Prøver ut digitale helsekort for gravide - Asker først ut

Asker kommune er en av fire kommuner i Norge som tester ut digitalt helsekort for gravide. Planen er at et slikt helsekort skal innføres for alle gravide fra neste år. 

Gravide i fire kommuner er nå i gang med utprøving av digitalt helsekort for gravide. I løpet av neste år skal løsningen bli tatt i bruk i hele landet. Det betyr at papirlappen som gravide har måtte bære med seg, snart vil være historie.

– Dette er en etterlengtet løsning, som vil gjøre hverdagen enklere for gravide. Alle opplysninger de oppgir om svangerskapet vil bli tilgjengelige digitalt både i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, forteller helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

– Dette er et viktig steg mot at vår felles helsetjeneste blir mer effektiv og brukervennlig, og ikke minst også at vi sikrer at svangerskaps- og fødselsomsorgen også i framtida er i verdensklasse her i Norge.

Avgrenset utprøving

Den avgrensa utprøvinga av digitalt helsekort for gravide begynte 22. mai i Asker kommune da den første gravide samtykka og fylte inn opplysninger på Helsenorge.

Disse opplysningene ble deretter tilgjengelige hos hennes fastleges elektroniske pasientjournal. Det er lagt opp til at inntil 100 gravide deltar i den avgrensa utprøvingen. Ved inngangen til juli 2025 er 24 gravide i gang med digitalt helsekort. Til sammen 42 samtykker har blitt gitt, noe som betyr at disse vil bli innrullert i løsningen etter hvert.

I tillegg til kommunehelsetjenesten i Asker, er også kommunehelsetjenesten i Stavanger i gang med den avgrensa utprøvinga av digitalt helsekort for gravide, samt Bærum sykehus og Drammen sykehus.

Fastleger i Drammen og Bærum er nylig kommet i gang med løsningen, mens de øvrige kommunehelsetjenestene i disse kommunene begynner den avgrensa utprøvinga i august. Ålesund kommune og Ålesund sykehus er også med og begynner i løpet av høsten. Regjeringa har lovet 26 millioner kroner per år i statsbudsjettet for 2024 og 2025 for å realisere det digitale helsekortet for gravide.

Utvidet utprøving

– Om alt går som planlagt, kommer vi til å utvide utprøvinga av det digitale helsekortet innen utgangen av 2025. Da vil flere kommuner og sykehus kunne ta det i bruk. Planen er at vi starter innføringa av løsningen i hele landet i løpet av 2026, seier Vestre.

Initiativet er en del av regjeringen sin satsing på å forbedre kvaliteten i svangerskaps- og fødselsomsorgen, og det bygger videre på eksisterende nasjonale e-helseløsninger som kjernejournal og Helsenorge.

Det digitale helsekortet skal bidra til å sikre betre informasjonsutveksling mellom helsepersonell og den gravide, og dermed gjøre hverdagen enklere for gravide i Norge.

Økt samhandling og effektivitet

Det digitale helsekortet for gravide vil redusere dobbeltarbeid og risikoen for feil ved å sikre at informasjonen følger pasienten mellom de ulike instansene. Dette bidrar også til å redusere risikoen for unødvendige undersøkelser.

Norsk helsenett (NHN) har fått en sentral rolle i utviklinga av nødvendig funksjonalitet i de elektroniske pasientjournalsystemene som blir brukt hos fastlegene og helsestasjonene. NHN har også ei svært viktig rolle med å utvikle ny funksjonalitet for den gravide på Helsenorge.

Imponerende raske og effektive «kommunale tiltak» i Holmsbu Havn

Mandag formiddag 30. juni informerte to morgenbadere Asker kommune om to mindre mangler ved bryggeanlegget i Holmsbu havn.

Onsdag 2. juli var begge forholdene rettet på en forbilledlig måte av kommunens driftsavdeling.

– Igjen bader vi uten den ringeste fare for liv og helse. Kommunen har et utrolig effektivt og servicevillig byråkrati, skriver Kaare M. Skallerud i en epost til RHA.

