Uklart når rettsforhandlingene mot Trump starter

Demokratene oversender mandag riksrettstiltalen mot Donald Trump til Senatet, men det er fortsatt uklart når rettsforhandlingene starter.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, bekreftet fredag at tiltalen vil bli oversendt Senatet mandag.

Trump er tiltalt for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» og for å ha «undergravd og forsøk på å hindre godkjenningen av resultatet av presidentvalget».

Pelosi opplyser at aktoratet, som består av ni medlemmer fra Representantenes hus, «er klare til å legge fram sin sak».

Republikanerne har bedt om utsettelse for at Trumps forsvarere skal få bedre tid til å forberede seg, men dette har Demokratene avvist.

Uklart

Selv om riksrettssaken havner på Senatets bord mandag, og prosessen da formelt er i gang, er det uklart når rettsforhandlingene starter.

Senatet har nå hendene fulle med å holde høringer og godkjenne president Joe Bidens statsråder, samt følge opp den nye administrasjonens øvrige utspill.

Biden har tidligere sagt at han tror Senatet kan gjøre begge deler, men det er usikkert.

Demokratenes flertallsleder i Senatet, Chuck Schumer, opplyste fredag at han hadde snakket med Republikanernes mindretallsleder Mitch McConnell om når saken skal starte og hvor lang tid som skal avsettes. Det er ikke kjent om de ble enige.

Stormet Kongressen

Bakgrunnen for det ene tiltalepunktet mot Trump, er talen han holdt til tusenvis av tilhengere i Washington 6. januar, dagen da Senatet formelt skulle godkjenne Biden som landets neste president.

Trump gjentok sine udokumenterte påstander om massivt valgfusk, ba de frammøtte «slåss som bare helvete» mot valgresultatet og oppfordret dem til å gå mot Kongressen.

Kort tid etterpå stormet en mobb kongressbygningen, noe som tvang de folkevalgte og visepresident Mike Pence til å evakuere. Fem personer, deriblant en politimann, mistet livet i kaoset.

Representantenes hus tok ut riksrettstiltale mot Trump fem dager senere, og ti republikanere stemte ja til tiltalen sammen med den enstemmige gruppa til Demokratene.

Frikjent sist

– Det vil skade den nasjonale enheten å glemme at folk døde her 6. januar, at valget og demokratiet vårt ble forsøkt undergravet, og grunnloven ble forsøkt vanæret, sa Pelosi torsdag.

Trump er den første presidenten i USAs historie som er stilt for riksrett to ganger. Han er også den første som blir stilt for riksrett etter at han har gått av.

Han ble frikjent av det republikanske senatsflertallet under den første riksrettssaken. Da ble han beskyldt for å oppfordre Ukraina til å etterforske forretninger som var koblet til rivalen Joe Biden, i bytte mot økonomisk bistand til det ukrainske militæret.

Heksejakt

Denne gangen handler ikke anklagen om private telefonsamtaler, men et svært offentlig opprør som alle Kongressens medlemmer selv fikk erfare på kroppen, og som gikk direkte på TV, understreker Pelosi.

Trump selv har ikke villet ta ansvar for stormingen av Kongressen, men fordømte 14. januar voldsbruken til sine støttespillere. Riksrettsprosessen har han kalt for latterlig og «den største heksejakten i politikkens historie».

For at han skal bli dømt, må samtlige demokrater og 17 av de 50 republikanske senatorene finne ham skyldig.

Biden tar grep mot sultkrise

USAs nye president Joe Biden lover hjelp til det økende antallet amerikanere som går sultne under koronakrisen.

I første omgang er bidraget moderat – og langt mindre enn det presidenten har bedt Kongressen om å legge på bordet.

Men Biden varsler nå at skal tas grep umiddelbart for å sikre mathjelp til hardt rammede husholdninger i USA.

Koronakrisen har utsatt et stort antall amerikanere for matmangel.

Russland ønsker Bidens atominitiativ velkommen

Russlands regjering sier fredag at den er positiv til Joe Bidens forslag om å forlenge atomvåpenavtalen New Start, som utløper om mindre enn to uker.

Russland er innstilt på å forlenge avtalen som begrenser de to landenes atomvåpenarsenal, sier Dmiitrij Peskov, som er talsmann for Russlands president Vladimir Putin. Han sier Russland venter på å få se det amerikanske forslaget.

Torsdag opplyste Det hvite hus at Biden har foreslått å forlenge avtalen i fem år. New Start ble inngått mellom USA og Russland i 2010 og utløper 5. februar. Den begrenser antall kjernefysiske stridshoder til 1.550 for hvert av landene.

Dersom New Start ikke blir forlenget, vil USA og Russland for første gang siden 1960-tallet stå uten noen avtaler som regulerer landenes atomarsenaler.

Vil granske republikanske senatorer etter kongress-storming

Sju demokratiske senatorer har bedt om en granskning av republikanerne Josh Hawley og Ted Cruz etter stormingen av Kongressen 6. januar.

Demokratene ba torsdag etikkomiteen i Senatet om å igangsette granskingen.

Bakgrunnen er at Hawley og Cruz var sterke motstandere mot at resultatet av det amerikanske presidentvalget skulle godkjennes i Kongressen. Hawley og Cruz mener på sin side at granskningen er en partipolitisk hevn og misbruk av Senatets etiske prosess.

De demokratiske senatorene mener en granskning må til for å beskytte integriteten, sikkerheten og omdømmet til Senatet.

