Møter motstander i desperat poengnød

NFK-trener Stian Lund tror tapet mot Fram Larvik 2. september sendte laget ut av opprykksstriden. Søndag får NFK besøk av bunnlaget Brattvåg. 

- Jeg tror vi skal legge snakket om kvalifisering bak oss nå, og det naturligvis vanskelig å si hvordan det vil slå ut. Men jeg regner med at spillerne fortsatt har lyst til å vise seg fram, sier treneren i forkant av oppgjøret mot Brattvåg. 

Søndagens motstander kjemper en desperat kamp i bunn av tabellen. Før sesongen startet var Brattvåg tippet høyt opp på tabellen. De har hentet inn dansk trener, flere utenlandske spillere og trener sammen på dagtid. Alt med tanke på toppsatsing. Etter 13 kamper står de med 14 poeng, og har kun Aalesund 2 bak seg på tabellen. Målforskjellen er 21-29 - så her er det snakk om en motstander som ikke går på de store tapene - og er gjerrige bakover. Til oppgjøret mot NFK må imidlertid deres nederlandske midtstopper Brend Leefland stå over på grunn av fire gule kort. 

- De er nok rimelig desperate etter poeng, men jeg forventer at vi skal styre denne kampen på hjemmebane. Men jeg tror ikke de kommer til å legge seg i forsvar, så det vil nok bli en langt mer åpen kamp enn mange tror, mener Lund, som har slitt med noe sykdom i troppen den siste uken - men regner med at alle er friske og raske av de som ikke er langtidsskadet.

Begge spissene Melvin Frithzell og Hans Torjus Gampedalen er skadet ut sesongen, men den innleide Elias Ivesdal Årsvoll fra Bryne viste seg fram mot Fram hvor han var sterkt delaktig i to mål.

- Han er en litt annerledes type enn Melvin og Hans Torjus, men jeg tror vi skal få god nytte av han framover. Relasjonene blir bedre og bedre for hver trening vi har sammen, sier Lund. 

- I dag føler jeg vi blir ranet for tre poeng

To tilsynelatende klare dommerfeil gjorde at Notodden Fotball måtte reise hjem fra Grorud med kun ett poeng. 

Det endte 0-0 på Grorud, men situasjonene "alle" snakket om etter kampen skjedde i 2. omgang. Adrian Berntsen ble regelrett sparket ned på en klønete måte innenfor 16-meteren, men dommeren unnlot å blåse. I følge de som var til stede på Grorud var også hjemmelaget enige om at de var heldige da dommeren ikke blåste straffe til Notodden. 

Så var det situasjonen to minutter på overtid. Samme Berntsen slår et frispark inn i feltet, keeper bokser ball ut i feltet - og der står Jens Jonassen og banker ballen i mål. Men ute på linjen står en assistentdommer med flagget i været. Trolig har han sett en offside. TV-bilder viser at den er høyst tvilsom.

- I dag føler jeg vi blir ranet. Jeg synes situasjonen med Adrian er klarest. Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig å ikke blåse straffe, sier trener Stian Lund, som er imponert over at spillerne klarer å holde seg i skinnet i de nevnte situasjonene.

- Vi har brukt litt tid på det. Vi får ikke gjort noe med slike ting når det først er blåst - eller ikke blåst. Men jeg var nok nærme et gult kort selv på straffesituasjonen. Den var så klar, sier han, og mener ellers at laget gjorde en god kamp mot en god motstander.

- Vi var bedre i dag enn i oppgjørene mot Aalesund 2 og Træff. Vi holder Grorud unna de store sjansene, og er gode på overganger. Dessuten blir det farlig på nær sagt alle dødballene våre, avslutter han.

Tre poeng mot Grorud hadde smakt ekstra godt i dag. For i Arendal spilte hjemmelaget 1-1 mot Egersund. Hadde NFK vunnet ville de tatt svært viktige poeng i kampen om en kvalifiseringsplass. Nå kan Lyn bli serierundens store vinner om  ikke gutta til Jan Halvor Halvorsen går på et bananskall hjemme mot tabelljumbo Brattvåg søndag. 