En litt annerledes sommercamp: – For å gi unge en opplevelse av tilstedeværelse

Over 30 barn og ungdommer i alderen 6 til 18 år var samlet på Borgen Innbyggertorg to dager i juni for en yrende sommercamp arrangert av Art to Heart Institute.

Med fokus på kunst, velvære og naturnær læring, fikk deltakerne utforske sine kreative sider gjennom yoga, musikk, billedkunst og medieskapning.

Campen ble ledet av Uma Ranganathan, grunnlegger og leder for instituttet, og var bevisst utformet for å gi unge en opplevelse av tilstedeværelse.

– I en digital tid fylt med distraksjoner og prestasjonspress, er velvære ikke lenger en luksus – det er en nødvendighet, sier Uma.

Campen startet med yoga og bevegelsesøvelser, ledet av Sannutha Jayaram hver dag for hjelpe barna med å finne ro og fokus.

Den første dagen fikk deltakerne Innføring i klassiske indiske noter, sangteknikker og mikrofonbruk. Den andre dagen var fokuset skiftet til rytmebaserte øvelser, som styrket koordinasjon og musikkforståelse.

Under veiledning av kunstner og arkitekt Prarthana Akhil tegnet barna naturmotiver og uttrykte sine naturopplevelser gjennom visuell historiefortelling.

Får penger til å fjerne stillehavsøsters

Asker kommune får 60 000 kroner fra fylkeskommunen til å rydde stillehavsøsteres. 

– Fylkesråd for plan, kulturminner, klima og miljø i Akershus fylkeskommune har fattet vedtak om å støtte Asker kommune og prosjektet «Rydding av stillehavsøsters i Asker kommune» med inntil 60 000 kroner over Oslofjordsatsing, skriver fylkeskommunen i et brev til kommunen. 

Tidligere bensinstasjonansatt åpnet ny St1-stasjon

St1 Vettre er den første av de tidligere Shell-stasjonene som er ferdig omprofilert til St1 i Asker kommune. Totalt skal St1 omprofilere alle sine 264 stasjoner i Norge i løpet av året. Ordfører i Asker kommune Lene Conradi (H) klipte snoren som markerte den offisielle åpningen torsdag.

St1 Vettre ble bygget i 1989 og var den gang en av flaggskipene til Fina, og ble brukt som pilotstasjon for å teste nye konsepter. Stasjonen er i dag en viktig del av St1s portefølje og i løpet av 12 måneder har stasjonen besøk av over 150.000 kunder.

Markedsdirektør i St1, Erlend Føleide understreket endringene som har skjedd i løpet av disse 36 årene:

- Da denne stasjonen ble bygget i 1989 var drivstoff enkelt. Da var det bensin eller diesel. Nå er det mer komplisert og fremtidens energimiks vil bestå av mange forskjellige løsninger. Det er viktig for oss å ta vare på alle våre kunder, uansett energibehov til bilen, lastebilen, flyet eller båten.

Ordfører Conradi sa at hun selv har vært ansatt på en bensinstasjon.

- Det er veldig hyggelig å høre at stasjonen fungerer som en inkluderingsarena, hvor personer uten arbeid får mulighet til språktrening og arbeidserfaring i butikk, i regi av butikksjef Roza Cieslinska. Dette er et meningsfullt tiltak som gir både menneskelig og samfunnsmessig verdi. Og dette er helt i tråd med Asker kommunes bærekraftssatsing – der sosial bærekraft er et av aspektene vi strekker oss mot, sa hun.

Kommunen informerer om skoleprosjektet i Sætre

Kommunen har som kjent vedtatt å bygge ny barne- og ungdomsskole i Sætre. I den anledningen skal det også bygges en ny midlertidig ungdomsskole. 

I den anledning inviterer kommunen til møte den 2. juli. 

– Asker Kommune legger nå ut nabovarsel for den nye midlertidige ungdomsskolen. Alle interesserte og berørte naboer kan møte opp ved Åsveien 21 i morgen den 2 juli klokken 9 og få informasjon fra Asker Kommune med arkitekt og ansvarlig søker.

