Helse Midt-Norge: 67 koronapasienter innlagt – ti færre enn dagen før

Fredag var 67 pasienter med korona innlagt i Helse Midt-Norge. Tre av dem på intensiven, noe som utgjør en tidel av alle intensivpasientene i helseregionen.

Antallet koronapasienter fredag var ti færre enn dagen før, mens det var én mer med påvist covid-19 på intensivavdelingene.

Koronapasientene i helseregionen utgjør 4,6 prosent av alle innlagte, og intensivpasientene med korona utgjør en tidel av de på intensiv.

Blant intensivpasientene med korona får ingen respiratorbehandling, som er det samme som dagen før.

Fredag var det totalt 490 pasienter med koronavirus innlagt på norske sykehus. Det var 34 færre enn dagen før.

Helse Midt-Norge driver sykehusene i Trøndelag og Møre og Romsdal og eier sykehusforetakene Helse Nord-Trøndelag, Helse Møre og Romsdal og St. Olavs hospital.

På det meste gjennom pandemien har det vært innlagt totalt 105 pasienter med koronavirus i helseregionen. Det var 7. mars 2022. Koronapasientene utgjorde da 7,9 prosent av alle pasientene i regionens sykehus.

(NTB) 

4.175 nye koronasmittede registrert siste døgn

Det siste døgnet har FHI registrert 4.175 koronasmittede i Norge. Etter omlegginger i testsystemet registreres færre tilfeller enn før.

Tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) viser at det er registrert 3.195 færre enn samme dag i forrige uke.

Den 24. januar 2022 gjorde FHI store endringer i testsystemet, slik at færre koronasmittede blir registrert i MSIS. På grunn av dette er ikke tall etter 25. januar sammenlignbare med tallene før.

Omleggingen innebærer at flere ikke lenger trenger å ta PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest, og dermed blir smitten heller ikke registrert hos FHI. Folk oppfordres imidlertid til å registrere positive tester hos sin kommune.

FHI bruker nå i større grad andre måter å overvåke pandemien på enn smittetall. Hovedgrepet er å følge med på sykehusinnleggelser.

Torsdag var 524 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var tolv færre enn dagen før. 45 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 22 respiratorbehandling. Det er to færre på intensiv og to færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 4.453 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 7.325, så trenden er synkende.

I alt har 1.372.340 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

Til sammen er 1.826 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

22. januar 2022 ble det registrert 24.958 smittede i Norge, som er høyeste døgntall hittil med det gamle testsystemet.

9. februar 2022 ble det registrert 26.109 smittede i Norge, som er høyeste døgntall hittil med det nye testsystemet.

(NTB) 

Over 5.700 meldinger om alvorlige bivirkninger av koronavaksinen

Etter at over 11,2 millioner vaksinedoser er satt, har Legemiddelverket mottatt 58.257 meldinger om mistenkte bivirkninger. 5.739 er klassifisert som alvorlige.

30.089 av meldingene er så langt behandlet av Legemiddelverket, og av disse regnes over 5.700 som alvorlige.

Så langt har Legemiddelverket behandlet 4.124 meldinger om menstruasjonsforstyrrelser. De fleste meldingene gjelder kvinner mellom 20 og 49 år.

442 av disse meldingene er klassifisert som alvorlige.

At en bivirkning er meldt, betyr ikke nødvendigvis at det er en årsakssammenheng med vaksinen, opplyser Legemiddelverket. De sier hensikten med meldesystemet er å fange opp det de bør undersøke nærmere. (NTB)

Kina holder fast ved nullsmitte-strategi

Kinas president Xi Jinping sier landet kommer til å holde fast ved sin nullsmitte-strategi i kampen mot koronaviruset.

Landet gjennomgår sitt største koronautbrudd siden begynnelsen av pandemien.

Under et møte med Kinas toppledere sa Xi torsdag at landet blant annet burde fortsette å holde seg til vitenskapelig nøyaktighet og dempe spredningen av pandemien så raskt som mulig, ifølge den kinesiske statskanalen CCTV.

I stor grad har Kina under pandemien klart å få kontroll over koronautbrudd takket være en kombinasjon av strenge grensekontroller, lange karantenetider og målrettede portforbud. De har ikke registrert noen korona-relaterte dødsfall på over et år.

Men Omikron-varianten fortsetter å utfordre Kinas strategi, og nå begynner smitten å øke for alvor. Så langt har Kina stengt ned flere byer, blant annet Shenzhen med 17.5 millioner innbyggere.