PS: Snøggs damelag skulle spilt mot Lyngdal/Flekkefjord på Sætre i dag, men bortelaget kunne ikke stille lag. Dermed ble det tre poeng og 3-0 i målforskjell for Snøgg-damene. 

Her er NFKs nye spiss

Notodden Fotball har lånt spissen Elias Ivesdal Årsvoll fra Bryne ut sesongen. Han er kampklar til oppgjøret mot Grorud lørdag. 

Med både Melvin Frithzell og Hans Torjus Gampedalen ute med skader ønsket klubben å få inn en ny spiss. 20-åringen som kommer på lån fra Bryne har sju innhopp i OBOS-ligaen denne sesongen - i tillegg til to cupkamper for Bryne.

- Veldig fornøyd med å få inn Elias. Han er type som jeg tror vil passe godt inn i troppen og laget vårt. Han vil få sin debut mot Grorud, men jeg har ikke avgjort om han starter eller ikke, sier trener Stian Lund, som ikke utelukker at det kan komme inn ytterligere en ny spiller før overgangsvinduet stenger 1. september.

- Vi er i dialog med en spiller som vil forsterke oss umiddelbart - samtidig som det er en spiller vi ønsker å ha med oss inn i 2024-sesongen, bekrefter Lund, som forventer en tøff kamp mot Grorud lørdag.

- Vi møter et godt lag. De har i likhet med oss vunnet begge kampene etter ferien, og har ikke tapt på fem kamper. Det blir tøft, men vi skal angripe dem, sier Lund.

PS: Marius Hagen spilte noen kamper for NFK i vårsesongen. Nå har han skrevet proffkontrakt med Bærum. De spiller i den andre PostNord-avdelingen. 

To strake for Snøgg-damene

Snøggs damelag har åpnet høstsesongen med to seire - og har i tillegg holdt nullen bakover. 

Lørdag slo de Randesund 1-0 på bortebane - etter at Marie Vik headet inn seiersmålet etter 49 minutters spill. Etter rapportene å dømme var det en svært jevn match mellom tabellnaboene, men Snøgg holdt unna og sikret seg tre verdifulle poeng. 

Fullt så jevnt og spennende var det ikke i den første høstkampen. Da ble Eik Tønsberg slått hele 5-0 hjemme på Sætre-kunstgresset - dog etter tre sene scoringer. Eline Bakken satte inn to scoringer før pause, mens Andrea Elisa Mota-Engeland satte inn to mål i det 82. og 84. minutt. Det siste satte Heidi Hegna Asland inn i siste spilleminutt. 

Snøgg ligger på femteplass på tabellen etter 13 spilte kamper, og med seieren borte mot Randesund krabbet laget helt opp i ryggen på Kristiansand-laget. 

Det er store og hardtsatsende klubber som ligger øverst på tabellen.  Strømsgodset topper med 33 poeng, og har bedre målforskjell enn Start på plassen bak. Sandefjord har 31 poeng, mens Randesund og Snøgg følger med 23 og 22 poeng. 

Førstkommende lørdag tar Snøgg i mot Lyngdal /Flekkefjord på kunstgresset på Sætre. Motstanderen ligger på plassen over nedrykk - og det bør dermed være gode muligheter til tre nye poeng for det unge Snøgg-laget. 

Kan rykke opp til tredjeplass

Med seier mot Aalesund 2 vil Notodden Fotball rykke opp til tredjeplass på tabellen.

NFK åpnet høstsesongen med seier 2-1 borte mot Træff forrige helg. I kveld gjester Aalesund 2 Sætre-gresset, og seier vil sende laget opp på tredjeplass på tabellen.

Aalesund 2 har med sine 12 poeng kun Brattvåg bak seg på tabellen, og har kun tatt fem poeng på sine åtte bortekamper så langt i sesongen. 

