Så mye koster det å anlegge en humlehage på Hagan: – Vi trenger litt mer penger

Ildsjel Torbjørg Rønning har fått 13.000 kroner fra Obos, men mangler 14.000 for å realisere ideen om en humlehage i skråninga rett nord for Hagan Atrium.

– I dag er det bare ugress der. Vaktmesteren vår har beregnet at det vil koste 27.000 kroner å få kjørt på jord og plantet til med blomstereng, sier Torbjørg.

Skråninga er på cirka et halvt mål og kan ikke brukes til stort annet enn vegetasjon.

– En blomstereng med humler vil være noe vakkert både for oss som bor der og for de som går og kjører forbi på veien, sier Torbjørg.

Tilskuddet fra Obos avhenger av at flere blir med å spleise. Torbjørg har spurt lokale bedrifter, og hun har også håp om at Hagan Atrium borettslag, der mannen hennes, Hans Martin Rønning, er styreleder, vil bidra.

Ekstra støtte til Søndrekorpset

Søndre Nittedal Skolekorps har fått 25.000 kroner av Norges Musikkorps Forbund (NMF).

– Dette året, eller disse 15 månedene er vel mer presist, har vært svært krevende for korpsene. Da er det veldig kjekt – og veldig riktig – å kunne pløye mesteparten av fjorårets overskudd tilbake til korpsene. Så vet vi det at to millioner ikke rekker så veldig langt, og det har vært vanskelig å prioritere. Men her har NMF-regionene gitt oss gode råd på veien, sier generalsekretær Karl Ole Midtbø.

69 korps hadde søkt om totalt 6,5 millioner i støtte. NMF hadde to millioner til utdeling.

– Noen av korpsene fikk tildelt maks-summen på kr 50 000, mens ingen har fått mindre enn 5 000 kroner, sier Midtbø.

I denne omgang ble det fordelt 1,1 millioner kroner. Resten av de to millioner kronene fordeles over en ny tildelingsrunde til høsten.

Sommertider og meråpent på biblioteket

I dag starter ferieavvikling med sommeråpningstid på biblioteket. Se bildet for åpningstider.

Men fortvil ikke hvis du ikke rekker innom før stengetid, for nå har de igjen meråpent!

Meråpent vil si at alle over 15 år som har skrevet kontrakt kan benytte biblioteket(også utenom vanlig åpningstid) hver dag hele året. Dette gjelder fra klokka 07:00 til 23:00.

Side med link til kontrakt og mer informasjon finner du her!

Koret Corona har blitt koret Corazon

Koronapandemien har tvunget sangkoret Corona til å skifte navn.

De siste par ukene har Nittedal-koret samlet inn alle mulige forslag til navn og kjørt avstemminger. Lørdag kveld ble resultatet offentliggjort under korets sommerfest på Burås i Hakadal.

– Det nye navnet fikk en klar overvekt av stemmene, sa PR-sjef og tenor Jørn Scholz i koret under navneslippet:

– Fra nå av heter vi Corazon.

Koret applauderte.

«Corazon» betyr hjerte på spansk, eller et rytmisk blandakor fra Nittedal på norsk. Koret er forøvrig også på leting etter ny dirigent, etter at dirigent Michel Zelissen nylig annonserte at han gir seg.

Matvogn fra Hakadal har fått plass å stå

Varingen skreiv i vinter om ekteparet Øyvind og Kingdao Etland i Hakadal som hadde startet selskapet Star Thaimat Etland og som holdt på å bygge ei matvogn på understellet av ei gammel Polar campingvogn.

Nå er vogna ferdig, og nå har den fått en plass å stå.

– Nå er vi godt i gang på Skedsmokorset. Vi står i Husebyveien 2 mellom Skedsmotun og Håkensen maskin, skriver Øyvind Etland i ei melding til Varingen.

Fryktet vasspest i Ørfiske – nå har kommunen fått svar

Nittedal kommune har vært i dialog med Statsforvalteren etter at kommunen mottok melding om at det muligens var oppdaget Vasspest i Ørfiske.

– Vi har nå fått bekreftet fra Statsforvalteren at dette ikke er vasspest, men tusenblad, heldigvis, skriver miljøvernrådgiver i Nittedal kommune, Guro Haug, i en mail til Varingen. 

Hun skriver at det ikke er så lett å se forskjellen mellom vasspest og tusenblad på bilder, men at saken er blitt sjekket av en av Norges fremste på vannplanter, Marit Mjelde hos NIVA. 

Ifølge Store Norske Leksikon er Vasspest en plante som ble observert i Norge for første gang rundt 1925 i områder rundt Oslo. 