Fauci: Befriende med støtte fra en vitenskapsvennlig regjering

Med Joe Biden på plass i Det hvite hus sa en tydelig lettet smittevernsjef Anthony Fauci at det er frigjørende med en regjering som støtter seg på vitenskap.

– En av tingene med denne regjeringen er at dersom du ikke vet svaret, så ikke gjett. Du kan bare si at du ikke har svaret, sa Fauci på en pressekonferanse torsdag ettermiddag lokal tid.

Et aktivt program og det at han brifet pressen i Det hvite hus den første dagen etter at Biden ble innsatt, understreker både alvoret i smittesituasjonen og at smittevernlegen nyter tillit i det nye regjeringsapparatet.

Arbeidsdagen begynte allerede klokken 4 om morgenen med et videomøte der han forsikret at USA fortsetter som fullverdig medlem av Verdens helseorganisasjon (WHO). Drøyt tolv timer senere sto han på talerstolen i presidentboligen.

– Det at du kan komme hit og snakke om det du kan og det vitenskapen sier – det er en frigjørende følelse, sa Fauci til de fremmøtte journalistene. Han valgte sin ord med omhu, men gjorde det klart at det til tider hadde vært vanskelig å jobbe med Donald Trump.

– Det er helt klart at det ble sagt ting, enten det var om hydroksyklorokin eller andre ting, som var virkelig ubehagelige, fordi de manglet vitenskapelig grunnlag, sa Fauci. Han understreket at det ikke ga ham noen glede å motsi presidenten, noe som ofte fikk Trump til å reagere med sinne.

Kerry beklager tapte år under Trump

USAs nye klimautsending John Kerry mener verdifull tid i klimakampen gikk tapt under president Donald Trump.

USAs nye president Joe Biden har nå begynt å snu skuta, ifølge Kerry, som deltok på videolink under en italiensk næringslivskonferanse torsdag.

– Vi vet at de føderale myndighetene i USA fram til i går forlot bordet i fire bortkastede år da vi kunne ha bidratt til å møte utfordringen, sa Kerry.

– Med noen få pennestrøk har Biden begynt å gjenopprette miljølederskapet, sa han.

Biden har allerede erklært at USA skal bli med igjen i Parisavtalen, den globale klimaavtalen fra 2015 som Trump trakk USA ut av.

Kerrys rolle blir å være spesialrådgiver for Biden i saker som gjelder klima og nasjonal sikkerhet.

McConnell vil utsette riksrettssaken mot Trump

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, vil utsette riksrettssaken mot Donald Trump, men Demokratene vil ha fortgang.

Ifølge kilder Washington Post og New York Times har snakket med, vil McConnell be om at riksrettssaken utsettes til februar. Begrunnelsen skal være at Trumps advokater trenger mer tid til å forberede seg.

Demokratenes leder i Representantens hus, Nancy Pelosi, vil derimot ha fortgang og opplyser at riksrettstiltalen om kort tid vil bli oversendt til Senatet.

– Det kommer til å skje raskt, sa hun torsdag.

– Det må gjøres, la hun til.

Fauci: Biden vil fjerne Trumps abortforskrift

Dr. Anthony Fauci er president Bidens representant i Verdens helseorganisasjon (WHO). Under et digitalt møte i organisasjonen torsdag, varslet Fauci at Biden vil fjerne en abortforskrift som ble innført under eks-president Trump.

Forskriften forbyr offentlig finansiering for private organisasjoner som tilbyr aborthjelp.

VG meldte om saken tidligere i torsdag kveld og skriver at forskriften først ble innført av Ronald Reagan i 1985, fjernet av Bill Clinton i 1993, gjeninnført av George W. Bush i 2001, fjernet av Barack Obama i 2009 og gjeninnført av Donald Trump i 2017.

Nå blir den fjernet igjen av Joe Biden.

Facebooks tilsynsråd vurderer å slippe Trump til igjen

Facebooks tilsynsråd skal vurdere om det var riktig å stenge Donald Trump ute fra Facebook og Twitter.

Det er Facebook selv som har bedt rådet om å vurdere beslutningen, som ble tatt etter at Trump 6. januar oppmuntret sine tilhengere til å «gå mot» Kongressen som deretter ble stormet.

Tilsynsrådet består av 20 medlemmer, og Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er en av de fire lederne.

Rådet har mandat til å omgjøre beslutninger tatt av Facebooks ledelse og moderatorer.

– Tilsynsrådet har fulgt nøye med på hendelsene i USA og Facebooks svar å dem. Tilsynsrådet vil komme med en grundig og uavhengig vurdering av selskapets beslutning, heter det i en uttalelse.

FBI: 630.000 kroner i dusør for rørbombemistenkt

FBI øker dusøren de tilbyr for hjelp med å identifisere personen som plantet to rørbomber i Washington D.C. 6. januar.

Torsdag ble dusøren økt fra 50.000 til 75.000 dollar, drøyt 630.000 kroner. De to bombene ble plassert utenfor hovedkontorene til det demokratiske og det republikanske partiet nær kongressbygningen samme dag som den ble stormet. Bombene eksploderte ikke, men blir ansett som et eksempel på hvor alvorlig og velplanlagt kongressangrepet var.

Personen ble trolig observert på et sikkerhetskamera mens vedkommende begikk handlingen, og hadde på seg en løs grå hettegenser, svarte hansker og et munnbind. Enkelte analytikere mistenker at bombene var en avledningsmanøver.