Reddet mann opp av elva

Fredag morgen oppdaget en kvinne i 20-årene en mann som var ute i Storelva ved Benterud i Hønefoss ifølge politiet.

– Kvinnen hadde klart å få vedkommende på land da nødetatene ankom stedet, sier Per Eftang, som er operasjonsleder hos Sør-Øst politidistrikt.

Mannen, som skal være i 60-årene, ble fraktet i ambulanse til Ringerike sykehus.

Nakstad: – Må forberede oss på nye smittebølger

Sommerens bølge med korona har trolig passert toppen, men helseeksperter tror at smitten vil øke igjen til høsten.

– Selv om pandemien har vart i to og et halvt år må vi forberede oss på nye smittebølger i Norge allerede til høsten og til vinteren, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til VG.

Sommerens smittebølge med covid-19 har passert toppen, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). I forrige uke ble 252 nye pasienter lagt inn med korona som hovedårsak. Det er en nedgang på nesten 70 fra uka før.

– Når hverdagen er tilbake og vi møter flere mennesker igjen, vil smittespredningen ganske sikkert øke, sier Nakstad.

Akkurat nå er omtrent to til tre prosent av befolkningen smittet av koronaviruset, ifølge FHI-overlege Preben Aavitsland.

– Vi tror at epidemien vil bli stadig mindre i ukene framover, men så er vi usikre på hva som skjer når samfunnet vender tilbake i normal gjenge i slutten av august. Det er mulig vi da får en liten sensommerbølge. Ellers er det vanskelig å spå hva som vil skje utover høsten og vinteren, sier Aavitsland.

Han sier at personer over 65 år trolig vil få tilbud om en fjerde vaksinedose innen kort tid.

(©NTB)

Koronasmitten flater ut

Det er foreløpig meldt om 100.722 smittetilfeller i uke åtte, noe som er tilnærmet det samme som i uke sju (100.713). Tallene viser nå nedgang i smitten hos barn og unge under 18 år, med en nedgang på 17 prosent fra uke sju til åtte.

FHI skriver at R-tallet er vurdert til å være 1,4 fra 7. februar og fram til nå, men at det synker raskt og nå er nærmere 1,1. Det er forventet en smittetopp i løpet av de nærmeste ukene, skriver FHI.

– Vi tror ikke at vi er på toppen helt ennå. Antallet registrerte tilfeller er en upålitelig indikator nå ettersom mange smittede får så lite symptomer at de ikke merker det, eller de får symptomer og tester seg bare med selvtest, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til NTB.

Han viser til at antall legebesøk og andelen som melder om symptomer, øker.

– Vi antar at flere hundre tusen blir smittet hver uke, sier Aavitsland.

Kan bli 100 innlagte per dag

Han sier at det er mulig smittetallene vil synke i ukene framover, men at det ikke er den viktigste faktoren FHI følger med på.

– Vi er mest opptatt av antall nye innleggelser per uke og antall nye intensivinnleggelser per uke. Det er de tallene som virkelig betyr noe, sier Aavitsland.

– Det er nå om lag 70 nye innleggelser per dag på landets sykehus. Vi regner med at det tallet vil fortsette å øke gjennom mars og kanskje passere 100 per dag, sier han.

Omikronvarianten BA.2 ser nå ut til å overta helt i Norge og utgjorde 61 prosent av alle prøvene som ble undersøkt de siste to ukene. Varianten er trolig mer smittsom, men det er ikke tegn på at den gir mer alvorlig sykdom.

Venter moderat økning i intensivinnleggelser

Forrige uke ble det lagt inn 910 nye pasienter med påvist covid-19 i sykehusene, opp fra 764 uken før. 54 prosent av disse er lagt inn med koronasykdom som hovedårsak.

Målt i antall per 100.000 innbyggere er det er flest i aldersgruppen over 85 år som blir innlagt.

Antallet nye pasienter på intensivavdeling var i forrige uke 35, mot 38 i uken før. Det er foreløpig registrert 57 dødsfall blant personer med koronasmitte i forrige uke, etter 48 i uken før.

FHI skriver at vinterbølgen nærmer seg toppen, men at det fortsatt kan ventes flere innleggelser når epidemien blir mer utbredt i de eldre aldersgruppene. Likevel ventes det kun moderat økning i innleggelser på intensivavdelingene framover.

– Vinterbølgen går som ventet. Vi regner med at tre-fire millioner vil ha vært smittet før bølgen er over. Av disse vil bare noen få tusen, særlig eldre, trenge sykehusbehandling. Vi regner med at det aldri vil bli over tusen samtidig på sykehus for korona, sier Aavitsland.

