LO-kongressen vedtok å støtte opprettelsen av et statlig mineralselskap

– Vi klarte å flytte kongressen på dette med statlig eierskap i mineralnæringen, sier Henning Bråten, regionsnestleder i Handel og Kontor og leder i LO i Sør-Varanger.

LO-kongressen har enstemmig vedtatt å støtte opprettelsen av et statlig mineralselskap. 

Det vedtatte forslaget lyder: 

«For å sikre tilgang til kritiske mineraler til utvikling av fornybar energi og grønn industriproduksjon, mener LO det må etablerers et statlig mineralselskap med et tydelig mandat om å bidra til risikoavlastning og investeringer i hele verdikjeden. Dette vil omfatte alt fra tidig prospektering til utvikling av industriprosjekter som omfatter utvinning, prosessering, produksjon og gjenvinning av mineralressurser.»

Forslaget ble vedtatt etter sterke innlegg fra Bråten og andre delegater.

Bråten påpekte i sitt innlegg at offentlig eierskap og investering er nøkkelen til oppstart for Sydvaranger gruve, og at staten må garantere investorer trygghet i norsk mineralnæring. 

– Dette vil skape tusen arbeidsplasser i en bygd på 10.000 innbyggere, noe som tilsvarer 70.000 arbeidsplasser i Oslo, sa Bråten.

Mulighet for sjølaksefiske for fiskere fra stengte områder

Finnmarkseiendommen (FeFo) åpner for en ny søknadsprosess for sjølaksefiske i Vest-Finnmark i 2025. Denne muligheten gjelder kun et begrenset antall fiskere som har lakseplass i områder som er stengt for fiske.

FeFo tillater en begrenset flytting av lakseplasser til fjordene i Vest-Finnmark, nord for en linje mellom Klubbnes og Storekorsnes i Altafjorden. Bakgrunnen er vurderinger fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning, som åpner for en forsiktig økning i sjølaksefisket i dette området.

Det presiseres at det ikke åpnes for flere fiskere i Porsangerfjorden, siden rådet anbefaler en reduksjon i sjølaksefisket der.

De som har lakseplass på Finnmarkseiendommen i stengte områder, kan søke om å flytte sin plass. Det er kun mulig å få én plass per fisker, og totalt er det 26 plasser tilgjengelig. Dette for å unngå økt belastning på bestandene.

Søknadsfristen er 25. mai kl. 2400.  Ved flere søkere enn plasser, vil det bli trekning.

Tre lag i aksjon i helga - det ble mange mål og mange kort

Kirkenes IF reiste til Karasjok i helga for å møte Nordlys i sin første kamp i år. Det ble et hissig møte med hele 12 gule kort.

Bjørnevatn ILs herrelag i 4. divisjon besøkte Hammerfest, mens klubbens kvinnelag i 2. divisjon besøkte Frigg i Oslo.  

Kampfakta 

Seriekamp fotball, 4. divisjon menn 

Nordlys - Kirkenes 3-3 (2-1) 

1-0 (28) Erik Skoglund Hansen
2-0 (34) Tobias Solbakken
2-1 (45) Jørgen Nilsen Jerijærvi
3-1 (46) Nils Mathias Boine
3-2 (52) Terje Håkonsen Jakola
3-3 (93) Christian Falmår Lund

Gult kort: Nils Mathias Boine, Hans Adrian Holmestrand, Nils Jonas Eira Balto, Fred Anders Anti, Sebastian Hegge-Aslaksen, Sebastian Hegge-Aslaksen (NOR), Isak Greiner Olsen, Jørn Egil Persen, Terje Håkonsen Jakola, Jørgen Nilsen Jerijærvi, Anton Romanov (trener), Sergio David Araujo Castillo (KIF)
Dommer: Kurt Andre Henriksen (Porsanger Idrettslag)

Kampfakta 

Seriekamp fotball, 4. divisjon menn 

Hammerfest - Bjørnevatn 0-4 (0-2) 

0-1 (13) Louis Manyonga Kalabatama
0-2 (21) William Fallmo Amundsen
0-3 (84) Christian Cesar Do Santos Remmen
0-4 (87) William Fallmo Amundsen 

Gult kort: Brage Kåsereff, Janis Vaitkus, Børge Hansen Josefsen, Eirik Lie Wetterhus, Sverre Nicolaysen Teisrud, Lars Dybesland (HIF/Stein) 

Dommer: Vlada Filipovic (Rafsbotn IL)

Kampfakta 

Seriekamp fotball, 2. divisjon kvinner 

Frigg - Bjørnevatn 6-0 (2-0) 

