Nå kan noen få fjerde koronadose

Sarpsborg kommune har åpnet for å gi sarpinger en fjerde dose koronavaksine. 

I første omgang er det de som er 75 år eller eldre og har underliggende sykdommer som kan få en fjerde dose, skrive kommunen på sine nettsider. 

Friske personer over 80 år vil også få tilbud nå i begynnelsen av juli. 

Folkehelseinstituttet anbefaler en fjerde dose til alle over 75 år. 

Fra 1. september utvides anbefalingen til å gjelde de som er 65-74 år og de som er 18-64 år og som har underliggende sykdommer.

Kommunen foreløpige tidsplan ser slik ut: 

  • 4. til 6. juli: Beboere på sykehjem og hjemmeboende personer som er 75 år eller eldre og som har underliggende sykdommer
  • 7. og 8. juli: Friske personer som er 85 år eller eldre
  • 11. til 13. juli: Friske personer som er 80 år eller eldre
  • Fra 1. august: Friske personer fra 75 år og oppover 
  • Fra 1. september: Personer som er 65-74 år og de som er 18-64 år og som har underliggende sykdommer

Vaksinasjonen vil foregå på vaksinasjonssenteret på Valaskjold. 

Man trenger ikke bestille timer, det vil være drop-in fra mellom klokken 8.30 og 15.00 mandag til fredag. 

– Vi har et begrenset antall vaksinedoser tilgjengelig nå i sommer. Derfor må vi prioritere de på sykehjem og de som har underliggende sykdommer. Vi vil vaksinere så lenge vi har tilgjengelige doser, og gir nærmere beskjed på kommunens nettsider om vi skulle gå tomme. Vi er dessuten lovet ny forsyning med vaksiner i løpet av juli, sier leder for vaksinasjonssenteret, Rebecca Skauge.

FHI vil trolig ikke anbefale ny vaksinedose til dem under 45 år

FHI vil trolig ikke anbefale at friske under 45 år skal ta en ny oppfriskningsdose. På sikt regner de med at kun de eldste vil få tilbud om årlig vaksine.

– Sånn det ser ut nå, vil det ikke bli anbefalt flere doser for friske folk under 45 år, men dette vurderer vi fortløpende etter den kunnskapen vi har om epidemien og vaksinen, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) til TV 2.

Onsdag denne uken sa avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i FHI til NTB at de regner med å komme med nye anbefalinger rett etter sommeren om hva som skal skje med vaksineringen til høsten.

I et brev sendt til kommunene tidligere denne måneden skrev FHI at det mest sannsynlige scenarioet nå er at kommunene vil bli bedt om å tilby en ny dose til aldersgruppen 65 år og eldre og enkelte andre risikogrupper til høsten.

For friske i aldersgruppen mellom 45 og 65 år er anbefalingen nå tre vaksinedoser. Aavitsland sier til TV 2 at FHI er usikre på om det blir nødvendig med en fjerde dose til disse i høst.

– Det mest sannsynlige på noe sikt er at de eldste vil få tilbud om årlig vaksine, mens yngre personer kan klare seg uten. Det avhenger imidlertid av hvor langvarig effekten viser seg å være og hvilke virusvarianter som vil spre seg de neste årene, sier han.

FHI: Folk over 65 år kan bli tilbudt fjerde dose koronavaksine til høsten

Kommunene kan bli bedt om å tilby en fjerde dose koronavaksine til aldersgruppen 65 år og eldre til høsten, ifølge FHI. Også andre aldersgrupper kan få tilbud.

Foreløpig har Folkehelseinstituttet (FHI) kun åpnet for at enkelte som er 80 år eller eldre kan ta en fjerde dose, samt grupper med svekket immunforsvar.

– Det forventes ingen større endringer i anbefalingene i løpet av våren og sommeren med mindre smittesituasjonen og risikobildet endrer seg, skrev FHI i et brev til kommunene tidligere i måneden.