Vil fjerne solabbor og karpe med rotenon i Hurum

Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har søkt Miljødirektoratet om kortvarig og stedsspesifikk bruk av rotenon i blant annet Verpentjerna i Sætre i Hurum.

Rotenon skal brukes for å bekjempe rødgjellet solabbor og karpe i det aktuelle tjernet.

Det å kontrollere utbredelsen av denne arten, er ifølge statsforvalteren av Europeisk felles interesse. 

Ukjent effekt

Hovedbegrunnelsen for at det nå søkes om å bekjempe solabbor i de nevnte vannforekomstene er å forhindre videre geografisk spredning. 

– Hvis arten spres videre til store vassdrag vil det i praksis være umulig å bekjempe arten og fjerne denne fra norsk fauna, skriver seksjonssjef Karsten Butenschøn hos Statsforvalteren.

I Verpentjerna og Kongsdelenebekken i Asker og vannområde Indre Oslofjord Vest, angis solabbor å være en negativ påvirkning med ukjent effekt.

I artsdatabankens fremmedartsliste 2023 er imidlertid tilstedeværelse av solabbor angitt å ha betydelig, negativ effekt på økologiske tilstand.

I søknaden til Miljødirektoratet, søkes det om å bruke opptil rundt 1 000 liter av CFT-Legumin (rotenon).

Nødvendig

– Rotenon er et planteekstrakt som er raskt nedbrytbart og tas ikke opp i næringskjedene. Stoffet har ikke potensial for negative langtidsvirkninger. Den omsøkte behandlingen vil medføre forbigående stor påvirkning av de aktuelle vannforekomstene, men tiltaket ansees som nødvendig for å forebygge ytterligere spredning av en art med stort økologisk skadepotensial, skriver statsforvalteren i søknaden.

Behandlingen forventes ikke å påvirke områder utenom de aktuelle vannforekomstene som behandles.

– Alternative behandlingsmåter er vurdert og ikke funnet tilstrekkelig effektive og/eller vil føre til større økologisk belastning enn den omsøkte metoden.

Presset miljøministeren på nitrogenutslipp

13. juni sendte hun skriftlig spørsmål til Bjelland Eriksen hvor hun ber ham om å redegjøre  for hva slags renseteknologi som vil bli brukt.

– En mulig ny sprengstoffabrikk i Hurummarka kan innebære store nye nitrogenutslipp til Oslofjorden. Sikker kunnskap om omfanget av utslippene bør være en viktig del av regjeringens beslutningsgrunnlag i saken, skrev Bastholm og fortsatte:

– Kan statsråden redegjøre for hva slags renseteknologi som vil bli brukt, om den er trygg, utprøvd og etablert, og hvor store nitrogenutslipp en eventuell fabrikk vil gi i antall tonn nitrogen dersom anlegget bygges med rensing?

Denne uken kom svaret fra Bjelland Eriksen, som sier at det ikke er valgt renseteknologi ennå.

– Det er ikke til å komme forbi at et mulig nytt sprengstoffanlegg i Hurummarka vil føre til utslipp. Dersom dette blir aktuelt, vil jeg være opptatt av at utslippene og miljøkonsekvensene skal holdes så lave som mulig.

– Prosjektet er fortsatt under utredning, og det foreligger ikke konkret informasjon om hvilke renseteknologier som vil benyttes eller hvor store nitrogenutslippene vil bli, svarer Bjelland Eriksen.

Ifølge ham må det søkes om en egen utslippstillatelse om det skal bygges et nytt sprengstoffanlegg. Samtidig understreker han at det ikke er valgt lokalisering for et mulig nytt anlegg.

– Lokaliseringen av anlegget vil også kunne påvirke utslippskonsekvensene, og avbøtende tiltak vil være aktuelt å utrede som en del av videre prosjektutvikling, sier Bjelland Eriksen.

Til RHA sier Bastholm dette i en kommentar til miljøministerens svar. 

PS: Svarene fra Bastholm ble hentet inn onsdag 25. juni - det er før Forsvarsdepartementet torsdag 26. juni avslørte at det kun er Hurummarka som er aktuell for et nytt anlegg.