(©NTB)

357 nye koronadødsfall legges til på grunn av endret tellemåte

Norske myndigheter har nå registret 2.169 dødsfall knyttet til covid-19. Man har endret tellemetoden, og dermed er det 357 flere koronadødsfall enn tidligere.

De fleste nye dødsfallene har kommet etter nyttår, skriver Folkehelseinstituttet.

Bakgrunnen er at det er stadig flere som ikke har fått registrert en positiv koronatest i MSIS-systemet, fordi man endret kriteriene i slutten av januar 2022.

Færre har fått mulighet til å ta en PCR-test for covid-19, og hurtigtester registreres ikke i systemet med mindre de er tatt av helsepersonell på en institusjon.

Underrapportering fra sykehjem

De som dør av covid-19, står fortsatt registrert med det i Dødsårsaksregisteret, men ikke i MSIS. Dermed har ikke FHI telt dem fram til nå. Dette har forårsaket en underrapportering.

– Dette gjelder særlig dødsfall på sykehjem. For å unngå en underrapportering endres derfor overvåkingen til også å inkludere dødsfall uten en positiv prøve i MSIS, heter det.

Selv om FHI mener omikronbølgen sannsynligvis har nådd toppen, har ikke dette ført til et fall i covid-relaterte dødsfall enda. Foreløpig er det registrert 156 dødsfall i uke 10, mot 152 i uke 9. Det er rekord.

Ikke overdødelighet

Imidlertid har det ikke vært flere dødsfall enn vanlig i Norge de siste ukene.

– Antallet dødsfall, uavhengig av dødsårsak, har vært på normalt nivå i Norge siden rett før nyttår, sier fagdirektør Frode Forland. Dette gjelder i befolkningen som helhet, men også i aldersgruppen 65 år og eldre.

Det var flere dødsfall enn forventet, såkalt overdødelighet, i åtte uker i slutten av 2021. Utover dette har antallet ukentlige dødsfall vært på forventet og under forventet nivå gjennom hele pandemien, skriver FHI.

(©NTB)

FHI tror at smittetoppen er nådd

Toppen på omikronbølgen er nådd både når det gjelder smittede og innlagte, mener Folkehelseinstituttet.

Fagdirektør Frode Forland i FHI bekrefter dette til NTB.

– FHI tror at toppen er nådd – både når det gjelder smittetall og innlagte. Vi har sett en avtagende kurve når det gjelder smittetall i flere uker – først i Oslo og Viken, senere i andre fylker, sier han.

I sin ukerapport for uke 10 viser FHI til blant annet nedgangen i antall meldte smittetilfeller, i antallet legekonsultasjoner, samt data fra befolkningsundersøkelsene MoBa og Symptometer.

– Det er mange trekk som tyder på at smittetoppen er over, og nå ser vi det også i innleggelsestallene i sykehus. Det samme gjelder tallene for innlagt i intensivavdeling, som går forsiktig ned, sier Forland.

Onsdag ble det registrert 534 koronainnlagte på norske sykehus, en nedgang på 102 siden toppen mandag i forrige uke.

Forland sier at det som går opp, er dødsfall. Der har det vært en manglende registrering i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) – hvor det kommer et etterslep i forbindelse med onsdagens ukerapport.

Modelleringer viser at R-tallet, som er hvor mange en koronasmittet person smitter videre, har sunket fra rundt 1,2 i februar til nærmere 0,9 nå. Folkehelseinstituttet tror smittetallene vil fortsette nedover i tiden framover også, men ser samtidig en avflating i de folkerike kommunene i Viken.

– Det betyr at dette ikke er helt over. Samtidig er det en stigning i smittetallene i flere europeiske land, Tyskland, Italia, Storbritannia, Nederland.

Det kan være flere årsaker til dette, blant annet kan det være at de har hatt et senere innslag av BA. 2-varianten. De andre nordiske landene har en veldig lik trend som i Norge, hvor toppen nå er nådd.

– Sykehusene har kapasitet for de som trenger å bli innlagt, og det er mindre press på intensivavdelingene. Men det er fortsatt høyt sykefravær og tøft for enkelte kommuner, legger Forland til.

Fortsatt er det også mange som blir innlagt med korona som bidiagnose.

– Fortsatt er det litt skjær i sjøen. Men det synes som om dette går rett vei og at man har kontroll over situasjonen, sier han.

24-timersmålet for PCR-svartid avvikles

Laboratoriene trenger ikke lenger å tilstrebe 24 timers svartid når de gjør analyser av PCR-tester for koronavirus, har Helsedirektoratet bestemt.

