Fire nye dødsfall på Ahus på ti dager

Ahus melder at det nå har dødd 117 personer ved sykehuset siden pandemiens start. Fire av dem har dødd i løpet av de siste ti dagene.

To av de avdøde gikk bort i perioden 13-14 februar. De to siste døde den 19. februar. 

Sykehuset har per i dag 41 pasienter innlagt med Covid-19. 7 av dem ligger på intensiven. Fem av disse pasientene ligger på respirator, ifølge sykehusets egne nettsider. 

Koronalettelser: Meteren og munnbindpåbud ryker

Kravet om å holde én meters avstand og å bruke munnbind der meteren ikke kan overholdes er blant lettelsene regjeringen vil kunngjøre lørdag.

NTB får opplysningene bekreftet fra regjeringskretser. Også VG og Dagbladet får bekreftet det samme fra kilder.

Kildene tar forbehold om at de siste detaljene på lettelsene tas i dag, og at det kan komme endringer.

Regjeringen har invitert til pressekonferanse klokken 10 lørdag med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg er også til stede.

Regjeringen kaller inn til koronapressekonferanse lørdag klokken 10

Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen lørdag klokken 10. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) vil delta.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg vil også være til stede under pressekonferansen, som holdes i Marmorhallen i Klima- og miljødepartementet.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa tidligere fredag til VG at lettelser i koronatiltakene vil komme senest torsdag i neste uke.

– Vi nærmer oss tidspunktet for å løse opp gjenværende tiltak, sa Støre.

Han er fredag i Brest i Frankrike i forbindelse med et hav-toppmøte, men reiser tilbake til Norge fredag kveld

– 17. februar er datoen vi helt sikkert vil gjøre en vurdering av lettelser. Men det kan komme før, sa Støre.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sa fredag morgen til NRK at det nå er rom for å gjøre lettelser.

– Vi har vært opptatt av å ha en riktig balanse mellom tempo i smittespredning med tanke på å kunne håndtere dette. Nå ser vi at det går bra, og at det er kapasitet til å håndtere de utfordringene vi står overfor når det gjelder sykefravær, belastning på sykehus og i helsetjenestene i kommunene, sa Stoltenberg.

– Det er svært få som blir syke, og med det som utgangspunkt, er det rom for å gjøre ytterlige lettelser i Norge nå, la hun til.

Utviklingsministeren er koronasmittet

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp), bosatt i Enebakk, er den siste i rekken i regjeringen som har testet positivt for koronaviruset.

Utenriksdepartementet opplyser mandag at Tvinnereim er smittet.

– Utviklingsministeren har testet positiv for korona. Det vil derfor komme endringer i hennes kalender denne uken, skriver departementet.

Flere regjeringsmedlemmer har blitt smittet i løpet av de siste ukene. Det gjelder forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), landbruksminister Sandra Borch (Sp), kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap), kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Kjerkol etter lettelsene: – Det ser lovende ut

– Det ser ut som dette går veldig bra selv om vi har lettet på tiltakene, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). Men hun minner om at sykefraværet øker.

– Det vil nok bli mye fravær framover og mange som blir syke av covid-19, men helsetjenestene ser ut til å håndtere det. Antall innleggelser øker ikke bekymringsfullt. Det er bra, sier Kjerkol på telefon til NTB.

Hun er på tur i hjemtraktene i Nord-Trøndelag og besøker søndag Litjtrøa i Stjørdal for å markere «Kom deg ut-dagen» sammen med Den Norske Turistforening.

– Naturen har jo vært åpen hele tiden, så lenge du ikke har vært smittet og i isolasjon. Men folk har nok vært mer forsiktig med all type virksomhet. så det er utrolig viktig at vi kommer oss ut igjen, og besøker lokale hytter og turmuligheter, sier helseministeren.

– Lovende

Tirsdag lettet regjeringen på de fleste koronatiltakene, men beholdt blant annet enmeterskravet og munnbindpåbud. Kjerkol har lovet en ny vurdering innen 17. februar, men vil ikke røpe om lettelsene kan komme enda tidligere.