FHI mener belastningen på sykehusene framover vil bli betydelig.

Utfordrende for halvparten av kommunene

Det er også konklusjonen i Helsedirektoratets ukerapport. Direktoratet opplyser at 55 prosent av kommunene har utfordringer knyttet til bemanning.

Andelen nye sykemeldinger er nå 83 prosent høyere enn i samme uke i 2019.

– Kommunene rapporterer fortsatt om stort sykefravær blant personell, særlig innen helse- og omsorgstjenestene samt oppvekstsektoren. Det er samtidig lite reservepersonell og vikarer tilgjengelig, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB tidligere torsdag.

I Ringerike hadde vi rekordmange smittede i forrige uke: 

Fire innlagt med korona på Ringerike sykehus

Torsdag er antall koronasmittede pasienter ved lokalsykehuset nede i fire. Totalt er det 39 innlagte med korona på sykehusene i Vestre Viken helseforetak.

I forrige uke opplevde sykehuset i Hønefoss en stor økning i antall pasienter med korona: 

Sju innlagt med korona på Ringerike sykehus

Mandag er det sju pasienter som er innlagt på Ringerike sykehus med covid-19-smitte. Det er to færre enn fredag, og fem færre enn torsdag da lokalsykehuset hadde 12 koronapasienter.

Nå er det 31 innlagte pasienter med korona på sykehusene i Vestre Viken. Drammen sykehus har 12 pasienter, Bærum ni, Ringerike sju og Kongsberg tre.

Ni korona-pasienter på Ringerike sykehus

Ved inngangen til helgen var det ni innlagte pasienter med covid-19 på Ringerike sykehus. 

Det er en nedgang fra torsdag, da det var 12 koronapasienter på lokalsykehuset i Hønefoss.

Vestre Viken oppdaterer ikke tallene i helgen. Fredag var det til sammen 38 innlagte pasienter med covid-19 i hele helseforetaket. Drammen sykehus har 15 pasienter, Bærum har 12. Deretter følger Ringerike med 9, og Kongsberg med 2.

Avdelingssjef for kirurgiske avdelinger, Martin Olsen, kommenterte økningen i innleggelser tidligere denne uka:

12 innlagte med korona på Ringerike sykehus

Torsdag har Ringerike sykehus 12 pasienter innlagt med korona, melder Vestre Viken helseforetak. Onsdag var det fire pasienter med korona på sykehuset i Hønefoss.

Ringerike sykehus er lokalsykehus for et stort område, og vanligvis er rundt halvparten av de innlagte fra Ringerike.

Totalt er 49 koronapasienter innlagt på sykehusene i Vestre Viken helseforetak torsdag.

334 nye smittede i Jevnaker

I forrige uke ble det registrert 334 nye koronasmittede i Jevnaker, opplyser kommunen på sin nettside.

Smittetrenden er fortsatt stigende, men tendensen er at smitten flater noe ut. Det er en minimal økning i antall smittede i uke 7 sammenlignet med uke 6.

De som ble smittet i uke 7 er fra spedbarnsalder til 89 år. Tre av de smittede var barn under ett år.

Per 21. februar har 1.779 personer vært eller er smittet av covid-19 i Jevnaker.

Fire korona-pasienter på Ringerike sykehus

Mandag er det fire pasienter innlagt med covid-19 på Ringerike sykehus. Det kommer fram i den daglige oppdateringen fra Vestre Viken helseforetak. Antallet har steget siden før helgen, da det var én koronapasient innlagt på lokalsykehuset.

I hele helseforetaket er det nå 42 koronapasienter. Flest er innlagt på Drammen og Bærum sykehus, som har henholdsvis 19 og 17 pasienter.

Mandag er 509 koronasmittede pasienter innlagt på norske sykehus. Det er 67 flere enn fredag, og ny rekord i antall innleggelser, skriver NTB. 

Flere får intensivbehandling, og antallet på respirator øker betydelig. Av de 509 innlagte er 68 innlagt på intensivavdeling, og 29 personer får respiratorbehandling, ifølge Helsedirektoratet.

Tallene kommer ikke overraskende på assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad:

– Vi har sett stigende smittetall i hele landet i begynnelsen av februar og vet at det erfaringsmessig tar en til to uker fra smitten stiger til innleggelsestallene stiger, sier Nakstad til NTB.

Han understreker at sykehusene er godt rustet til å behandle pasienter både med og uten koronainfeksjon.

En koronapasient på Ringerike sykehus

Siste oppdatering fra Vestre Viken HF er at det nå er en koronapasient innlagt på Ringerike sykehus.

Totalt for Vestre Viken er 32 pasienter innlagt med påvist koronasmitte.