Støre om abortvedtak: Rådgivning skal være frivillig mellom uke 12 og 18

Kvinnen skal ha siste ord, og det nye opplegget for veiledning etter uke 12 skal være frivillig.

Det bekreftet Jonas Gahr Støre i en oppsummerende pressekonferanse etter Aps historiske abortvedtak lørdag.

– Det er forskjell på før og etter uke 12, og derfor bør det nå utredes et godt opplegg for at medisinsk veiledning og trygghet kan gis til kvinnen, sa Støre til NTB på en oppsummerende pressekonferanse etter landsmøtet lørdag.

Ropstad om Aps abortvedtak: – Trist og urovekkende

– Dette vedtaket er trist og urovekkende. Det er radikal politikk at Arbeiderpartiet nå vil avvikle abortnemdene og utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18, sier KrF-lederen til Vårt Land.

– Aps nye politikk betyr at rettsvernet som et ufødt liv har i dag etter uke 12, i praksis blir borte frem til uke 18. I dagens lov har også fosteret et vern og noen rettigheter etter uke 12 i svangerskapet, fortsetter han.

KrF mener man heller bør jobbe for å styrke apparatet rundt og veiledning til den gravide. Fagpersonene i nemndene skal møte gravide med faglige råd, veiledning, støtte og hjelp, påpeker Ropstad.

Advarer mot å stemme på venstresiden etter abortvedtak

– At store deler av venstresiden går inn for utvidelse av abortgrensen, når teknologien gir oss muligheten til å redde premature barn stadig tidligere, er helt uforståelig. En stemme på venstresiden i norsk politikk kan med dette bli en stemme for en sterk liberalisering av abortloven.

Høyre vil kjempe for restene av rusreformen etter Aps nei

Høyre åpner for å finne et kompromiss om rusreformen med Arbeiderpartiet, bekrefter helse- og omsorgsminister Bent Høie overfor NTB.

Aps landsmøte sa fredag nei til avkriminalisering for alle, men går inn for å endre loven for å avkriminalisere bruk og besittelse av mindre doser for tunge rusavhengige.

Tiden er knapp, jussen vanskelig

Tiden er knapp før en reform skal behandles i Stortinget på forsommeren. Om det ikke lykkes, blir ingen reform vedtatt før stortingsvalget.

To sentrale spørsmål i prosessen videre kan bli hvordan man skal definere «tunge rusavhengige» og hvordan man skal skille denne gruppen fra andre brukere.

– Blir det nye utredninger og høringer, så vil det ta tid. Da vil vi ikke rekke det, sier helsepolitisk talsmann Sveinung Stensland i Høyre til NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det bør være mulig å finne en løsning.

– Vi har lyttet til jurister som sier at dette er mulig å regulere, men det må vi ha lovteknisk hjelp til, sier han.

Høyre ønsker kompromiss

Aps vedtak ga i praksis nådestøtet til regjeringens forslag til rusreform, slik det foreligger nå.

Vedtaket ble møtt med skuffelse i Høyre og Venstre, men begge partiene signaliserte raskt at de vil ønske å gå videre med nye samtaler.

– De snakker om avkriminalisering i ett av kulepunktene. Det kan være grunnlag for å sette seg sammen for å se hva som er mulig å få til, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Venstre-dør på gløtt

I forkant av Ap-landsmøtet gikk Venstre-leder Guri Melby ut i VG med en advarsel om at det ville være uaktuelt å vrake punktet om at avkriminalisering må gjelde alle. Fredag åpnet hun likevel døra på gløtt.

– Nå håper jeg at Arbeiderpartiet vil være åpne for å finne en løsning med regjeringspartiene på Stortinget og ikke stanse en historisk sosialpolitisk reform denne våren, sa Melby.

Ap vil også snakke med Sp og Frp

Aps helsetalskvinne Ingvild Kjerkol sier de vil se på hvilke partier de kan danne flertall med. Hun bekrefter at Ap vil snakke med Høyre, men også med Senterpartiet og Frp, som begge har signalisert et tydelig standpunkt mot avkriminalisering.

– Vi er interessert i å komme så langt som mulig i vår, og vi er fullt beredt til å ta saken videre til høsten – da vi forhåpentligvis sitter i regjeringskontorene, sier hun.

Dette er vedtatt på Aps landsmøte

Arbeiderpartiet vedtok lørdag nytt partiprogram.

Dette er blant vedtakene Ap vil ta med seg inn i eventuelle regjeringsforhandlinger etter valget:

  • Nei til å undertegne FN-traktaten som forbyr atomvåpen.

  • Iskantsonen bør ligge der den er i dag. Samtykkelov: Presisere i straffeloven at seksuell omgang uten samtykke er voldtekt.

  • Innføre gratis skolefritidsordning (SFO) for alle førsteklassinger. På sikt ønsker Ap å senke prisen på SFO for alle barn.