De ble spilt fem kamper i NFKs avdeling i helgen, og noe overraskende gikk Arendal nok en gang på et stortap. Lørdag vant Fløy 3-0 over Arendal, og dermed vil Notodden passere Arendal på tabellen med seier i kveld.

Øvrige resultater var:

Brattvåg-Grorud 1-3

Fram-Træff 3-3

Kjelsås-Vard Haugesund 0-0

Egersund-Ørn Horten 6-0

Vålerenga 2-Lyn spilles også i kveld. 

Hans Torjus fikk sin landslagsdebut

Hans Torjus Gampedalen spilte de siste 16 minuttene da Polen slo Norge 3-1.

15-åringen fikk sin debut med flagget på brystet da det norske 16-årslandslaget tapte den første av to landskamper mot Polen på bortebane. I følge rapportene kom han seg inn i flere gode posisjoner den lille tiden han spilte, men fikk ikke ballen. 

Det spilles ny kamp torsdag 15. juni, og der er det ventet at NFK-spilleren starter. Norge ledet 1-0 til pause i tirsdagens oppgjør. 

Hans Torjus er den første lokale landslagsspilleren fra Notodden Fotball, og etter kampen måtte han skrive autografer og stille opp på selfie med unge polske supportere. Det var i følge Norges fotballforbunds hjemmesider rundt 1000 tilskuere på kampen. 

Etter torsdagens oppgjør reiser spillerne hjem, og Gampedalen er dermed på plass når Notodden Fotball tar i mot Egersund til toppkamp på Sætre søndag. 

Håper på 1200 tilskuere

- Det er en stund siden Odd gikk på et bananskall i cupen, så vi får sørge for at de gjør det i år, smiler NFK-trener Stian Lund før kveldens cupoppgjør. 

Da NFK møtte Odd i cupen i 2018 kom det nærmere 1200 tilskuere til Idrettsparken. Nå håper Lund på samme antall i kveld - og dermed stor stemning.

- Vi skal spille 11 mot 11, og alt er mulig i cupen. Får vi ut vårt beste skal vi gi de god kamp, og kampen vil leve lenge. Det verste som kan skje er at de får et tidlig mål. Da kan det bli vanskelig, men Eik Tønsberg fra 3. divisjon hentet opp 0-2 mot eliteserielaget Sandefjord i forrige runde - og gikk videre på straffespark. Så alt er mulig, mener treneren.

Lund kan fortelle at Melvin Frithzell er tilbake fra start på spissplass etter skade, men at den viktige backen William Husebø fortsatt er skadet. 

- Dette er et oppgjør hvor Odd har alt å tape, men skal vi ta en slik skalp som dette krever det både smarthet og en solid kraftanstrengelse, sier Lund, som neppe trenger å holde noen motivasjonstale i forkant av oppgjøret for å skjerpe spillerne.

- Nå håper jeg bare Notodden-folk har lyst til å se en 2. rundekamp her i byen mot et eliteserielag. Vi stiller med lokale Sander Nordbø sentralt på midtbanen, sier han. 

Styreleder Jonny Pettersen oppfordrer folk til å være tidlig ute for å slippe store kødannelser. Det vil bli parkering ved universitet, skoler og idrettshall. Klubben har kalt inn hele arrangørkorpset, og det vil også skje ting utenfor selve hovedbanen i form av fotballdart og grilling.

- Dette er en stor happening for oss, og økonomisk betyr en slik kamp også mye. Vi håper å sitte igjen med 100 000 kroner - penger vi ikke har budsjettert med, sier Pettersen.  

Slettet 36 år gammel rekord

Vebjørn Hovdejord (20) satte personlig rekord og knuste en 36 år gammel rekord under nordisk mesterskap i helga.

OLE MARTIN MØLLERSTAD/TA

Friidrettsutøveren fra Snøgg løp inn til 8.53,66 på 3000 meter hinder under nordisk mesterskap i København i helga, og sikret seg bronsemedalje.

Medaljen var imidlertid ikke det viktigste.

– Jeg kom ikke dit for å ta medalje, forteller han.

