Kjell Ingolf Ropstad: SV går dramatisk langt

– Når SV går så langt er det dramatisk. I dag kan man med medisinsk teknologi og dyktig helsepersonell redde for tidlig fødte barn helt ned i uke 23, skriver Kjell Ingolf Ropstad til Vårt Land.

KrF-lederen er ikke begeistret for SVs historiske vedtak om selvbestemt abort fram til lovens yttergrense. Den går i dag ved uke 22, rett et foster regnes som levedyktig.

– Radikalt å fjerne fosterets gradvis økende vern

– Dagens lovverk gir fosteret et økt vern etter uke 12. Dette vernet styrkes gradvis når man kommer lengre ut i svangerskapet. Det er dette vernet SV nå ønsker å fjerne helt frem til barnet kan overleve utenfor mors liv. Det er et svært radikalt forslag, utdyper Ropstad.

SV føyer seg inn i rekken av rødgrønne partier, som har gått inn for å utvide kvinners selvbestemmelse denne våren. Et sentralt argument for alle har vært at kvinner kan oppleve det belastende å måtte møte i abortnemnd og at den avgjør om hun får innvilget senabort etter uke 12. 

Ropstad mener man da heller bør se på rollen til helsepersonellet som møter gravide som ønsker en abort sent i svangerskapet.

– Vi må heller se på hvordan de kan gi veiledning, hjelp  og støtte uten å fjerne alle rettigheter for fosteret. Det er et godt prinsipp å legge til grunn at det er to parter, og at fosterets rettsvern styrkes utover i svangerskapet, skriver KrF-lederen.

Stortingspresident om abortvedtak-: − Jeg blir opprørt

Det er ikke vanlig at stortingspresidenten kommenterer løpende politiske saker. 

Men nå kommer stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen med et sterkt utfall mot SVs ferske abortvedtak, i et intervju med VG.

– Jeg blir opprørt, sier Tone Wilhelmsen Trøen til VG.

SV vil utvide grensen for selvbestemt abort fra dagens 12 uker, til grensen for levedyktighet for et foster. Den er i forskrift satt ved 22 uker.

– Det er en veldig sterk vurdering som ligger bak at svangerskapet er delt inn i tre trimestre og at 12. uke er slutten på det første trimesteret. Det handler om fosterets utvikling. Så vet vi at kvinner tar abort etter det, etter dialog og rådgivning fra abortnemndene, sier Trøen.

Trøen mener SV utfordrer hele prinsippet i abortloven.

– Abortlovgivningen vi har i dag ivaretar en viktig balanse mellom kvinnens rett til å bestemme over egen kropp og fosterets rettigheter. SV utfordrer denne balansen i loven.

– Ved selvbestemmelse frem til uke 22, uten noe obligatorisk rådgivning, beveger man seg helt på grensen av når leger og jordmødre redder tidligfødte fostre. Det synes jeg er oppsiktsvekkende, sier stortingspresidenten.

Menneskeverd: SVs abortpolitikk krysser grensen for når man kan redde for tidlig fødte

SVs landsmøte har gått inn for å utvide retten til selvbestemt abort til uke 22.

Organisasjonen Menneskeverd mener vedtaket utfordrer grensen for abort på levedyktige fostre.

— Det er ikke uvanlig at barn født i uke 22 overlever fødselen.  I Norge redder vi vanligvis for tidlig fødte barn fra uke 23, men det har også forekommet i uke 22. I Sverige regnes barnet som levedyktig fra uke 22. I Japan, Sør-Korea og USA har fødselsleger reddet for tidlig fødte barn helt ned i uke 21, skriver informasjonsansvarlig Kristin Rudstaden i Menneskeverd i en pressemelding.

Hun er også redd for at SV-forslaget kan føre til abort på jentefostre. 

— SVs radikale forslag om fri abort fem måneder ut i svangerskapet åpner døren for abort på jentefostre også i Norge. Fri abort etter at informasjon om kjønn er alminnelig kjent, signaliserer at samfunnet ikke ser så alvorlig på slik praksis, sier informasjonsansvarlig Kristin Rudstaden i Menneskeverd.

SV sa ja til selvbestemt abort til lovens grense
SV sa nei til dødshjelp-utredning med bare fire stemmer

– Her var det altså så jevnt som det kan få blitt, sa ordstyreren da resultatet var klart.

SVs landsmøte stemmer nå over nytt partiprogram og dermed partiets politikk de neste fire årene.

73 stemte for å avvise utredning av aktiv dødshjelp i Norge. 69 stemte for. 

SVs landsmøte sier nei til storskala vindkraft på land

SVs landsmøte avviste de mest restriktive forslagene om vindkraft, men sa nei til utbygging av storskala vindkraft.

I vedtaket fastslås det at SV sier nei til «videre utbygging av storskala vindkraft på land og som bunnfaste anlegg nær kysten».

Det legges til at småskala vindkraft på industrialiserte områder skal vurderes fra sak til sak.

SV-landsmøtet går inn for Tesla-avgift

SVs landsmøte har stemt for at det skal fases inn merverdiavgift for kjøpsbeløp over 600.000 kroner ved kjøp av nye elbiler.

Dermed har landsmøtet gått inn for innføring av såkalt Tesla-avgift.

SV skal stemme over utredning om legalisering av narkotika

Det blir kampvotering på SVs landsmøte om å «utrede ulike modeller for strengt regulert omsetning av lettere rusmidler kan bidra til å redusere skadevirkningene av rusbruk for enkeltindivider og samfunnet».

Redaksjonskomiteen på landsmøtet gikk inn for å avvise forslaget, som støttes av et klart mindretall i partiets landsstyre. Blant dem er SU-leder Synnøve Kronen Snyen og tidligere nestleder Oddny Miljeteig.

Søndag formiddag ble det klart at forslagsstillerne opprettholder forslaget sitt og krever at det stemmes over i den digitale landsmøtesalen.

Vil utgreie forbod mot kryptovaluta i Noreg

Redaksjonskomiteen i SV går inn for å greia ut eit forbod mot utvinning av krypovaluta i Noreg. 

Dette skal SVs landsmøte stemma over i dag. 

Kryptovaluta er ein digital valuta som bygger på teknikkar innan kryptografi. Den mest kjende kryptovalutaen er Bitcoin. Det krevst store mengder energi for å utvinna denne digitale valutaen.

Ifølgje PWC kan valutaen brukast for å sikra ein transaksjon utan bruk av en tredjepart. 

Det blir kampvotering i SV om å utrede aktiv dødshjelp i Norge

Det ble klart da redaksjonskomiteen på landsmøtet la fram sin innstilling søndag morgen.

Et mindretal på syv i SVs landsstyre tok før landsmøtet dissens og gikk inn for «at aktiv dødshjelp i Norge skal greies ut». 

Redaksjonskomiteen greide ikke å samle seg i spørsmålet. Et mindretall på to krever avstemning og vil ha punktet inn i SVs nye partiprogram. Et flertall på fem ville avvise forslaget.  

Landsmøtet stemmer over nytt program fra klokken tolv søndag.

– Debatten pågår i flere land og Norge bør også utrede spørsmålet, sa SVs Eirik Faret Sakariassen tilVårt Land i februar.

Han sto bak dissensen i landsstyret sammen med medlemmer blant annet fra Innlandet, Vestfold og Telemark.