Men rett etter sommeren forventer FHI å komme med nye anbefalinger om hva som skal skje til høsten, opplyser avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i FHI i en epost til NTB.

– Det mest sannsynlige scenarioet nå er at kommunene vil bli bedt om å tilby en ny dose til aldersgruppen 65 år og eldre og enkelte andre risikogrupper til høsten. Det kan bli aktuelt med flere aldersgrupper, men dette er foreløpig ikke avklart, heter det i brevet til kommunene.

Sverige råder allerede nå alle over 65 år til å ta en fjerde dose, og varslet tirsdag at denne aldersgruppen vil få en femte dose til høsten. Det er foreløpig ikke aktuelt i Norge.

– Det vil i vår vurdering over sommeren også ses på om de gruppene som ikke får en tydelig anbefaling om en ny oppfriskingsdose, selv kan velge dette, slik det var nå i vinter for oppfriskingsdose til de under 45 år, opplyser Berg.

Fortsatt går halvparten av koronasyke barn og voksne til legen

Stadig færre koronasyke oppsøker helsehjelp, men fortsatt går halvparten av smittede barn og voksne til legen med korona-relaterte plager.

I starten av pandemien oppsøkte over fire av fem koronasmittede lege innen 30 dager. Under omikronbølgen gjorde tre av fem smittede det samme, viser en FHI-studie.

For personer under 68 år oppsøkte halvparten lege ved omikronsmitte.

– De som oppsøkte primærhelsetjenesten med covid-19 det første året, hadde i snitt tre–fire besøk hver. I de to siste bølgene har snittet vært på ett til to besøk, sier studieforfatter Fredrik Methi.

Enda større nedgang har det vært i antall innleggelser. Mens fem prosent av koronasmittede ble innlagt det første året, ble kun en halv prosent innlagt under omikronbølgen.

For personer over 68 år er nedgangen i legebesøk ikke like markant. Imidlertid har denne gruppen hatt en stor nedgang i antall innleggelser.

Studien undersøkte personer som oppsøkte lege eller legevakt innen 30 dager etter positiv PCR-test.

FHI: Koronaepidemien har passert toppen

Smittespredningen er fortsatt på et høyt nivå, men epidemien har passert toppen og viser en klart synkende trend, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

Selv om epidemien har passert toppen, kan det fortsatt i noen uker til ventes mange innleggelser av pasienter på grunn av covid-19, særlig i de øvre aldersgruppene, skriver FHI i sin ukerapport.

– Det vil fortsatt være en betydelig belastning på helsetjenesten som følge av mange pasienter og høyt sykefravær, skriver de.

De ber kommunene om å fortsatt følge situasjonen og være årvåkne for forverring av epidemien og for utbrudd i helseinstitusjoner.

Nye smittede i Sarpsborg: Antar fortsatt at mørketallene er høye

Sist uke ble 1.036 nye smittetilfeller rapportert til Sarpsborg kommune, en nedgang på rundt 400 fra uka før. Kommunen antar at mørketallene fortsatt trolig er høye, siden innbyggerne nå selv må melde fra om de tester positivt. 

Slik har smittetallene vært de siste ukene i Sarpsborg: 

Uke 8: 2.030.

Uke 9: 1.708.

Uke 10: 1.445.

Uke 11. 1.036.

Tirsdag er det 32 innlagte pasienter med korona på Sykehuset Østfold.

Antall innlagte har gått noe ned de siste dagene. På det meste var det 42 innlagte pasienter med korona på Kalnes-sykehuset.

467 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – 50 på intensiv

Tirsdag var 467 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Blant dem er 50 på intensivavdeling.

Antall innlagte koronapasienter er en nedgang på 13 pasienter fra dagen før, og antall innlagte intensivpasienter er en nedgang på fire fra dagen før.

Koronapasientene utgjør 5,2 prosent av de totalt 8.935 innlagte pasientene på sykehus i Norge tirsdag. De på intensivavdelingene utgjør 21,6 prosent av alle landets intensivpasienter.