Høsten 2020 ble det innført et nasjonalt mål om 24-timers svartid for PCR-analyser som et viktig ledd i myndighetenes TISK-strategi. Men nå er smittesporingsregimet i kommunene stort sett avviklet, og befolkningen har fått god tilgang på hurtigtester til selvtesting.

Laboratoriene har bedt om at testingen nå skal prioriteres på linje med annen testing. Og Helsedirektoratet har vurdert at behovet for rask svartid ikke lenger er til stede, og at det nasjonale målet om 24 timers svartid kan avvikles, skriver Helsedirektoratet i et brev til kommunene.

Dermed kan PCR-analyser av koronatester inngå i laboratorienes virksomhet på linje med annen diagnostikk. Svartiden fra laboratoriene vil likevel være underlagt vanlige krav om forsvarlighet i tjenesten.

(©NTB)

Pfizer vil gi eldre amerikanere en fjerde vaksinedose

Pfizer og Biontech ber amerikanske helsemyndigheter om autorisasjon for å tilby en andre påfyllingsdose av selskapenes vaksine til folk over 65.

Tall fra Israel viser at eldre vil ha nytte av det, mener selskapene. Den nåværende anbefalingen er to vaksinedoser, etterfulgt av en påfyllingsdose for alle som er tolv år eller eldre.

Forslaget er at folk over 65 år blir tilbudt en fjerde dose. Det må vurderes av smittevernetaten CDC og mat- og legemiddeltilsynet FDA. Om det blir godkjent, er spørsmålet hvor lenge etter dose tre den fjerde dosen skal gis.

(©NTB)

FHI lite bekymret for «deltakron»

Blandingen av delta og omikron, «deltakron», har skapt bekymring i Sverige den siste tiden. FHI er derimot lite bekymret for nykommeren.

Lørdag i forrige uke skrev Aftonbladet at vaksineforskere ved Karolinska Institutet mener varianten sannsynligvis finnes i Sverige, men at de ikke vet hvor smittsom den er, eller om den vil utkonkurrere omikron.

Her hjemme ser FHI ingen grunn til panikk.

– Dette bekymrer vi oss svært lite for. Det er lite sannsynlig at et slikt blandingsvirus har større spredningsevne enn omikron BA. 2-viruset, som dominerer i Norge nå. Vi følger likevel med på utviklingen for å se om noen av disse virusene kan ha noen smittefordeler eller påvirker sykdommen på noen måte, skriver seksjonsleder for influensa og annen luftveissmitte, Karoline Bragstad, i en epost til NTB.

Hun legger til at det ikke er oppdaget deltakron i Norge så langt.

I starten av januar mente forskere på Kypros at de hadde funnet en ny koronavariant som var en blanding av omikron og delta, som fikk navnet «deltakron». FHI mente den gang at det kunne dreie seg om en laboratoriefeil, som også viste seg å være tilfelle.

– Nå har vi derimot noen få, men klare eksempler på virus som er en blanding mellom delta og omikron. Men det er ikke slik at deltakron er en spesifikk variant, det er en samlebetegnelse. Det er helt naturlig og ganske vanlig at virus rekombinerer når det er høy forekomst av to forskjellige varianter på samme tid. Vi har sett rekombinanter også tidligere med deltavirusene, understreker Bragstad.

(©NTB)

Høyeste smittetall i Kina på to år – 30 millioner rammet av nedstenging

Kinesiske helsemyndigheter registrerte 5.280 nye koronatilfeller tirsdag, det høyeste antallet på ett døgn på to år, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tallet kommer av flere omikron-utbrudd over hele landet, med mer enn 3.000 lokale smittetilfeller i Jilin-provinsen nordøst i landet, som tilsynelatende er hardest rammet.

De 5.280 nye smittetilfellene tilsvarer mer enn en dobling av mandagens antall, og dramatisk for Kinas nullvisjonsstrategi for koronasmitte, som gjør at selv små smitteutbrudd fører til omfattende og inngripende koronatiltak.

Nesten 30 millioner mennesker er under nedstenging i Kina tirsdag, blant dem teknologisenteret Shenzhen med 17,5 millioner innbyggere. Blant de andre byene som stenges ned er Dalian, Nanjing og Tianjin, som ligger nær hovedstaden Beijing.

Minst 13 byer er fullstendig nedstengt, mens en rekke andre byer er delvis nedstengt.

(©NTB)