I år er det tre elver som skal teste KI for automatisk utsortering av pukkellaks fra fellene, mens atlanterhavslaks, sjøørret og sjørøye slippes effektivt videre opp til gyteplassene.
KI-fellene skal testes i Jakobselva og i Skallelva i Vadsø kommune og i Repparfjordelva i Hammerfest kommune, melder Statsforvalteren i Troms og Finnmark.
Foreløpig har også disse fellene måtte vente med montering på grunn av mye strøm og vann, men fra og med i dag er alle tre KI-fellene i drift.
– Målet med KI-fellene er at stedegen fisk skal få slippe mest mulig effektivt forbi fellene, forteller seksjonsleder for fiskeforvaltning hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Anders Tandberg.
– De tre prototypene blir nå testet under ganske tøffe forhold, og det blir spennende å se om de klarer de jobben og klarer å kjenne igjen de ulike fiskeartene. Alle tre er programmert slik at dersom «KI’en» er usikker på hvilken art det er, så sluses fisken inn i fangstburet for deretter å bli sortert manuelt. Til høsten skal KI-fellene evalueres, og vi håper på positive resultater slik at vi kan ta i bruk teknologien ved neste ventede pukkellaksinvasjon i 2027.
Høy vannstand har gjort det utfordrende å få ut alle pukkellaksfellene i flere vassdrag i Troms og Finnmark, samtidig lar pukkellaksen vente på seg.
31 av fellene i Finnmark og 5 av fellene i Troms er satt ut og er i drift med daglig røkting. I tillegg er fellene i Tanaelva og Masjoka, som Miljødirektoratet har ansvar for, i drift.
Per nå er det fanget 6069 pukkellaks i Troms og Finnmark, som er mindre enn det var på samme dato i 2023 hvor det var fanget 18 445.