– Målet mitt var å få en bra tid, og gjerne enda litt bedre enn det jeg endte opp med, sier han.

I god form

Han er nemlig bare sånn ok fornøyd med sitt eget løp.

– Jeg hadde håpet på å komme rundt 8.50, og gjerne litt under det. Det er jeg ganske sikker på at jeg har inne også, forteller han.

– Men bra at det ble medalje da, absolutt, sier han.

Det han ikke har tenkt så mye på, og som han knapt har fått med seg, er at han også endelig tok Øyvind Hylleseths 36 år gamle juniorrekord på distansen, satt under NM i Nesbyen tilbake i 1987, i samme slengen.

– Ja, jeg tror jeg leste noe om det, men jeg er ikke helt oppdatert, smiler han.

Sesongens store mål er uansett U23 EM i juli. Det er først da han skal være i toppform.

Men en fersk 10 000 meter i London, der han klokket inn på 29.45,95 og en 5000 meter i Stockholm der han klarte 14.20,95, vitner om at han allerede er i godt slag.

– Formen begynner å komme seg, det gjør den, forteller han.

Nummer sju

Men det er altså i juli han skal være helt på topp.

– Jeg regner med å løpe 3000 meter hinder og 5000 meter under mesterskapet. Det er de to distansene som lar seg kombinere der. Nå må jeg bare finne meg et 5000-meterløp som jeg kan bruke til å kvalifisere meg.

– Når det gjelder 3000 meter hinder, så er det en kvalik jeg må gjennom under mesterskapet for å nå en finale. Kommer jeg til finalen, så får vi bare se hva som skjer etter det.

Prestisjepris til Julie

Julie Lie Karlberg ble på Notodden Idrettsråds årsmøte tildelt Sam Eydes Idrettspris for sin innsats i 2022.

Det var styremedlem Håkon Riddervold i Vestfold og Telemark idrettskrets som delte ut prisen - som i år var på hele 30 000 kroner.

Sleggekasteren fra Snøgg Friidrett var naturligvis veldig glad for prisen.

- Jeg er veldig takknemlig. Den viser at det jeg gjør på idrettsbanen blir sett av andre enn bare friidrettsfamilien. Prisen gir motivasjon til å fortsette videre, sa Julie, som snart kan dra på seg landslagsdrakta for første gang når hus skal representere Norge i en landskamp i Danmark.

Telen kommer tilbake med et lengre intervju med Julie senere i uka. 

Sterk borteseier mot Brattvåg

Notodden Fotball revansjerte hjemmetapet mot Træff med en sterk borteseier mot Brattvåg onsdag.

Det endte 1-0 etter scoring av Melvin Frithzell i det 38. minutt. Notodden presset Brattvåg fra første spark på ballen, og de hadde flere målsjanser før seiersmålet ble satt inn. 

Brattvåg kom også til målsjanser utover i kampen, men NFK-keeper Maciej Raniowski var i det umulige hjørnet, og bidro med flere klasseredninger. 

Dermed fikk NFK med seg tre viktige poeng fra Vestlandet. Tidligere i uken ble de trukket tre poeng på grunn av svak økonomi. Klubben har 14 dager på seg om de vil anke poengtapet. 

Søndag er det Vålerenga 2 som er gjester på Sætre. Oslo-laget har stilt svært ungt i de to bortekampene laget har spilt til nå i år, og tapt 0-5 borte for Egersund og 0-11 for Arendal. Hjemme har de imidlertid full pott på tre kamper. 

NFK stilte følgende lag onsdag: Maciej Raniowski, Aleksander Rønning-Olsen, Jone Bjerkan Hammerli, Jens Torgersen, Tobias Bjørnstad, Adrian Berntsen, Sander Nordbø (Trym Bjåen Telle i 10 min), Abel Tjomsland, Kristian Kjeverud Eggen, Melvin Frithzell (Hans Torjus Gampedalen i to min), Sebastian Jørgensen.

PS: 15 år gamle Hans Torjus Gampedalen fikk sin debut i seriesammenheng for NFK.