1-0 (44) Emilie Finnevolden Gooderham
2-0 (45) Nora Aasly Haartveit
3-0 (59) Amalie Hammersmark Nitteberg
4-0 (61) Eira Mørch-Thoresen
5-0 (78) Ellen Halseth
6-0 (82) Ellen Halseth 

Gult kort: Sarah Johansen Beddari (BIL) 

Dommer: Sindre Stø Hobber (Bækkelagets SK)

Kirkenes-lærling klar for nordnorsk mesterskap i tømrerfaget

Gayth B. H. Kirsho, lærling hos Varja Entreprenør i Sør-Varanger, er klar for Nordnorsk Mesterskap (NNM) for lærlinger i byggfag. Han skal konkurrere i tømrerfaget mot de beste lærlingene fra Nordland og Troms.

Kirsho kvalifiserte seg til NNM etter å ha vunnet fylkesfinalen i Finnmark. Mesterskapet arrangeres i Tromsø 13. og 14. juni i tilknytning til Nordnorsk Bygg- og Anleggsmesse.

– Jeg ser veldig frem til å delta i konkurransen. Jeg har vært og sett på en kompis av meg som har konkurrert tidligere, men ikke deltatt selv. Jeg er veldig stolt av at jeg nå har vunnet fylkesfinalen og skal delta i NNM, sier Kirsho.

Han er takknemlig for støtten han har fått: 

– Jeg er veldig glad for at lærerne på ungdomsskolen anbefalte meg å velge byggfag, og sender en stor takk til lærerne på videregående som lærte meg mye. Ikke minst er jeg takknemlig for bedriften min, som har valgt å satse på meg.

Kirsho trives godt som tømrerlærling og setter pris på variasjonen i arbeidet: 

– Jeg har varierte dager og får gjøre mange ulike oppgaver i ulike prosjekter. Jeg lærer nye ting hver uke. 

– Jeg trives veldig godt i Varja Entreprenør og samarbeider godt med kollegene mine.

Remi Hanssen i Nordnorske Entreprenørers Serviceorganisasjon (NESO), som er ansvarlig for gjennomføringen av konkurransen, sier at bedriftene som har finalister har all grunn til å være stolte.

NNM for lærlinger i byggfag arrangeres for 15. gang av NESO. Finalen består av en praktisk og en teoretisk del.

Samisk konsert for barn og unge i Kirkenes får støtte

Kulturfabrikken FabKirk AS i Kirkenes får inntil 82.000 kroner i støtte fra Sametinget for å arrangere gratis konsert for barn og unge med samiske artister. Målet er å styrke barns og ungdoms samiske identitet og tilhørighet.

– Det er utrolig gøy når de ønsker å fremme og synliggjøre samisk språk og kultur! Vi er stolte av å kunne være med å støtte opp om prosjekter som fremmer samisk kultur og identitet, sier sametingsråd Ole-Henrik Bjørkmo Lifjell (NSR). 

Han understreker at slike tiltak er viktige for å bevare og styrke samisk kultur for fremtidige generasjoner.

FabKirk AS er en relativt nystartet kulturfabrikk som har som formål å tilby kulturformidling til barn og unge i Sør-Varanger. 

Sametinget deler ut tilskuddet gjennom ordningen Kulturtiltak. I tillegg til FabKirk AS, får også Klubben i Røverstaden AS i Oslo støtte til sin minifestival «Nordaførr 2025», der fokuset er samisk og nordnorsk kultur.

Sør-Varanger nominert til nasjonal etikkpris

Sør-Varanger kommune ved enhet for mestring og habilitering er nominert til Etikkprisen 2024.

Etikkprisen deles ut til en kommune som driver systematisk og praksisnært etikkarbeid for å styrke brukernes opplevelse av verdighet og integritet i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Prisen er på 100. 000 kroner.

Kommunen er nominert sammen med Kongsberg og Kongsvinger. Prisen deles ut av etikksatsingen i KS 20. mai.

Fagjuryen fremhever Sør-Varangers praksisnære tilnærming til etikkarbeidet, forankret i kommunens strategiske handlingsplan for helse, omsorg og velferd 2020-2030. Juryen vektlegger også at arbeidet er tett knyttet til fag- og kvalitetsforbedring.

– Det virker som om initiativet og innovasjonen kommer nedenfra utfra behov og ikke ovenfra fra en politisk beslutning, skriver juryen blant annet i sin begrunnelse.

NHO Arktis: Forsvarsinvesteringer må gagne nordnorsk industri

I en pressemelding understreker NHO Arktis at opprustningen av Forsvaret må føre til økt aktivitet og flere arbeidsplasser i nord. 

Regiondirektør Sigrid Ina Simonsen mener regjeringen må sikre at mer av fremtidens forsvar bygges og vedlikeholdes i landsdelen, spesielt med tanke på den store fregattinvesteringen. 