– Det ser lovende ut. Hvis det fortsetter er vi innstilt på å lette på de siste tiltakene, som er meteren og munnbind. Vi har kontroll, men må selvsagt følge med på sykefraværet, understreker hun.

– Begynner du å bli lei av munnbindet nå?

– Jeg mener det er et lite inngripende tiltak. Hvis det kan bidra til at ikke alle blir smittet samtidig, synes jeg vi skal bruke det. Inntil videre har vi det som et enkelt tiltak, men så vil vi se om vi kan gå tilbake til det som er helt normalt, sier hun

Større: - Øker sjansene for nye lettelser

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forsvarer overfor TV 2 at regjeringen har beholdt meteren.

– Det er et råd, ikke et krav. Jeg må innrømme at å overholde alle centimeterne hver gang, ikke er så enkelt. Jeg vil likevel berømme alle utesteder som legger til rette for at man kan overholde meteren, sier Støre.

– Vi har ikke noe «dansepoliti» og «centimeterpoliti». Det er råd om at vi må stå denne siste etappen sammen inn.

Støre er også åpen for at det kan komme lettelser innen 17. februar.

– Vi følger situasjonen dag for dag sammen med fagmyndighetene. Smittetallene er vanskelig å lese, men vi følger med på innleggelsene, og det ser ikke ut til at tallene er for urovekkende. Det øker sjansene for nye lettelser, sier Støre til TV 2.

– Kom deg ut!

Kom deg ut-arrangementet ved skiløypene og akebakken i Stjørdal foregår utendørs, og dermed er det lettere å overholde meteren.

– De som er mest utålmodige er nok de som arrangerer innendørsarrangement, sier Kjerkol.

Selv har hun kommet seg en del ut under pandemien, men ikke så mye som hun skulle ønske. Blant annet gikk hun Norge på tvers i sommeren 2020.

– Jeg vil veldig sterkt oppfordre folk til å orientere seg om turmulighetene i nærområdet. Der gjør både DNT og andre lokale turlag en stor jobb med å merke lokale turløyper. Moren min driver blant annet og samler trimpoeng, og den slags tilbud finnes i mange kommuner, sier Kjerkol.

(©NTB)

Nytt koronadødsfall på Ahus

Akershus universitetssykehus (Ahus) har registrert et nytt dødsfall blant sine koronapasienter torsdag.

Kommunikasjonsrådgiver Cecilie Dahl bekrefter til RB at det har vært et nytt dødsfall det siste døgnet. 

Sykehuset går ikke ut med informasjon om alder, bosted eller kjønn på de avdøde. 

Til sammen 111 koronapasienter har nå mistet livet ved sykehuset under pandemien.

Torsdag er 29 pasienter innlagt med covid-19 på Ahus. Seks av disse ligger på intensivavdeling, og seks får respiratorbehandling. 

FHI vil fjerne isolasjonsplikt

Koronasmittede kan fortsatt bli straffeforfulgt dersom de bryter isolasjonsplikten. FHI mener det snart er på tide å gå over til et råd om isolasjon i stedet.

– Folkehelseinstituttet mener at forskriftsfestet plikt til isolasjon innen kort tid bør erstattes med anbefaling om å holde seg hjemme. Befolkningen tar på den måten ansvar for egen smitte, på lik linje med andre luftveisinfeksjoner, skriver FHI i en anbefaling til regjeringen.

Saken er omtalt av Bergens Tidende og NRK.

Da regjeringen lettet på tiltakene tirsdag, valgte de å korte ned på isolasjonsperioden for smittede fra seks til fire dager. Men inntil videre har de beholdt forskriften om isolasjon.

Dette er også i tråd med rådet fra Helsedirektoratet, som ikke ønsker å fjerne plikten til isolasjon.

– Vår erfaring i pandemien er at viktige smitteverntiltak etterleves i større grad når de er forskriftsfestet enn når de bare er anbefalinger, skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en epost til NRK.

FHI mener på sin side at dette kan løsnes på.

– Vi anbefaler å flytte mer ansvar over på den enkelte smittede. Videre kan det være behov for unntak fra isolering. Da er det uheldig om forskriften slår fast at alle må isolere seg. Det gir liten fleksibilitet, sier FHI-overlege Preben Aavitsland i en epost til BT.

