteter som Sundsholmen Rundt og VM i båtklammerkasting, blir det også samt sjørøvershow og sjørøvertog. Besøk av brannbamsen Bjørnisblir nok som det pleier veldig populært blant de små. 

Håkon W. Skog Erlandsen og Ingvild Skogvold med Norsia Storband på hovedscenen til Nordland Teater!

Norsia Storband er kjent for å ha et rikt repertoar fra gode gamle swing-låter til moderne storbandmusikk. Med seg som solist, 27. april på hovedscenen til Nordland Teater, kommer saksofonvirtuos og eventyrer Håkon Skog Erlandsen.  

– Han som en gang begynte i Ytteren skolekorps, har siden turnert hele verden med musikk og spilt med de største internasjonale stjerner.

Det skriver leder i 4/4 Forum for takt og tone, Bjørn Bonsaksen i en pressemelding. 

Håkon var en del av Jeunesse Musicales International Big band, et band bestående av de 16 beste ungdomsmusikerne i verden. I senere tid har Håkon også blitt kjent for å spille konsert på det høyeste fjellet på alle kontinent i verden.

Skogvold som sangsolist 

– Vi presenterer også sangsolist, Ingvild Skogvold. Hun har sunget så lenge hun kan huske. Som student i Oslo sang hun i Kvindelige Studenters Sangforening, og hun har opptrådt sporadisk med gitar på åpen mic-kvelder blant annet i Mo i Rana, heter det i pressemeldingen som fortsetter: 

Det var etter en slik anledning i 2023 at Norsia Storbands musikalske leder Ulf Skjæran så et klipp av henne på Facebook, og spurte om hun ville være med på bandets julekonserter.

– Det var hun rask til å takke ja til, og siden har hun vært bitt av storband-basillen, skriver Bonsaksen.  

Musikalsk leder Ulf Skjæran har jobbet med musikk mesteparten av livet, og har ledet Norsia Storband siden 2016. 

– Han bidrar som vanlig også med egne arrangementer og komposisjoner på denne konserten. Dette blir en kombo av de sjeldne og vi håper du kommer til Nordland Teater 27 april for en kveld med god musikk, skriver Bonsaksen i pressemeldingen og forteller at det blir låter av blant annet Billy Strayhorn, Marcus Miller, Charles Mingus og Duke Ellington og kanskje noen gode historier.

– Dette er et samarbeid mellom 4/4 og Norsia storband. Vi bruker hovedscenen på teateret slik at både Norsia, Håkon og Ingvild skal få god plass på scenen og publikum en flott opplevelse, avslutter Bjørn Bonsaksen, leder i 4/4, og legger til at han vil rette en stor takk til alle gode samarbeidspartnerne som gjør denne konserten mulig.