- Miljøministeren sier rett ut at en eventuell fabrikk i marka vil bety mer nitrogenforurensing i Oslofjorden. Det betyr at kampen mot for å bevare Hurummarka også er en kamp for hele økosystemet i Oslofjorden fra Oslogryta til Færder. Vi vet at enda mer nitrogen vil være ekstremt skadelig for fjorden, tareskogen og torsken.

- I tillegg gir miljøministeren en annen viktig avklaring:  Planen er å fatte lokaliseringsbeslutning for fabrikken uten at man vet hvor store utslippene til fjorden vil bli. Det er rett og slett uansvarlig, særlig i lys av at Stortinget nettopp har vedtatt et forslag fra MDG som sier helt tydelig at nitrogeninnholdet i fjorden skal ned til faglig anbefalte nivåer.

- Min oppfordring til både Arbeiderpartiet og Høyre er klar: Planene om å bygge fabrikken i Hurummarka må stanses. Konsekvensene er alt for store for både marka og fjorden, sier Bastholm.

Går ut med varsel om skogbrannfare

Meteorologisk institutt (MET) har gått ut med et farevarsel som gjelder risiko for skogbrann på Østlandet og Sørlandet.

Det kommer av tørt vært, som igjen fører til at vegetasjonen tørker opp. Det gjør at vegetasjonen lett kan antennes, og store områder kan bli berørt, ifølge varselet.

MET har en klar oppfordring til publikum om å ikke gjøre opp ild og ellers følge instruksjonene fra lokale myndigheter.

Farevarselet er gjeldende fram til det kommer nedbør av betydning.

Styrelederbytte i grunneierforeningen: – En av de mest framoverlente i landet

Etter mer enn ti år som styreleder i Grunneierforeningen Røyken Næringspark har Ståle Njåtun overlatt stafettpinnen til Andreas Greve-Isdahl.

Ståle Njåtun i Doka Norge AS har ledet foreningen med stø hånd, og spilt en sentral rolle i utviklingen av næringsparken som en viktig aktør for næringslivet i Asker kommune, skriver grunneierforeningen i en pressemelding. Nå overtar Andreas Greve-Isdahl fra Medvind Eiendom AS ledervervet.

Foreningen teller i dag 30 medlemsbedrifter med totalt 855 ansatte og en samlet årlig omsetning på mellom 3 og 4 milliarder kroner.

– Det nye styret vil videreføre det gode arbeidet som er lagt ned og styrke næringsparkens posisjon som en attraktiv arena for framtidsrettet næringsvirksomhet. Vi vil særlig prioritere lønnsomme tiltak innen bærekraft og miljø. Allerede i dag er Røyken Næringspark en av de mest framoverlente i landet, med flere bygg som produserer fornybar energi via solcelleanlegg. Det gir lavere strømregninger, høyere miljøprofil og eiere som aktivt støtter det grønne skiftet, sier påtroppende styreleder Andreas Greve-Isdahl i den samme pressemeldingen.

Næringsparken huser i hovedsak bedrifter innen lager og logistikk, som genererer betydelig transportaktivitet. En undersøkelse foreningen gjorde blant sine medlemmer i 2024 viste at det er rundt 1 400 kjøretøybevegelser inn og ut av området hver uke. Overgangen til fornybare energikilder i transportsektoren er derfor et viktig satsingsområde for foreningen.

– Vår ambisjon er å gjøre Røyken Næringspark til Norges grønneste næringspark. Dette innebærer blant annet flere solcelleanlegg, løsninger for lagring av solenergi og utbygging av ladeinfrastruktur for tunge kjøretøy. For å være relevante og attraktive for både dagens og framtidige leietakere må vi ligge i forkant av utviklingen. Det skal vi gjøre, sier Greve-Isdahl.

Det nye styret består av:

  • Andreas Greve-Isdahl, Medvind Eiendom AS (styreleder)
  • Marianne Torp Halvorsen, Scala Bad AS
  • John-Otto Lippert, Haucon Norge AS
  • Jon F. Finne, Bilia Norge AS