– Forpliktende industrielt partnerskap med norske og utenlandske aktører sikrer aktivitet i nord, sier Simonsen. 

Simonsen deltar torsdag på konferansen Totalberedskap i nord i Narvik. NHO Arktis vil prioritere å jobbe for at flest mulig forsvarskontrakter går til bedrifter i nord.

Sør-Varanger best i Finnmark, men langt fra toppen i friluftslivundersøkelse

Sør-Varanger er best plassert av Finnmarkskommunene i en ny nasjonal undersøkelse om friluftsliv, men en 55. plass er langt fra toppen. 

Undersøkelsen, som ble presentert på en nasjonal friluftslivkonferanse, har vurdert kommunene etter en rekke kriterier som tilrettelegging, aktivitet og planer for friluftsliv.

– Vi har en jobb å gjøre, sier daglig leder Hugo Tingvoll i Finnmark Friluftsråd.

Resultatene viser at Sør-Varanger har forbedringspotensial, selv om kommunen gjør det bedre enn resten av Finnmark. Karasjok havnet på jumboplass i undersøkelsen. Tjeldsund i Troms ble kåret til «Norges Friluftslivskommune».

Fullsatt sal da disse opptrådte: – Spesielt gledelig at det kom folk i alle aldre

Etter to fulle hus med «Safariland» på Samovarteateret, melder kunstner Eirik Willyson om et vellykket opphold. 

Forestillingen, som tar opp temaer som eksotifisering og kolonisering, viste seg å både engasjere og underholde publikum.

– Spesielt gledelig var det at det kom folk i alle aldre.

Godt samarbeid

– Det var et strålende opphold i Kirkenes! Vi har hatt et veldig inspirerende og godt samarbeid med Samovarteateret, som begynte med en felles rundreise i Øst-Finnmark sommeren 2024, forteller Willyson. 

Han er en del av kunstnerduoen Kristinsdottir/Willyson, som står bak «Safariland», en forestilling som beskrives som en reisedagbok i pubformat.

Tar opp alvorlige temaer

«Safariland» handler om Arne, som skriver om sin bestefars omstridte film fra 1952, og Randy, som drømmer om safari.

Willyson understreker at forestillingen byr på mer enn bare underholdning. 

– «Safariland» har alvorlige temaer, men viser seg også å være ganske så lattervekkende. Vi er opptatt av at folk skal komme sammen, undre seg og le.

– Spesielt trivelige

Willyson håper på å få til en turné i Øst-Finnmark i 2026, fra pub til pub.

– Vi har lenge vært interessert i denne delen av landet, på grunn av den politiske situasjonen og ikke minst fordi finnmarkinger er spesielt trivelige. 

Viktig med kunst og kultur

Avslutningsvis understreker han viktigheten av kultur, særlig i krisetider. 

– Også i krisetid er det veldig viktig med kulturelle møter. Kulturøkonomien er under press, og vi må snakke tydeligere om nødvendigheten av kunst og kultur.

Her er det nye styret i byen

Handels- og Serviceforeningen i Sør-Varanger (HSSV) har fått nytt styre. 

Det nye styret er Mia Skrede (Zero), Katrine Sesseng Amundsen (Ritz) og Silje Fiskebeck (Ofelas). De overtar etter Kristine Balsvik Ramberg, Silje Traa og Jorun Nørstebø.

HSSV er en interesseorganisasjon som ble etablert i 2018 for å styrke handels- og servicenæringen i Sør-Varanger kommune, med særlig fokus på Kirkenes sentrum. Foreningen fungerer som en del av Kirkenes Næringsforening og har som mål å samle aktører innen handel, service, reiseliv, kultur og eiendom for å skape et mer attraktivt og lønnsomt bymiljø, skriver leder Katrine Sesseng Amundsen i en pressemelding.

Der heter det videre at foreningen arbeider for å: 

- Styrke lønnsomheten til lokale virksomheter.

- Gjøre Kirkenes sentrum mer attraktivt for både innbyggere og besøkende.

- Øke samarbeidet mellom ulike aktører i næringslivet.

- Utvikle og støtte arrangementer som Kirkenesdagene og Barents Spektakel.

- Markedsføre Kirkenes som en helhetlig opplevelse, inkludert handel, servering og kultur. 

Kristine Balsvik Ramberg var en sentral skikkelse i oppstarten av foreningen. Per april 2025 er Katrine Sesseng Amundsen valgt som ny leder. Hun har uttrykt bekymring over butikkdød i regionen og understreker viktigheten av samarbeid for å styrke handelsstanden, heter det i pressemeldingen.