FHI regner med fortsatt smitteøkning

Siden R-tallet fortsatt ligger mellom 1,1 og 1,2 her i landet, regner FHI med at smitten vil fortsette å stige.

– Den bratte økingen i smittetallene har avtatt siste uke, men R-tallet er fortsatt på mellom 1 og 1,2, så vi kan forvente en fortsatt økning i smittetallene. Men det testes svært mye nå, særlig blant barn og unge, så tallene er ikke helt sammenlignbare med tidligere faser av pandemien, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet til VG.

Han bemerker at antall nyinnlagte på sykehus og på intensivavdeling gikk noe ned forrige uke.

Forland sier vi må være forberedt på at noen flere eldre vil dø av korona denne vintersesongen fordi det var en lavere dødelighet enn ventet sist vinter.

– Eldre som har en dårlig allmenntilstand og underliggende sykdommer, dør gjerne av komplikasjoner fra luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og korona. Også fullvaksinerte eldre kan bli smittet av korona, og sykdommen kan få et alvorlig forløp, sier han.

(©NTB)

WHO: Vaksine beskytter bare delvis mot koronasmitte

Koronavaksine beskytter ikke fullt ut mot smittespredning, advarer WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mange vaksinerte synes å tro at det ikke lenger er nødvendig å forholde seg til smitteverntiltak, sier WHO-sjefen.

– Vi er bekymret for den falske følelsen av sikkerhet, samt troen på at vaksiner har gjort slutt på pandemien og at folk som er vaksinert ikke trenger å ta noen andre forholdsregler, sier Tedros.

Han minner om at vaksine bare gir 60 prosent beskyttelse mot deltavarianten av viruset.

– Vaksine redder liv, men beskytter ikke fullt ut mot smittespredning, sier Tedros.

(©NTB)

Ny smitterekord i Norge

Det siste døgnet er det registrert 4.575 koronasmittede i Norge. Dette er det klart høyeste tallet så langt, men forklaringen ligger trolig i lav registrering dagen før.

Taller for onsdag er 2.097 høyere enn på samme dag i forrige uke.

Ifølge VG har driftsproblemer hos Norsk helsenett gjort at det ble registrert et uvanlig lavt antall tilfeller på 23. november, og det var derfor ventet et oppsving for 24. november.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 2.297 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1.859, så trenden er stigende.

Den forrige toppnoteringen gjaldt 16. november og var på 2.552 koronasmittede.

Færre på sykehus

Onsdag var 232 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre færre enn dagen før.

59 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 35 på respirator. Det er like mange på intensiv og én flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Ved midnatt natt til torsdag var det utført 8,3 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 251.397 personer testet positivt.

4,2 millioner har fått minst én dose

Til nå har 4.229.770 personer fått første dose av koronavaksinen, 3.796.698 personer har fått andre og 401.398 har fått tredje dose.

Til sammen er 1.049 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

59,4 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 23 dødsfall i Norge.

(©NTB)

377.380 nordmenn har fått tredje dose med koronavaksine

377.380 personer er vaksinert med tredje dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk tirsdag. 4.229.770 personer har fått første dose og 3.796.712 har fått andre.

7.0 prosent av befolkningen over 18 år har dermed fått tredje dose, mens henholdsvis 78,5 og 70,4 prosent av befolkningen har fått dose en og to.

For befolkningen over 18 år for dose en og to er andelen henholdsvis 91,7 og 87,5 prosent.

Foreløpig gis dose tre ikke til ungdum under 18 år. Blant alderen 16-17 har 91,8 prosent fått første dose, og 36,8 prosent har fått andre dose.

I alderen 12-15 er andelen henholdsvis 73,5 og 1,2 prosent.

Foreløpig har FHI registrert at 715 personer fikk første dose mandag, og 1.717 personer fikk andre dose.

De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Trøndelag (93,1 prosent) og Innlandet (92,4 prosent). Lavest andel er i Rogaland (89,8 prosent) og Troms og Finnmark (89,8 prosent). For andre dose ligger fylkene Trøndelag (90,2 prosent) og Innlandet (89,3 prosent) best an.

Norge startet koronavaksineringen 27. desember 2020. Vaksinene til Pfizer og Moderna benyttes i dag, men man kan også søke om å få Janssen-vaksinen. Norge valgte å stanse all bruk av AstraZeneca-vaksinen i mars.

Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

(©NTB)

Disse koronarådene gjelder på Romerike nå: – Bruk hodet

Smittetallene skyter til værs og enkelte kommuner opplever høyere smittetrykk enn noen gang. Nasjonalt frarådes håndhilsning, men det er greit å arrangere bursdag. 

Sjekk hvilke råd som gjelder i din kommune her:

Forsikringsselskap advarer mot å bestille utenlandsreiser nå

Med økende koronasmitte i Europa ber forsikringsselskapet Tryg folk om å vente med å bestille reiser. De sier at reisen kan bli avlyst på grunn av koronatiltak.

– Koronapandemien i Europa blir verre dag for dag. Bli hjemme til smittetallene går nedover, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg.

– De som tar sjansen på å reise ut av Norge nå, kan risikere at reisen blir avlyst eller sterkt begrenset på grunn av koronatiltak på reisemålet. Vi anbefaler at man ikke planlegger reiser til utlandet nå, men venter til pandemien er på retur, sier han.

Kommunikasjonssjefen understreker at reiseforsikringen ikke dekker kostnader i forbindelse med nasjonale tiltak i forbindelse med pandemien, slik for eksempel Østerrike innførte mandag denne uken.

– Det er bare reiseråd utstedt av det norske Utenriksdepartementet som gir grunnlag for avbestillingsdekning over reiseforsikringen, sier Irgens.

Forsikringsselskapet Gjensidige oppfordrer folk til å sette seg grundig inn i situasjonen dit de skal, og hvilke regler som gjelder for turoperatører og forsikringer. De vil imidlertid ikke fraråde folk å reise.

– Vi som forsikringsselskap følger myndighetenes råd når vi forteller våre kunder hvordan de bør forholde seg i denne situasjonen, og fraråder ikke nordmenn å dra på reise så lenge myndighetene ikke har tatt en slik beslutning, sier kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige.

– UD fraråder ikke reiser, men det å ta et bevisst og planlagt valg før man setter seg på flyet er uansett smart, sier Thoresen.

(©NTB)

Slik er smittesituasjonen nå: 1.282 nye smittetilfeller på Romerike

Smittetallene skyter til værs flere steder på Romerike. Enkelte kommuner opplever nå høyere smittetrykk enn noen gang.

– Det ser ut som smittetallene på Romerike er høyere enn noen gang, ikke minst når man tar høyde for mørketallene. Det mest bekymringsfulle er likevel det økende presset mot sykehusene og de kommunale helsetjenestene, som har vært økende i snart to måneder, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Romerikes Blad tidligere mandag kveld.

Sjekk smittestatus i din kommune på Romerike i denne saken:

Det er aldri registrert flere smittetilfeller i Norge på én måned

Aldri før har Norge registrert så mange koronatilfeller på en måned som hittil i november 2021. 34.848 tilfeller av koronavirus er meldt inn til MSIS.

Dette er den eneste måneden i pandemien at det er registrert over 30.000 smittetilfeller, melder P4.

– Det tror jeg var ventet når samfunnet åpnet opp. Spørsmålet er om helsevesenet har kapasitet til å håndtere det, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til kanalen.

Før koronavaksinen var smittetall ensbetydende sykdom og mange innleggelser, men sånn er det ikke nå, sier Støre.

November var måneden med mest smitte også i 2020, med 15.488 tilfeller.

(©NTB)

Nytt dødsfall på Ahus

Fredag melder Ahus at én ny pasient har dødd etter å ha blitt smittet med koronaviruset.

Dødsfallet er det 83 siden pandemien kom til Norge ved sykehuset og kommer bare dagen etter forrige dødsfall.

Fredag er det 30 innlagte pasienter som er smittet med korona. 28 personer er innlagt på Nordbyhagen, mens to er innlagt på Kongsvinger sykehus.

10 av pasientene ligger på intensiven, mens åtte pasienter får repiratorbehandling.

222 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – fire flere enn dagen før

Fredag var 222 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på fire pasienter fra dagen før.

34 av pasientene får respiratorbehandling, og 57 ligger på intensivavdeling.

Det er to færre på respirator og én færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.

123 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 41 er innlagt i Helse nord, 30 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 28 er innlagt i Helse vest.

35 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, ni er innlagt hos Helse nord, åtte er innlagt hos Helse Midt-Norge, og fem er innlagt hos Helse vest.

Siden februar i fjor har 237.739 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser fredagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(©NTB)