Av koronapasientene på intensiv får 22 respiratorbehandling. Det er to flere enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt tirsdag.

Fordelingen av koronapasienter blant de ulike helseregionene er som følger (prosentandel av regionens totale innlagttall i parentes): 244 hos Helse sør-øst (5), 120 hos Helse vest (6,6), 66 hos Helse Midt-Norge (5,2) og 37 hos Helse nord (3,7).

Av pasientene på intensivavdeling er regionfordelingen som følger (prosentandel av regionens totale intensivinnlagte i parentes): 31 hos Helse sør-øst (23,7), tolv hos Helse vest (41,4), fire hos Helse Midt-Norge (13,3) og tre hos Helse nord (7,3).

Dagen med flest innlagte koronapasienter hittil i pandemien er 8. mars 2022. Da var 638 covid-pasienter innlagt, noe som utgjorde 7,5 prosent av de totalt 8.471 sykehuspasientene den dagen. Forrige topp den 7. mars 2022 var 634 koronapasienter innlagt på sykehusene.

Helsedirektoratets tall viser ikke om koronapasienter er innlagt som følge av koronavirus eller om de er innlagt for noe annet, men har fått påvist korona.

Siden februar 2020 har 1.383.227 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser tirsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

FHI advarer om nye smittebølger – men trolig ikke før til høsten

Folk må være forberedt på at nye bølger av koronasmitte, men trolig ikke før til høsten, sier fagdirektør for smittevern Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Vi forventer ikke noen drastisk endring framover på kort sikt, men vi må være forberedt på at det fortsatt kan komme nye varianter, og det kan komme nye bølger, sier Forland til Dagbladet.

Derfor mener Forland at beredskapen fremdeles må holdes høy slik at samfunnet på nytt vil være i stand til å håndtere situasjonen dersom det på skjer en økning i smitten.

– Mest sannsynlig regner vi med at vi nå får en rolig fase utover våren, og så vil det kanskje komme en ny bølge til høsten. Både på grunn av klima, og fordi viruset hele tida forandrer seg, sier fagdirektøren.

I sin siste ukerapport skriver FHI at bare 0,16 prosent av de meldte tilfellene av covid-19 legges inn på sykehus.

Koronalettelser: Meteren og munnbindpåbud ryker

Kravet om å holde én meters avstand og å bruke munnbind der meteren ikke kan overholdes er blant lettelsene regjeringen vil kunngjøre lørdag.

NTB får opplysningene bekreftet fra regjeringskretser. Også VG og Dagbladet får bekreftet det samme fra kilder.

Kildene tar forbehold om at de siste detaljene på lettelsene tas i dag, og at det kan komme endringer.

Regjeringen har invitert til pressekonferanse klokken 10 lørdag med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg er også til stede.

Vaksinerte reisende kan dra til Storbritannia uten koronatest

Reisende som har fått mins to doser med koronavaksine slipper nå å ta koronatest for å komme inn i Storbritannia, etter at regjeringen lempet på tiltaket.

Innreiserestriksjonene var blant de siste gjenværende tiltakene mot koronaviruset på øyriket.

Britiske borgere og reisende til landet som har fått minst to doser av en godkjent koronavaksine, trenger nå bare å fylle ut et skjema før de reiser til Storbritannia. Uvaksinerte må fortsatt ta tester både før og etter at de ankommer, men de trenger ikke lenger å isolere seg fram til de får negativt svar.

Transportminister Grant Shapps slår fast at Storbritannia nå har en av verdens mest åpne grenser.

Enkelte helseeksperter mener imidlertid at den britiske regjeringen handler for raskt. Statsminister Boris Johnsons konservative regjering fjernet mesteparten av koronarestriksjonene innenlands forrige måned. Munnbind er ikke lenger påbudt de fleste steder innendørs, og koronapass for nattklubber og større arrangementer er ikke lenger nødvendig.

Johnson sier han håper på å fjerne det siste tiltaket – obligatorisk selvisolasjon for de som tester positivt – innen utgangen av februar.