Om klima kom flere nye punkter inn, deriblant:

  • CO2-avgiften økes gradvis fram mot 2030 slik at klimamål nås. Effekten på bensinpris skal reduseres, og veibruksavgiften geografisk differensieres, for å hindre at avgiftsøkningen rammer sosialt og geografisk skjevt. 
  • Lage en «ambisiøs nasjonal strategi» for både bunnfast og flytende havvind.
  • Fortsette elektrifisering av nye og eksisterende oljefelt. Den skal «i størst mulig grad skje med havvind eller annen fornybar strøm produsert på sokkelen», presiseres det.

Vedtak om rusreform og abort er omtalt i andre saker i Vårt Lands nyhetsstudio.

Ap med historisk abortvedtak: Vil gi kvinnen siste ord til uke 18

Vårt Land kommer tilbake med mer.

Det ble klart da Arbeiderpartiets landsmøte vedtok nytt partiprogram lørdag formiddag.

Det skjer etter at Aps redaksjonskomité klarte å samle seg om et kompromiss om abortspørsmålet sent fredag kveld.

Ingen tok kamp om 12 uker – dette vedtok Ap

Under voteringen lørdag var det ingen som gikk til kamp for å beholde 12-ukersgrensen og utrede alternativer til nemndene. 

Dette vedtok Aps digitale landsmøte:

«Arbeiderpartiet vil avvikle nemndsystemet i abortloven mellom uke 12 og 18 og utrede et alternativ med trygg oppfølging og medisinsk veiledning mellom uke 12 og 18. Kvinnens selvbestemmelse skal sikres».

– Dette er en seier til AUF og veldig mange andre i partiet. Vi vil fjerne nemndene, vi skal utrede hvordan dette skal skje, men kvinnen skal ha siste ordet, sa leder for redaksjonskomiteen, Anniken Huitfeldt, i sin tale før avstemningen.

 – Solberg la abortloven på blokka for å tekkes KrF

Hun minnet om bakteppet for at Ap nå går inn for å liberalisere abortloven:

– Erna Solberg endret abortloven og la den på blokka for å få KrF inn i regjering. 

Det satt i gang en prosess i Ap, ifølge Huitfeldt. Politikerne begynte å snakke med leger i abortnemndene og fikk et nytt innblikk i hvordan de jobber. 

– Vi vet at 99 prosent av søknadene om senabort innvilges. Disse legene sa: Gjør det klart, kvinnen må ha siste ordet uansett, vi kan ikke opprettholde dette nemndsystemet, sa hun i talen sin.

Huitfeldt understreket at abort etter uke 12 er noe annet enn før uke 12:

– Derfor må kvinnen sikres skikkelig god oppfølging og støtte.

Den norske kirke gjør comeback i Aps program

Etter at Den norske kirke har tapt omtale i norske partiprogrammer, gir Ap kirken igjen en plass.

Under Aps landsmøte vedtok partiet å programfeste om å «ivareta Den norske kirkes særlige rolle som en levende og inkluderende folkekirke».

I det opprinnelige forslaget fra programkomiteen - ledet av Jonas Gahr Støre - var det ingen ord om Den norske kirkes plass i samfunnet.

Heller ikke programmet for denne stortingsperioden hadde omtale av Den norske kirkes plass i Livssyns-Norge. Vårt Land omtalte i vinter at stadig færre partier vier plass til Den norske kirke i programmene.

Vil ha samfunnskontrakt med krav til trossamfunn

Ap tok og annen ny trospolitikk inn i programmet:

  • Inngå samfunnskontrakt med trossamfunn som få offentlig støtte.  Den skal bidra til at de «jobber aktivt for integrering, bedre likestilling og økt kunnskap om norske lover».
  • «Utrede om utenlandsk finansiering av trossamfunn kan forbys».
  • «Sikre barns medvirkning og selvbestemmelse i spørsmål om tro og livssyn».

Enighet i Ap om abort-kompromiss om 18 uker

Aps redaksjonskomité går samlet inn for å fjerne abortnemndene og gi kvinnen siste ordet fram til 18. svangerskapsuke, melder VG.

Dermed er stridsøksen begravet i det som lå an til å bli et av de største stridstemaene på Aps landsmøte. Lørdag vil delegatene etter alle solemerker gå inn for en historisk liberalisering av abortloven i sitt nye partiprogram.

Smell for Støre – ønsket utredning

Aps programkomité var opprinnelig splittet i spørsmålet:

  • Flertallet med Ap-leder Jonas Gahr Støre i spissen ville utrede alternativer til dagens nemndsystem.
  • Mindretallet ville fjerne abortnemndene fram til uke 18 nå.

Enigheten i programkomiteen er en smell for partileder Jonas Gahr Støre, som lørdag formiddag anbefalte partiet å utrede «hva som kan erstatte ordningen vi har i dag».

– Jeg tror det er ganske bred enighet i Ap om at nemndene, slik de fungerer i dag, har utspilt sin rolle.  Så er det viktig å erkjenne forskjellen mellom uke 12 og uke 18. Vi bør å gå fram på en måte som understreker de følsomme, viktige og prinsipielle sidene ved spørsmålet, sa Støre.

La ansvar på Erna Solberg og KrF

– Det er blitt en sak mye på grunn av at Erna Solberg og KrF satte abortloven i spill. De begynte å stramme den inn og lovet heftige innstramminger, som riktignok ikke kom,  sa Støre i sin oppsummering av debatten på landsmøtet.