Samme nettsted skriver at planten ble plassert i høyeste risikoklasse på norsk svarteliste i 2007. 

– Det er vasspest i Nitelva, og den spres raskt. Det er svært viktig å unngå spredning, skriver Haug, og viser til en kartlegging gjort for vannområdet Leira-Nitelva. 

I et faktaark fra Artsdatabanken står det at vasspest spres med skuddfragmenter, og spredning til nye lokaliteter er i hovedsak forårsaket av menneskelig aktivitet, særlig i forbindelse med forflytning av båter og fiskeredskap, men også utsetting av fisk, kreps eller rein utplanting.

- Vasspest kan forandre økosystemet, true andre arter og danne tette bestander eller flytematter som gjør det problematisk å bade, fiske og ferdes i båt. Vasspest og smal vasspest sprer seg i form av plantebiter. Selv små biter av vasspest kan danne nye planter, skriver Haug, og viser til disse punktene for hva man kan gjøre for å hindre spredning:

  • Vask og tørk fiskeutstyr, båt, kano, kajakk, tauverk, fottøy og annet utstyr grundig når du har brukt det i nærheten av vasspest og du skal bruke det i andre vann. 
  • Tøm aldri akvarieplanter ut i vann og vassdrag.
Kora samles igjen etter over ett års dvale – hadde stor fellesøving

Nasjonale smittevernregler åpner for at kor kan øve igjen, for første gang på lenge, lenge, så lenge de kan holde minst én meters avstand.

Onsdag kveld hadde fire av bygdas kor; Nittedal Bygdekor, Caldera, Corona og Soul Teens, stor fellesøving utenfor Kulturverket Flammen. Der øvde de inn to sanger som skal framføres på ei stor åpningsforestilling (for åpning av samfunnet) i midten av september.

En av sangene er Jahn Teigens Optimist, og vi siterer: «Jeg tenker opp når jeg er nede for jeg er en optimist».

Stenger kryss ved Elvetangen – varsler også nattarbeid på riksvei 4 neste uke

– Mandag 7. juni vil midlertidig kryss til Elvetangen stenges og nytt kryss vil være lenger nord på riksvei 4, skriver Nittedal kommune i et innlegg på Facebook-gruppa Skole og idrett på Elvetangen. 

Kommunen skriver også at det i forbindelse med asfaltering og merking av ny riksvei 4, vil foregå nattarbeid natt til tirsdag, onsdag, torsdag og fredag i uke 24. 

– Alle arbeider skal være avsluttet før fellesferien 9. juli, opplyser kommunen.

Når det gjelder den nye skolen på Elvetangen, skriver kommunen at utomhusarbeider vil pågå for fullt fram mot fellesferien 9. juli. 

– Før ferien skal alle arealer for tilkomst og bruk av skolebygget være ferdig asfaltert og skiltet. Før skolestart skal beplanting og lekeapparater være ferdigstilt, skriver kommunen. 

Det forventes at vi har brukstillatelse på utearealer og anlegg tidlig august. 

Gjenstående arbeider utomhus som vil ta noe lengre tid er idrettsanlegg med gressbanen og ballfangernett.

Sivilforsvaret tester sirenene

Nittedal kommune skriver på sine nettsider at Sivilforsvaret vil gjennomføre test av befolkningsvarslingen onsdag 9. juni klokken 12.00.

Signalet som sendes ut betyr «viktig melding – søk informasjon». Tyfonene vil da tute i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene. 

Tyfonanlegget testes to ganger i året. 

Rundt om i landet er det nærmere 1250 tyfoner som skal varsle befolkningen ved akutt fare. Anleggene er stort sett plassert i byer og tettsteder, langs vei og jernbanelinjer hvor det fraktes farlig gods, og ved virksomheter som kan slippe ut giftige/farlige kjemiske stoffer.

Signalene kan høres av over halvparten av befolkningen, skriver kommunen.

Måtte finne på noe da kyllingen begynte å gale

– Farvel til Lille Ørn. Det viste seg å være en hane med kraftig røst, skriver Rotnes skolehage på Facebook.

I vinter klaget naboer over støy fra skolehagens hane. Hanen ble flyttet. Inn kom noen kyllinger i stedet, men blant kyllingene steig det snart fram en ny hane.

– Vi var så heldige at noen ville ha han. Nå har vi fem flotte høner igjen; Peppermynte, Henikka, Lille Snufs, Lille Doris og Brunost, skriver skolehagen.

Dermed kan naboene rundt Rotnes skole se fram til en sommer uten hanegal.