FHI viser til at isolasjonsplikten fører til høyt fravær og bemanningsutfordringer og peker spesielt på utfordringer med bemanningen på sykehjem.

«Det betyr at man kan måtte akseptere at personer med mild covid-19 går på jobb og behandler personer i sårbare grupper», skriver FHI.

(©NTB)

– Slik det ser ut nå, forsvinner hele meteren om to uker

Meteren er trolig helt borte om to uker, ifølge kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap). De som driver med fritidsdans, kan allerede nå se bort fra regelen.

– Slik det ser ut nå, forsvinner hele meteren om to uker. Det betyr også at man kan samles stående og gående og dansende og hoppende og springende, og jeg vet ikke hva, både innendørs og utendørs. Det blir veldig bra, sa kulturministeren da hun møtte over 100 representanter for kulturlivet i et digitalt dialogmøte onsdag.

Kvelden i forveien kom regjeringen med flere lettelser i koronatiltakene for kulturlivet og frivilligheten, og Trettebergstuen understreket at de har gått lenger i gjenåpningen enn det helsemyndighetene anbefalte.

– Men så er det da noen som må vente i to uker til før de kommer over i normal drift, alle de som er konsertarenaer og så videre hvor folk står. Det er vi fullstendig klar over, sa hun.

Spørrende

Regelen om at folk må holde én meters avstand, gjelder nemlig fortsatt på steder hvor publikum ikke har fast anviste plasser.

Også på serveringssteder må de ansatte passe på at gjestene holder avstand og ikke driver med aktiviteter som dansing.

Dette har skapt forvirring hos mange danseglade nordmenn.

– Vi har mer enn 300 lag som er veldig glade for at det nå åpnes opp igjen, men etter i går, så var det en del spørsmål om man egentlig får lov til å danse eller ikke, sa Solveig Brekke Hauknes i Noregs ungdomslag i møtet.

– Kan vi med sikkerhet si til våre lag at de nå får lov til å danse pardans, både barna og de voksne? spurte hun kulturministeren.

– Dans i vei, det er bra!

Her kunne Trettebergstuen komme med en tydelig avklaring.

Hun viste til at organiserte idretts- og fritidsaktiviteter nå kan foregå som normalt både innendørs og utendørs.

– Ja, dere kan danse folkedans når det er fritidsaktivitet. Både barn og voksne. Og forhåpentligvis så kan alle på diskoteker og nattklubber danse så mye de vil om to uker. Så dans i vei, det er bra!

(©NTB)

Nå kan innbyggere i alle kommuner registrere positive koronatester

Alle landets kommuner har nå på plass en digital løsning der innbyggerne selv kan registrere positive koronatester.

Det er en uke siden Helsedirektoratet ba alle kommuner tilby innbyggerne en digital selvregistreringsløsning. Da hadde rundt 130 kommuner et slikt tilbud.

Nå har samtlige 356 kommuner koblet seg på en slik løsning, ifølge data KS har hentet inn, og som bekreftes av Helsedirektoratet.

Onsdag forrige uke var det ikke lenger nødvendig for alle å få bekreftet en positivt selvtest med en PCR-test – men man må selv registrere resultatet.

Virke og NHO: Skuffet over at meteren ikke fjernes

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO mener regjeringens koronalettelser er et stort steg i riktig retning, men både de og Virke vil ha meteren bort.

– Så lenge meteren opprettholdes er det fortsatt virksomheter i mange bransjer som ikke får ta del i gjenåpningen for fullt. Det er positivt at regjeringen vil lette på resten av tiltakene snart, men vi forventer at alle tiltak oppheves med en gang det er mulig, skriver administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke i en epost til NTB.

NHO sier også at de ser fram til at de tiltakene som ikke ble fjernet av regjeringen tirsdag også blir fjernet innen kort tid.

– Det er bra at skjenkeforbudet nå er opphevet noe som bidrar til at flere serveringssteder kan holde åpent. Vi hadde håpet at meteren ble helt tatt bort, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.

(©NTB)