Nå  øker i stedet trykket i det politiske Norge om å utvide kvinners rett til selvbestemmelse. Når Ap trolig vedtar selvbestemt abort til uke 18 lørdag, vil alle  partiene til venstre for regjeringen, med unntak av Sp, gå inn for dette.

Jubel i AUF for abortseier etter rusnederlag 

– Dette er et stort gjennomslag for AUF. Vi gikk inn i landsmøtet med at avvikling av nemndene som en av våre viktigste saker. Dette feires på Zoom i kveld hos AUFerne, sier leder Astrid Willa Hoem til VG.

Seieren er kjærkommen for ungdomspartiet, etter at de tapte sin andre kampsak på landsmøtet: rusreform og avkriminalisering av brukerdoser med narkotika for alle.

Leder i redaksjonskomiteen, Anniken Huitfeldt, understreker overfor VG at de ønsker et «mye større opplegg» rundt kvinner, som søker abort mellom uke 12 og uke 18. 

Tajik: Ap vil gå fram på en ansvarlig måte

Før møtestart fredag signaliserte Ap-nestleder Hadia Tajik overfor NTB at hun har beveget seg om abortnemnd og heller mot å skrote dem nå.

– Det siste året har jeg snakket med mange folk, som har kunnskap om dette. Blant annet en lege, som sitter i nemnd selv, som opplevde det som at maktforholdet kan bli veldig skeivt mellom dem og kvinnen som søker hjelp, sier Tajik til Vårt Land.

– Vil ikke Ap, som pryder seg med være et ansvarlig parti, uansett ønske å utrede saken?

– Ingen trenger være bekymret for at Ap skal gjøre uansvarlige ting denne gangen heller, svarer Tajik.

MDG: Vedtaket tråkker på alle som sliter med rus

– Dette er å tråkke på alle som sliter med rus, mener fungerende MDG-leder Arild Hermstad om Aps rusreform-vedtak.

– Vi burde ha sluttet å sende politiet etter sårbare personer og heller gitt helsehjelp, dialog, informasjon og oppfølging. Å true med bøter, fengsel og straff hjelper ikke. Det var grunnen til at mange unge i Ap er for rusreformen, dessverre tapte de, sier Hermstad til NTB.

Vil bidra til større klasseforskjeller

Han mener Ap med vedtaket bidrar til å skape større klasseforskjeller, og viser til at ungdom i østlige bydeler i Oslo straffes oftere enn ungdom i vestlige bydeler.

Å avkriminalisere narkotika er god sosialpolitikk og god antirasismepolitikk, slår han fast.

– Dette er spørsmål som går dypt inn i Arbeiderpartiets sjel. Derfor mener jeg det bør overlates til den enkeltes samvittighet, og at Ap burde fristille sine representanter når rusreformen skal behandles i Stortinget, sier Hermstad.

Actis lettet over Aps reformvedtak

- Mange er nok skuffet over at det ikke ble en avkriminalisering, men Arbeiderpartiets vedtak tar allikevel ruspolitikken mange skritt i riktig retning.

Det skriver generalsekretær Pernille Huseby i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan til Vårt Land.

Hun er tilfreds med ruspakken Ap vedtok på til slutt: 

– Partiet vil gjennomføre en forbygging- og behandlingsreform, rusavhengige skal ikke straffes, ungdom skal møtes med helse- og sosialfaglige oppfølgingsløp, anmerkning på rulleblad skal slettes etter en tid og de som søker helsehjelp skal ikke straffes for oppbevaring av brukerdoser, oppsummerer Huseby.

– Dette er bra, og vi mener samlet sett dette vil gi en positiv utvikling der hensynet til både tunge og unge ivaretas på en god måte, sier hun.

Melby: Håper Ap vil finne løsning på historisk reform

Venstre-leder Guri Melby er skuffet over at Ap stemte ned full avkriminalisering av narkotikabruk, men håper partiene kan finne en løsning for en rusreform.

Venstre er varme tilhengere av rusreformen, og håpet på å få støtte fra Ap for å sikre flertall på Stortinget

– Jeg er selvsagt skuffet over at Støre og Ap vil fortsette straffelinjen i møte med folk med rusproblemer. Straffen bidrar til stigmatisering og rammer sosialt skjevt og hardt, sier Melby

– Et halvhjertet forsøk fra Ap

– Slik jeg leser vedtaket er det et halvhjertet forsøk på å forstå problemstillingen. Det holder ikke å avkriminalisere for de tyngste brukerne og ikke for dem som så vidt har startet med rus. Unge trenger hjelp til å komme seg ut av skadelig rusbruk, ikke straff som skader enda mer, sier hun.

Hun understreker at Venstre vil fortsette arbeidet og kjemper for at narkotikabruk skal møtes med hjelp og ikke straff.

– Nå håper jeg at Arbeiderpartiet vil være åpne for å finne en løsning med regjeringspartiene på Stortinget, og ikke vil stanse en historisk sosialpolitisk reform denne våren, sier Melby.